Ημ/νία: 05/07/2021

Το θερμικό στρες δεν είναι μόνο θέμα περιβάλλοντος

Το θερμικό στρες δεν είναι μόνο θέμα περιβάλλοντος

Η πρόκληση του θερμικού στρες είναι πολύπλοκη και ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι να αναζητήσετε ένα συνδυασμό λύσεων και όχι μόνο μία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια προσέγγιση που περιστρέφεται γύρω από τη διαχείριση των ζώων και του περιβάλλοντος πρέπει να συμπληρωθεί με μια διατροφική στρατηγική.
Οι χοίροι είναι ευαίσθητοι στο θερμικό στρες καθώς είναι ομοιοθερμικά ζώα και έχουν λίγους ιδρωτοποιούς αδένες και μικρούς πνεύμονες. Επιπλέον, η γενετική εστίασε εδώ και πολλά χρόνια στην αύξηση της απόδοσης αντί της αντίστασης των ζώων και της προσαρμογής σε διαφορετικά στρες. Για να προσαρμοστούν στο θερμικό στρες, οι χοίροι αυξάνουν πρώτα την αποβολή θερμότηταςς και στη συνέχεια μειώνουν την παραγωγή.

Το πρώτο βήμα προκαλεί απώλεια θερμότητας με αγωγή και εξάτμιση. Η μείωση της ροής του αίματος προς το πεπτικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε εντερική βλάβη και μειωμένη λειτουργία, με αποτέλεσμα φλεγμονή του εντέρου και μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.
Το δεύτερο βήμα, η μείωση της παραγωγής θερμότητας, επιτυγχάνεται μέσω μειωμένης σωματικής δραστηριότητας αλλά και μικρότερης πρόσληψης τροφής και νερού. Η θερμο-ουδέτερη ζώνη των χοίρων, που απεικονίζεται στο Σχήμα 1, εκτείνεται από την χαμηλότερη κρίσιμη θερμοκρασία έως το σημείο όπου ο μεταβολικός ρυθμός μειώνεται ενεργά από θερμική πίεση - ελαφρώς κάτω από την ανώτερη κρίσιμη θερμοκρασία. Η θερμο-ουδέτερη ζώνη συνδέεται επίσης με το επίπεδο υγρασίας, που εκφράζεται από τον Δείκτη Θερμοκρασίας-Υγρασίας (THI). Ο THI εξακολουθεί να είναι η καλύτερη, απλούστερη και πιο πρακτική παράμετρος για τη μέτρηση της περιβαλλοντικής θερμότητας που προκαλεί θερμική πίεση στα ζώα.


Σχημα 1

Επιπτώσεις του θερμικού στρες στις χοιρομητέρες
Μόνο στις ΗΠΑ, το θερμικό στρες εκτιμάται ότι κοστίζει 900 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στην παραγωγή χοίρων και μόνο το ήμισυ αυτής της απώλειας προέρχεται από μειωμένη απόδοση στην τελική φάση παραγωγής. Το άλλο μισό προέρχεται από μειωμένη απόδοση στο ζωικό κεφάλαιο, συμπεριλαμβανομένων των φάσεων στειρότητας και της μειωμένης παραγωγής γάλακτος. Ορισμένες μελέτες έχουν συνοψίσει τις επιπτώσεις του θερμικού στρες στις χοιρομητέρες, με αντίστοιχα συμπεράσματα. Η πιο απαιτητική περίοδος είναι κατά τη διάρκεια της περιόδου γαλουχίας, όταν η ιδανική κατάσταση θα ήταν να υπάρχουν δύο κλιματικές ζώνες στον ίδιο χώρο: μια πιο δροσερή για τη χοιρομητέρα για να εξασφαλίσει την ευημερία και τη θερμο-ουδετερότητά της και μια πιο ζεστή για τα χοιρίδια.

Ακόμα και σε χώρες που δεν θεωρούνται καυτές, οι χοιρομητέρες υποφέρουν από τις συνέπειες του θερμικού στρες. Αυτές οι χοιρομητέρες μειώνουν την πρόσληψη τροφής κατά τη διάρκεια της περιόδου γαλουχίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αρνητική ενεργειακή ισορροπία, απώλεια σωματικής κατάστασης και συναφή προβλήματα αναπαραγωγής. Είναι πολύ ευαίσθητες στο θερμικό στρες και χρησιμοποιούν διάφορους μηχανισμούς για προσαρμογή, οι οποίοι έχουν άμεσες συνέπειες στη δική τους κατάσταση υγείας αλλά και των χοιριδίων τους. Η μειωμένη παραγωγή γάλακτος μπορεί να επηρεάσει το βάρος των χοιριδίων κατά τον απογαλακτισμό. Σύμφωνα με τους ερευνητές Δρ Nathalie Quiniou και Dr. Jean Noblet το 1999, παρατηρήθηκε μείωση κατά 55 g / ημέρα στο μέσο ημερήσιο κέρδος των χοιριδίων όταν συγκρίνονταν χοιρίδια από χοιρομητέρες που βρίσκονταν σε δωμάτια στους 18 ° C με αυτά στα δωμάτια στους 29 ° C .

Λύσεις για την αντιμετώπιση του θερμικού στρες 
Σήμερα, διατίθενται διάφορες λύσεις στην αγορά για τη μείωση των κινδύνων θερμικής καταπόνησης, από διατροφικές λύσεις έως περιβαλλοντική διαχείριση. Σε αυτό το πλαίσιο, διεξήχθη μια δοκιμή Ε & Α σε ένα εμπορικό αγρόκτημα της Βραζιλίας στο κράτος του Σάο Πάολο το 2020 σε δύο παρτίδες χοιρομητέρων για 2,5 μήνες. Δύο πειραματικές ομάδες (40 χοιρομητέρες ανά ομάδα, απογαλακτισμός στις 26 ημέρες) συγκρίθηκαν καθ 'όλη τη διάρκεια της γαλουχίας, λαμβάνοντας είτε μια συμβατική διατροφή γαλουχίας είτε μια διατροφική στρατηγική που αναπτύχθηκε από το Wisium. Οι χοιρομητέρες εκτέθηκαν σε σταθερή θερμοκρασία 28 ° C καθ 'όλη τη διάρκεια της γαλουχίας. Στη δοκιμή παρατηρήθηκε ότι η διατροφική στρατηγική βοήθησε σημαντικά στον περιορισμό (P = 0,01) των απωλειών του σώματος κατά τη γαλουχία. Η μέση απώλεια σώματος στην ομάδα ελέγχου ήταν 41,2 kg σε σύγκριση με 29,4 kg στην ομάδα δοκιμής (-11,8 kg). Ως συνέπεια της βελτιωμένης κατάστασης των χοιρομητέρων, ένα άλλο σαφές όφελος που παρατηρήθηκε ήταν η μείωση της θνησιμότητας πριν τον απογαλακτισμό (από 12,6% στην ομάδα ελέγχου σε 5,6% στην ομάδα διατροφικής στρατηγικής).

Αρνητικός έλεγχος
Κατά τη διάρκεια μιας άλλης δοκιμής Ε & Α που διεξήχθη στη Γαλλία το 2019 με συνολικά 43 χοιρομητέρες από την ημέρα 107 της κύησης έως τον απογαλακτισμό στις 21 ημέρες, η ίδια στρατηγική διατροφής δοκιμάστηκε έναντι αρνητικού ελέγχου. Σε αυτήν την περίπτωση, οι χοιρομητέρες εκτέθηκαν σε υψηλές θερμοκρασίες (28-29 ° C κατά τη διάρκεια της ημέρας και 26 ° C τη νύχτα). Παρατηρήθηκε βελτίωση της μέσης ημερήσιας πρόσληψης τροφής για χοιρομητέρες στην ομάδα που έλαβαν μια τρισδιάστατη προσέγγιση στρατηγικής θερμικού στρες (+ 5,36%) για τη συνολική περίοδο γαλουχίας (βλ. Σχήμα 2). Κατά συνέπεια, η κινητοποίηση backfat και βάθους οσφυϊκού λίθου ήταν ελαφρώς χαμηλότερη. Επίσης, το βάρος των χοιριδίων απογαλακτισμού βελτιώθηκε αριθμητικά κατά + 3,82% σε αυτήν την ομάδα. Εκτός από την καλύτερη πρόσληψη τροφής, παρατηρήθηκε επίσης καλύτερη πρόσληψη νερού: + 10,9% για την ομάδα δοκιμής (34,6 λίτρα / ημέρα έναντι 31,2 λίτρα / ημέρα για την ομάδα ελέγχου).

Μια παγκόσμια προσέγγιση για τη διαχείριση του θερμικού στρες
Οι διατροφικές λύσεις βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση του θερμικού στρες αλλά δεν μπορούν να είναι η μόνη προσέγγιση. Μια σφαιρική και ολιστική προσέγγιση είναι το κλειδί για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων του θερμικού στρες στην παραγωγή. Η λύση Wisium, Fresh Up, είναι μια τρισδιάστατη ιδέα, η οποία περιλαμβάνει διαφορετικά και συμπληρωματικά εργαλεία:

Ένα σιτηρέσιο υποστήριξης που εστιάζει στη βελτιστοποίηση των τρεχόντων τύπων για καλύτερη αξιοποίηση των ζωοτροφών από χοίρους που εκτίθενται σε υψηλή θερμοκρασία.
Μια συνδεδεμένη συσκευή που συλλέγει περιβαλλοντικά δεδομένα και τα στέλνει σε μια πλατφόρμα, ώστε να είναι διαθέσιμη σε πραγματικό χρόνο στο χέρι του χρήστη. Η συσκευή στέλνει μηνύματα προειδοποίησης όταν οι περιβαλλοντικές παράμετροι είναι επικίνδυνες για τα ζώα ή το προσωπικό, καθώς και προγνωστικές ειδοποιήσεις εν αναμονή μιας περιόδου θερμικής καταπόνησης.

Τεχνική υποστήριξη βασισμένη στη διαχείριση των ζώων και του περιβάλλοντος.
Μόλις εφαρμοστούν οι στρατηγικές διαχείρισης των εγκαταστάσεων, τα υψηλής ποιότητας πρόσθετα ζωοτροφών μπορούν να θεωρηθούν πιθανές λύσεις τόσο για την αποκατάσταση της βλάβης του εντέρου όσο και για την αύξηση της ικανότητας του ζώου να αντιμετωπίσει αυτήν την περιβαλλοντική πρόκληση.
 
Share this:
Πηγή: