Ημ/νία: 23/03/2022

Οι τιμές των ζωντανών χοίρων στην ΕΕ αυξάνονται για ακόμα μία εβδομάδα

Οι τιμές των ζωντανών χοίρων στην ΕΕ αυξάνονται για ακόμα μία εβδομάδα

Αύξηση 0,25 ευρώ/κιλό κ.β. παρατηρήθηκε σε αγορές όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Αυστρία, ενώ η Γερμανία πρόσθεσε άλλα 0,10 ευρώ ανά κιλό σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Οι τιμές των χοίρων πάχυνσης αυξάνονται με διαφορετικούς ρυθμούς στις χώρες της ΕΕ. Την περασμένη εβδομάδα, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Αυστρία κατέγραψαν πολύ υψηλές αυξήσεις 0,25 ευρώ/kg στο βάρος σφαγής. Μικρότερες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν στη Γερμανία (0,10 €), Ισπανία (0,08 €), Γαλλία (0,06 €), Δανία (0,05 €).

"Η προσφορά ζωντανών χοίρων στην αγορά της ΕΕ είναι ανεπαρκής. Τα εργοστάσια κρέατος δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλήρως την ικανότητα επεξεργασίας τους. Σε πολλές χώρες, οι μεταποιητές παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να μεταφέρουν τις υψηλότερες τιμές αγοράς της πρώτης ύλης στις αλυσίδες λιανικής. Όλα δείχνουν ότι αυτή θα είναι η διάταξη της αγοράς όχι μόνο πριν από το Πάσχα αλλά και αργότερα φέτος», σχολίασαν οι Πολωνοί παραγωγοί χοίρων σε δελτίο τύπου από την PolPig.

Στην Πολωνία, οι τιμές των ζωντανών χοίρων αυξήθηκαν επίσης φτάνοντας τα 1,81 €/κιλό, κοντά σε αυτές που αναφέρονται στη γερμανική αγορά (1,85 €). «Στην προοπτική των επόμενων εβδομάδων, οι τιμές στην Πολωνία αναμένεται να αυξηθούν λόγω της χαμηλότερης προσφοράς ζώων, της επερχόμενης περιόδου των διακοπών και του ανακοινωθέντος προγράμματος ιδιωτικής αποθήκευσης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόβλημα που έχει γίνει πλέον προτεραιότητα στην ΕΕ δεν είναι η αποθήκευση χοιρινού κρέατος της ΕΕ για αρκετούς μήνες, αλλά η παροχή επαρκούς τροφής για τα ζώα που διατηρούνται. Επιπλέον, οι παραγωγοί χοίρων χρειάζονται μια οικονομική ενίσχυση για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος παραγωγής και τις υλικοτεχνικές προκλήσεις που προέκυψαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κατά τη γνώμη μας, η ιδιωτική αποθήκευση δεν θα λύσει αυτά τα προβλήματα», σχολίασαν οι εκπρόσωποι της PolPig.Photo by Chris Liverani on Unsplash
Share this:
Πηγή: