Ημ/νία: 24/02/2023

Ιταλία - ένα χρόνο μετά την ΑΠΧ

Ιταλία - ένα χρόνο μετά την ΑΠΧ

Πάνω από ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της κτηνιατρικής νόσου στην ιταλική εθνική ηπειρωτική επικράτεια, φαίνεται ότι μέχρι στιγμής έχει γίνει καλή διαχείριση.

Κυβέρνηση, περιφέρειες και εταιρείες έχουν παίξει τον ρόλο τους τους τελευταίους μήνες: ορισμένοι συντονίζοντας τη δραστηριότητα σε κεντρικό επίπεδο και διαθέτοντας πόρους στη δραστηριότητα του Επιτρόπου, ορισμένες παρεμβαίνοντας με κεφάλαια για τη στήριξη πρωτοβουλιών περιορισμού της άγριας ζωής και υποστήριξης για εταιρείες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ορισμένες με αυστηρότερα μέτρα βιοασφάλειας, πολύ πέρα από τις κανονιστικές και λειτουργικές απαιτήσεις για τη μείωση της εξάπλωσης μιας ασθένειας που, αν και δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτική για τα ζώα και δυστυχώς ακόμη χωρίς θεραπείες και εμβόλια.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που οι ενέργειες που έγιναν από την ανύψωση περιφράξεων περιορισμού έως τη διεξαγωγή στοχευμένων επιλεκτικών θανατώσεων έχουν καταστήσει μέχρι στιγμής ασφαλή την εθνική χοιροτροφία - λέει ο πρόεδρος της Assica (Associazione Industriali delle Carni e dei Salumi - Βιομηχανική Ένωση Κρεάτων και Παστών) Ruggero Lenti - εμποδίζοντας τις λοιμώξεις να φτάσουν σε περιοχές με πιο διευρυμένη δραστηριότητα παραγωγής χοίρων και κρέατος και αλλαντικών, περιοχές στις οποίες οι ζημιές θα ήταν αδιανόητες και πολύ ακριβές για ανάκαμψη».

Οι περιοχές που πλήττονται από τη νόσο ΑΠΧ περιορίζονται στην πραγματικότητα σε μερικούς δήμους μεταξύ Piedmont και Liguria και σε ορισμένες περιοχές του Lazio, περιοχές όπου ευτυχώς υπάρχουν λίγες χοιροτροφικές μονάδες, αλλά που συνορεύουν με γεωγραφικές περιοχές ιστορικά κατάλληλες για χοιροτροφία και όπου συγκεντρώνονται πάνω από τα δύο τρίτα των χοίρων που εκτρέφονται στην Ιταλία, και αποτελούν τη βάση για την παραγωγή εκλεκτών αλλαντικών ΠΟΠ όπως το ζαμπόν Πάρμας και το ζαμπόν San Daniele.

«Για να εγγυηθούμε την ειρήνη και την ηρεμία στους αγρότες και τους παραγωγούς κρέατος και αλλαντικών σε ένα πλαίσιο που έχει ήδη δοκιμαστεί σοβαρά από πολλές οικονομικές προκλήσεις – συνέχισε ο Lenti – είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να μην αφήσει αυτό το ζήτημα. Η πρόσφατη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στα αγριογούρουνα σε περιοχές που γειτνιάζουν με εκείνες που έχουν υψηλή χοιροτροφία ακούγεται σαν δυνατό καμπανάκι συναγερμού.

Το θέμα πρέπει να συνεχίσει να παραμένει υπό έλεγχο: για το λόγο αυτό καλούμε την κυβέρνηση να διαθέσει μέρος των πόρων των εθνικών κονδυλίων για την ανάπτυξη της αγροδιατροφής για τη διατήρηση, την εδραίωση και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου , επιτρέποντας στη δομή των επιτρόπων -η οποία έχει κάνει πολύ καλή δουλειά μέχρι στιγμής- να δράσει έγκαιρα και αποτελεσματικά. Με τον ίδιο τρόπο, είμαστε βέβαιοι ότι ακόμη και οι άμεσα εμπλεκόμενες Περιφέρειες δεν θα παραλείψουν να παράσχουν την υποστήριξή τους, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής στήριξης για τη διαχείριση της νόσου μέχρι την πλήρη εκρίζωσή της, η οποία ελπίζουμε να γίνει το συντομότερο δυνατό για την απελευθέρωση εκατομμύριων ευρώ σε εξαγωγές, που επί του παρόντος μπλοκάρονται λόγω ακριβώς της ΑΠΧ».

Στον απόηχο της εμφάνισης της ΑΠΧ στην ιταλική ηπειρωτική επικράτεια, πολλές χώρες του κόσμου μπλόκαραν όλες τις εξαγωγές χοιρινού και αλλαντικών από την Ιταλία, με ζημία για τον κλάδο 20 εκατ. ευρώ ανά μήνα εξαγωγών. Η ζημιά είναι επιπλέον διπλή, καθώς εκτός από την έλλειψη εξαγωγών, χάνονται μερίδια αγοράς, τα οποία γίνονται όλο και πιο δύσκολο να ανακτηθούν όσο περνάει ο καιρός και η θέση δίνεται στις ιταλικές απομιμήσεις: η ζήτηση για ιταλικά αλλαντικά στο εξωτερικό είναι σημαντική και η αδυναμία αποστολής των προϊόντων μας σημαίνει ότι οι απομιμήσεις βρίσκουν πρόσφορο έδαφος αντί για τα πρωτότυπα.




Photo by Alan Roberts on Unsplash
 
Share this:
Πηγή: