Ημ/νία: 08/02/2017

Σωστή εκτροφή για γέννηση γερών απογόνων

Σωστή εκτροφή για γέννηση γερών απογόνων

Η βιομηχανία των χοίρων έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την αναπαραγωγή των χοίρων, και πιο συγκεκριμένα στους τομείς του αυξημένου αριθμού των γεννών, της αυξημένης παραγωγής γάλακτος και των βελτιώσεων στα γνωρίσματα των χοίρων. Παρόλη αυτήν την ταχεία ανάπτυξη και βελτίωση σε όλους αυτούς τους τομείς, άλλοι τομείς πάσχουν, διότι οι δίαιτες που πρέπει να ακολουθούνται για τις γέννες δεν έχουν ακόμη ρυθμιστεί όλες ώστε να λαμβάνουν υπόψη τους τις διατροφικές και φυσιολογικές απαιτήσεις της αυξανόμενης παραγωγής, αναφέρει ο κ. Cassio Villela, ειδικός του τμήματος μάρκετινγκ χοίρων, της Novus International, Inc.

Σε γενικές γραμμές, το βάρος των νεογέννητων χοίρων έχει μειωθεί εξαιτίας κυρίως του ανταγωνισμού μεταξύ τους, όσον αφορά τον θηλασμό, όπου μπορούν να τραφούν αποτελεσματικά από τη μητέρα λιγότεροι χοίροι, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τους. Οι πιθανότητες, επομένως, του πρόωρου θανάτου (πριν καν απογαλακτιστούν πολλές φορές) και της φτωχής ποιότητας του κρέατός τους, είναι όλο και πιο μεγάλες.

Προκειμένου να συμβαδίσουμε με τη ζήτηση της βιομηχανίας, είναι απαραίτητος ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός των χοίρων σε κάθε γέννα. Ωστόσο, εάν η διατροφή των θηλυκών χοίρων δεν είναι κορυφαία, από την αρχή ακόμη, οι απόγονοί της θα επιβιώσουν δυσκολότερα ή με περισσότερα προβλήματα, θα είναι πιθανόν πιο αδύνατοι και εν τέλει, οι οικονομικές απώλειες θα είναι μεγαλύτερες. Επιπροσθέτως, μετά τον απογαλακτισμό, η απόδοση των χοίρων εξαρτάται από την υγεία τους και αυτοί που θα αποκτήσουν μεγαλύτερο βάρος θα τα καταφέρουν καλύτερα στη «νηπιακή» φάση της ζωής τους, αλλά και για μεγαλύτερο μέρος του υπολοίπου της ζωής τους.

Επιπλέον, ο απογαλακτισμός είναι μία αγχωτική περίοδος για τα χοιρίδια, με νέες προκλήσεις για αυτά, από το περιβάλλον, τη διατροφή και την πιθανή πάλη για την επικράτηση της ιεραρχίας στον πληθυσμό της φάρμας. Παρά το γεγονός ότι η διατροφή μετά τον απογαλακτισμό στοχεύει στην ανακούφιση από τους στρεσογόνους παράγοντες, δεν αρκεί, εφόσον οι νεογέννητοι χοίροι δεν κληρονομήσουν καλή υγεία από τη μητέρα τους, μέσω της διατροφής της με τροφή πολύ καλής ποιότητας. Μία δοκιμαστική έρευνα, μάλιστα, έδειξε πως οι θηλυκοί χοίροι, των οποίων η διατροφή γινόταν με π.χ. το προϊόν Mintrex της Novus International, Inc. (ένα μείγμα που περιέχει Ψευδάργυρο, Χαλκό και Μαγγάνιο), γεννούν απογόνους με καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης, σε σχέση με θηλυκούς χοίρους, των οποίων η διατροφή βασιζόταν σε ανόργανα ιχνοστοιχεία, παρά το γεγονός πως η διατροφή μετά τον θηλασμό καθώς και το αρχικό βάρος των χοίρων που επιλέχθηκαν για τη δοκιμή ήταν τα ίδια. Κατόπιν 42 ημερών, η έρευνα έδειξε πως η πρώτη κατηγορία χοίρων είχαν κατά 2.5 κιλά μεγαλύτερο σωματικό βάρος έναντι της δεύτερης κατηγορίας.

Καταλήγοντας, γίνεται αντιληπτό πως η διατροφή των θηλυκών χοίρων με το Mintrex έχει σαν αποτελέσμα τη σημαντική μείωση των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως το χαμηλό βάρος των χοίρων όσο και τη θνησιμότητά τους, καθώς και την αύξηση του ρυθμού γέννησης.
Share this:
Πηγή: