Ημ/νία: 28/07/2017

Τα χοιρίδια δείχνουν το δρόμο για την in vitro γονιμοποίηση στους ανθρώπους

Τα χοιρίδια δείχνουν το δρόμο για την  in vitro γονιμοποίηση στους ανθρώπους

Πηγή: Πανεπιστήμιο του Μιζούρι
 
Οι ανακαλύψεις στους χοίρους μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση του κόστους γονιμοποίησης in vitro για τον άνθρωπο.
 Εκτιμάται ότι οι γονείς που επιδιώκουν να κάνουν παιδιά μέσω της in vitro γονιμοποίησης δαπανούν μεταξύ $12.000 και $15.000 ανά συνεδρία συν το κόστος των φαρμάκων, το οποίο μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ $3.000 και $5.000. Τώρα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιζούρι που δημοσιεύουν στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να μειώσει το κόστος που σχετίζεται με την εξωσωματική γονιμοποίηση στον άνθρωπο - και όλα ξεκίνησαν από τα χοιρίδια.
 Ο R. Michael Roberts, διακεκριμένος καθηγητής ζωικών επιστημών του MU και ένας ερευνητής στο Κέντρο Επιστημών Ζωής του Bond, και ο Randall Prather, επιμελητής διακεκριμένος καθηγητής ζωικών επιστημών στο Κολέγιο Γεωργίας, Τροφίμων και Φυσικών Πόρων, εργάζονται με χοίρους για την έρευνα του στελεχών κυττάρων και τους μηχανισμούς που τα κύτταρα αυτά χρησιμοποιούν για να πολλαπλασιάζονται, να επικοινωνούν και να αναπτύσσονται στο σώμα. Κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας βελτίωσης του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται αυτά τα κύτταρα, οι ερευνητές στα εργαστήριά τους ανακάλυψαν μια μέθοδο που χρησιμοποιεί ένα ειδικό υγρό μέσο και βελτιώνει την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε χοίρους.
  
"Ήταν μια πραγματική ανακάλυψη", λέει ο Roberts. "Γενικά, υπάρχουν πολλά βήματα ακόμα για την παραγωγή βιώσιμων εμβρύων που θα μπορούμε να εμφυτεύσουμε στη συνέχεια σε χοίρους και αγελάδες που συμμετέχουν στην έρευνά μας. Ωστόσο, είναι δαπανηρή και μερικές φορές έχει ελάχιστη απόδοση. Επιζητούσαμε έναν τρόπο να το κάνουμε πιο αποτελεσματικά και βρήκαμε μία μέθοδο που μπορεί να επηρεάσει και τις ανθρώπινες κλινικές γονιμότητας».
 
Στην εξωσωματική γονιμοποίηση που περιλαμβάνει χοίρους, οι επιστήμονες πρώτα εξαγάγουν ωάρια ή αυγά από θηλυκούς χοίρους καθώς και τα κύτταρα "νοσοκόμου" που τα περιβάλλουν και τα τοποθετούν σε ένα χημικό περιβάλλον σχεδιασμένο να ωριμάζει τα αυγά. Τα αυγά στη συνέχεια γονιμοποιούνται για να δημιουργήσουν ζυγώτες, ή μονοκύτταρα έμβρυα, που αφήνονται να αναπτυχθούν για έξι ημέρες. Αυτά τα έμβρυα μεταφέρονται στη συνέχεια σε θηλυκό χοίρο με την ελπίδα επιτυχούς εγκυμοσύνης και υγιών χοιριδίων.
 
"Η πιθανότητα δημιουργίας ενός υγιούς χοιριδίου μετά από όλα αυτά τα βήματα είναι πολύ χαμηλή. Μόνο το 1 έως 2% των αρχικών ωοκυττάρων φτάνουν τόσο μακριά ", λέει ο Roberts. "Κανονικά, οι ερευνητές ξεπερνούν αυτό το χαμηλό ποσοστό επιτυχίας με την εμφύτευση μεγάλου αριθμού εμβρύων, αλλά αυτό απαιτεί πολύ χρόνο και χρήμα."
 
Ο Ye Yuan, πρώην ερευνητικός βοηθός καθηγητής στο εργαστήριο του Roberts, και ο Lee Spate, ανώτερος ερευνητής στο Animal Sciences, είχαν ως στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των εμβρύων των χοιριδίων προτού εμφυτευτούν.
 
Σε μια μελέτη, η ομάδα ανέλυσε διάφορους ειδικούς αυξητικούς παράγοντες που χρησιμοποιήθηκαν κατά την καλλιέργεια βλαστικών κυττάρων χοίρου και προστέθηκαν δύο παράγοντες - αυξητικός παράγοντας ινοβλαστών 2 (FGF2) και ανασταλτικός παράγοντας λευχαιμίας (LIF). Διαπιστώθηκε ότι αυτός ο συνδυασμός, όταν προστέθηκε με έναν τρίτο παράγοντα - ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα - δημιούργησε το ειδικό υγρό περιβάλλον που χρειάζονταν τα ωοκύτταρα για να μπορούν να γονιμοποιηθούν και να αναπτυχθούν σε έμβρυα που θα μπορούσαν να συντελέσουν προς μία επιτυχή κύηση.
 
Μαζί, οι τρεις ενώσεις δημιουργούν το χημικό μέσο που ονομάζεται "FLI", το οποίο θα μπορούσε να φέρει επανάσταση τόσο στις χειρουργικές επεμβάσεις των χοιριδίων όσο και στην ανθρώπινη εξωσωματική γονιμοποίηση. Έχει κατατεθεί αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας μέσω του Γραφείου Τεχνικής Υποστήριξης και Βιομηχανίας της MU για να ενθαρρύνει την εμπορευματοποίηση της νέας μεθόδου.
 
"Βελτιώθηκε κάθε πτυχή της όλης διαδικασίας και σχεδόν διπλασίασε την αποτελεσματικότητα της ωρίμανσης των ωαρίων", λέει ο Roberts. «Κάθε φορά που κάνετε μία έρευνα, θα θέλατε να πιστεύετε ότι κάνετε κάτι που θα μπορούσε να είναι χρήσιμο. Όταν ξεκινήσαμε ο στόχος δεν ήταν να βελτιώσουμε τη γονιμότητα των γυναικών, αλλά να πάρουμε καλύτερα ωάρια σε χοίρους. Τώρα είναι πιθανό το μέσο FLI να καταστεί σημαντικό στη δουλειά των εμβρύων βοοειδών και ίσως ακόμη και να βοηθήσει με την ανθρώπινη εξωσωματική γονιμοποίηση. "
Share this:
Πηγή: