Ημ/νία: 18/04/2024
Πόσο καιρό μπορεί το κοπάδι να παραμείνει απαλλαγμένο από ΑΑΣΧ;
Των Mariana Kikuti, Catalina Picasso-Risso, Claudio Marcello Melini και Cesar A Corzo, του Πανεπιστημίου της Μινεσότα College of Veterinary Medicine
Το Αναπαραγωγικό και Αναπνευστικό Σύνδρομο Χοίρων (ΑΑΣΧ) παραμένει μια σημαντική πρόκληση για τη βιομηχανία χοίρων των ΗΠΑ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εξάλειψη του ΑΑΣΧ έχει επιτευχθεί με επιτυχία μέσω της ερήμωσης και του επαναπληθυσμού, μια δαπανηρή αλλά αποτελεσματική μέθοδος. Μια άλλη προσέγγιση περιλαμβάνει το κλείσιμο της αγέλης, το οποίο, αν και λιγότερο δαπανηρό, μπορεί να είναι μια παρατεταμένη και αβέβαιη διαδικασία, που συχνά απαιτεί μεταξύ 35-50 εβδομάδων ώστε τα κοπάδια να παράγουν σταθερά χοιρίδια χωρίς ιούς μετά από παρέμβαση.
Χρησιμοποιήσαμε δεδομένα από το Morrison Swine Health Monitoring Project, μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από το Κέντρο Πληροφοριών για την Υγεία των Χοίρων, όπου τα συστήματα παραγωγής με έδρα τις ΗΠΑ μοιράζονται εθελοντικά την κατάσταση της υγείας των κοπαδιών αναπαραγωγής τους σε εβδομαδιαία βάση. Τα δεδομένα ΑΑΣΧ αγέλης αναπαραγωγής από τον Ιούλιο του 2009 έως τον Οκτώβριο του 2021 ταξινομήθηκαν σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Ένωσης Κτηνιάτρων Χοίρων PRRS, συμπεριλαμβανομένων θετικών ασταθών (Κατάσταση 1), θετικών σταθερών (Κατάσταση 2) - σταθερό χωρίς εμβολιασμό ή έκθεση χοιριδίου, (Κατάσταση 2vx) - σταθερό με συνεχιζόμενο εμβολιασμό, (Κατάσταση 2fvi) – σταθερή με συνεχιζόμενη έκθεση του χοιριδίου στον ιό), προσωρινά αρνητική (Κατάσταση 3) ή αρνητική/οραρνητική/παρελθούσα (Κατάσταση 4).
Συνολικά, 221 κοπάδια απέκλεισαν το ΑΑΣΧ και πέτυχαν την Κατάσταση 4 σε 273 περιπτώσεις. Μεταξύ αυτών, 48 αγέλες πέρασαν από την Κατάσταση 1, 167 από την Κατάσταση 2, 30 από την Κατάσταση 2fvi, 20 από την Κατάσταση 2vx και 8 από την Κατάσταση 3. Κατά την εξέταση του ετήσιου αριθμού κοπαδιών που έφτασαν την Κατάσταση 4, κυμάνθηκε από 3 το 2009 έως 35 το 2014, με μέσο όρο 21 κοπάδια ετησίως.
Η διάμεση διάρκεια που τα κοπάδια αναπαραγωγής διατήρησαν την κατάσταση 4 μετά την εξάλειψη του ιού ήταν σχεδόν δύο χρόνια (δηλαδή, 728 ημέρες, με εύρος διατεταρτημορίων 280–1281 ημερών) και κυμαινόταν μεταξύ επτά ημερών και 10 ετών πριν από τη μετάβαση σε διαφορετική κατάσταση ή το τέλος της περιόδου σπουδών. Σε 91 από τις 273 περιπτώσεις, τα κοπάδια διατήρησαν με επιτυχία την Κατάσταση 4 μέχρι το τέλος της περιόδου μελέτης, ενώ σε 163 περιπτώσεις (59,71%), τα κοπάδια τελικά έχασαν αυτή την κατάσταση λόγω εισαγωγής ιού επιθετικού τύπου. Σε 15 περιπτώσεις, τα κοπάδια άλλαξαν από την Κατάσταση 4 στην Κατάσταση 2vx, πιθανότατα λόγω στρατηγικής απόφασης του κτηνιάτρου της αγέλης. Κατά την εξέταση των τοποθεσιών που πέρασαν από την Κατάσταση 4 στην Κατάσταση 1, ο διάμεσος χρόνος στην Κατάσταση 4 ήταν 1,6 χρόνια (602 ημέρες, εύρος Interquartile 259–1050 ημέρες), που σημαίνει ότι αυτά τα κοπάδια ήταν σε θέση να απογαλακτίσουν χοιρίδια οροαρνητικά/χωρίς ιούς για περίπου 83 εβδομάδες.
Μια άλλη πτυχή της ανάλυσης περιελάμβανε τον υπολογισμό της εμφάνισης ΑΑΣΧ σε εκμεταλλεύσεις Κατάστασης 4 χρησιμοποιώντας το ποσοστό επίπτωσης. Αφού λήφθηκε υπόψη το σύστημα παραγωγής, το συνολικό ποσοστό επίπτωσης ήταν 23,43 εστίες ΑΑΣΧ ανά 100 γεωργικά έτη, γεγονός που μπορεί επίσης να ερμηνευθεί ότι σε ένα δεδομένο έτος, 23 αγέλες στις 100 θα σημειώσουν ένα διάλειμμα.
Οι τοποθεσίες Κατάστασης 4 που βρίσκονται στα βορειοανατολικά και νότια αποδείχθηκε ότι έχουν το 25% και το 31% του κινδύνου για εισαγωγή ΑΑΣΧ από τις ΜεσοΔυτικές τοποθεσίες Κατάστασης 4. Ωστόσο, εδώ, ο χρόνος για την εισαγωγή του ΑΑΣΧ αξιολογήθηκε μόνο σε αγροκτήματα που είχαν φτάσει σε καθεστώς εκκένωσης.
Τα κοπάδια αναπαραγωγής που είχαν επιλέξει να ακολουθήσουν ένα καθεστώς εκκένωσης είναι πιθανώς διαφορετικά από εκείνα που επιλέγουν να αντέξουν σε θετικές σταθερές καταστάσεις όσον αφορά την τοποθεσία, την τοπική πυκνότητα χοίρων και τις γενικές πρακτικές βιοασφάλειας. Αυτό, μαζί με τη διαφορετική περιφερειακή κατανομή των τοποθεσιών που επιτυγχάνουν την Κατάσταση 4 σε σύγκριση με τοποθεσίες που δεν επιτυγχάνουν ποτέ την Κατάσταση 4, σε συνδυασμό με τον αντιληπτό κίνδυνο επένδυσης στη διήθηση αέρα, πιθανώς εξηγούν αυτή τη διαφορά. Στην πραγματικότητα, όλες οι τοποθεσίες που πέτυχαν την Κατάσταση 4 ήταν είτε μερικώς είτε φιλτραρισμένες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους προέρχονταν από τη ΜεσοΔυτική περιοχή.
Ενώ το σύστημα παραγωγής λογιστικοποιήθηκε στο στατιστικό μας μοντέλο, η εγγενής ετερογένεια άλλων παραγόντων όπως η φιλοσοφία πρόληψης, ελέγχου και εξάλειψης του ΑΑΣΧ που επηρεάζουν τη μετάδοση και την ετερογένεια της διανομής των συστημάτων παραγωγής μπορεί να μην είχε αποτυπωθεί.
Αν και η μελέτη μας δεν εμβαθύνει σε παράγοντες όπως οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την επιδίωξη της Κατάστασης 4 και πρόσθετες πρακτικές βιοασφάλειας, μεταξύ άλλων, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διάρκεια στην Κατάσταση 4 και το ποσοστό επίπτωσης ΑΑΣΧ, παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το πόσο συχνά οι στάβλοι προσπαθούν να εξαλείψουν την ΑΑΣΧ και πόσο καιρό μπορούν να διατηρήσουν μια κατάσταση εκκένωσης. Η συνεχής επιδίωξη της Κατάστασης 4 από τις εταιρείες υποδηλώνει αντιληπτά οφέλη σε επίπεδο ευημερίας, υγείας και οικονομικής αγέλης.
Photo by Stefanie Poepken on Unsplash