Η αναλύτρια της AHDB Bethan Wilkins σημειώνει ότι οι τιμές χοιρινού στην ΕΕ έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, ..." /> Η αναλύτρια της AHDB Bethan Wilkins σημειώνει ότι οι τιμές χοιρινού στην ΕΕ έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, ..." />
Ημ/νία: 09/04/2021

Οι τιμές χοιρινού στην ΕΕ επανέρχονται στα επίπεδα του περασμένου Ιουλίου

Οι τιμές χοιρινού στην ΕΕ επανέρχονται στα επίπεδα του περασμένου Ιουλίου

Η αναλύτρια της AHDB Bethan Wilkins σημειώνει ότι οι τιμές χοιρινού στην ΕΕ έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, με την καταγραφόμενη τιμή να είναι η υψηλότερη μετά τον περασμένο Ιούλιο και σε αντίθεση με τις αρχές του έτους μετά από μια περίοδο σχετικής σταθερότητας,.

Η τελευταία μέση τιμή χοίρου, για την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου, ήταν 155,19 € / 100 κιλά – υψηλότερη κατά 24 € σε σχέση με τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα.

Πρόσφατες αναφορές έδειξαν ότι η ζήτηση στην ήπειρο είναι στάσιμη, αλλά η κ. Wilkins είπε ότι μεγάλο μέρος της πρόσφατης αύξησης «πιθανώς προκλήθηκε από πιο «μετρημένη» προσφορά ζώντων χοίρων», μετά την εκκαθάριση των καθυστερήσεων.

«Με την επίλυση αυτής της δυσκολίας, η περαιτέρω αύξηση των τιμών έγινε πιο δύσκολη», είπε. «Η γερμανική αγορά είναι μια ενδεικτικλη για τις τάσεις που θα έρθουν στη συνολική τιμή της ΕΕ. Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνιστώμενη τιμή της VEZG για τους χοίρους στη Γερμανία ήταν σταθερή, υποδηλώνοντας ότι η καταγραφόμενη αύξηση των μέσων τιμών ενδέχεται τελικά να σταματήσει τις επόμενες εβδομάδες. "

Όσον αφορά τη στερλίνα, η άνοδος των τιμών της ΕΕ επιβραδύνθηκε από την ενίσχυση της λίρας έναντι του ευρώ. Η τελευταία τιμή, επομένως, είναι ισοδύναμη με 133,07p / kg, αυξημένη κατά 19p σε σχέση με τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα.

Το χάσμα μεταξύ της τιμής ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε σημαντικά στα 8p / kg (για την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου), ενώ  τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα ήταν σχεδόν 26p. Η τελευταία διαφορά είναι η μικρότερη από τον περασμένο Απρίλιο και θα μπορούσε να στηρίξει τις τιμές στη Βρετανία, μειώνοντας τις πιθανότητες πίεσης από το εισαγόμενο χοιρινό.

Η κ. Wilkins πρόσθεσε: «Η αύξηση των τιμών των χοίρων στην ΕΕ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στις τιμές της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Και οι δύο αυτές χώρες αντιμετωπίζουν μείωση στον χοιρινό πληθυσμό, επομένως αυτό ίσως δεν προκαλεί έκπληξη. Οι ισπανικές τιμές αυξήθηκαν επίσης έντονα, λόγω του εξαγωγικού εμπορίου με την Κίνα. Αν και οι τιμές της Γαλλίας και της Δανίας έχουν επίσης αυξηθεί, αυτές οι αυξήσεις ήταν πιο μέτριες από αυτές των άλλων κρατών μελών ».
Share this:
Πηγή: