Ημ/νία: 23/09/2022

Συμπεριφορά και μοτίβα κατανάλωσης νερού: σημάδι «φτωχής» υγείας στους χοίρους

Συμπεριφορά και μοτίβα κατανάλωσης νερού: σημάδι «φτωχής» υγείας στους χοίρους

Στους χοίρους του εμπορίου, η διακυβευμένη υγεία οδηγεί σε σημαντική κατανάλωση αντιμικροβιακών και ανησυχίες τόσο για την ευημερία όσο και για την παραγωγικότητα. Η έγκαιρη ανίχνευση ζητημάτων υγείας και ευημερίας επιτρέπει την έγκαιρη παρέμβαση, μειώνει τα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας και βελτιώνει τη συνολική ευημερία των χοίρων.

Ένας από τους βασικούς δείκτες διακυβευμένης υγείας και ευημερίας είναι η αλλαγή στη συμπεριφορά και τα πρότυπα κατανάλωσης νερού. Οι αγρότες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ως πιθανό εργαλείο για την παρακολούθηση ασθενειών στους χοίρους. Διάφοροι παράγοντες  το επηρεάζουν. Ως εκ τούτου, μια λεπτομερής κατανόηση της κανονικής συμπεριφοράς κατανάλωσης νερού και της ημερήσιας διακύμανσης των χοίρων θα βοηθήσει στη διάκριση των αλλαγών στη συμπεριφορά και τα πρότυπα κατανάλωσης που προκαλούνται από ασθένεια από εκείνα που προκαλούνται από άλλους παράγοντες.

Παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τα πρότυπα κατανάλωσης νερού

Το νερό αποτελεί ουσιαστικό μέρος των διατροφικών απαιτήσεων και των απαιτήσεων καλής διαβίωσης για τους χοίρους. Η πρόσληψη νερού ακολουθεί ένα σταθερό ημερήσιο μοτίβο. Διαφορετικοί παράγοντες επηρεάζουν τα πρότυπα κατανάλωσης νερού. Αυτά περιλαμβάνουν τη σχεδίαση του χοίρου και τη διαθέσιμη ροή νερού στις θηλές πόσης. Άλλοι παράγοντες είναι η διατροφή, η ηλικία και η θερμοκρασία. Ξεκινώντας από τους 22°C, η πρόσληψη νερού θα αυξηθεί. Το βάρος, η κατάσταση παραγωγής, το επίπεδο κοινωνικού ανταγωνισμού και η υγεία συμβάλλουν επίσης. Μελέτες έδειξαν ότι ο αυξημένος ανταγωνισμός γύρω από τον χοίρο που πίνει νερό μειώνει τον αριθμό των επισκέψεων και τον χρόνο που αφιερώνεται στην πόση ανά γουρούνι την ημέρα. Στα νεογνά χοιρίδια, το νερό αποτελεί σχεδόν το 82% του σωματικού βάρους και μειώνεται ελαφρώς στο 66% για ένα χοιρίδιο 28 ημερών. Ο πρώιμος απογαλακτισμός (σε ηλικία 7 ημερών) προκαλεί υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης νερού σε 6 εβδομάδες αργότερα σε σύγκριση με τον απογαλακτισμό στην ηλικία των 14 και 28 ημερών.

Φυσιολογική συμπεριφορά και πρότυπα κατανάλωσης νερού

Η κατανάλωση είναι μια εθελοντική από του στόματος λήψη υγρού. Η συμπεριφορά κατανάλωσης νερού ορίζεται ως όταν ένας χοίρος έχει το κεφάλι του στον πότη για 5 δευτερόλεπτα ή περισσότερο και αναπτύσσεται τις πρώτες ημέρες μετά τον απογαλακτισμό, με τους χοίρους να συμμετέχουν σε 60 περιόδους που διαρκούν λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα.

Τα μοτίβα περιγράφονται ως εξαφάνιση νερού, κατανάλωση νερού και σπατάλη νερού που μετρώνται σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και καταγράφονται για να καθοριστεί ένα πρότυπο χρήσης. Μια μελέτη από τον Brumm (2006) καθόρισε ότι σε θερμικά ουδέτερες συνθήκες (< 26,7°C) οι χοίροι άρχισαν να πίνουν μεταξύ 05:00 και 06:00, με κορύφωση στο νερό να εξαφανίζεται νωρίς το απόγευμα (14:00) ακολουθούμενη από σταδιακή μείωση από τις 16:00 έως τις 22:00.

Όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 26,7 βαθμούς Κελσίου ή υψηλότερη, οι χοίροι αλλάζουν τον τρόπο κατανάλωσης νερού και πίνουν νωρίτερα την ημέρα με μια πρωινή αιχμή από τις 08:00 έως τις 09:00, ακολουθούμενη από μια σταδιακή πτώση το μεσημέρι ακολουθούμενη από μια δεύτερη αιχμή μεταξύ 17:00 και 20:00.

Επίδραση της διακυβευμένης υγείας στη συμπεριφορά και τα πρότυπα κατανάλωσης νερού

Το ημερήσιο πρότυπο κατανάλωσης ενός χοίρου παραμένει σταθερό σε υγιή κατάσταση, αλλά μπορεί να αλλάξει όταν προσβάλλεται από ασθένεια. Παρακολουθώντας τη χρήση του νερού, οι αγρότες μπορούν να ανιχνεύσουν ένα ξέσπασμα διάρροιας σε νεαρούς χοίρους περίπου 1 ημέρα πριν εμφανιστούν τα φυσικά σημάδια.

Η κατανάλωση νερού αυξάνεται σε ορισμένες μεταβολικές ασθένειες και ως απάντηση στην αφυδάτωση που προκύπτει από τη διάρροια και το στρες. Η συχνότητα και η διάρκεια της συμπεριφοράς κατανάλωσης νερού χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη των πρώιμων σταδίων βακτηριακών λοιμώξεων. Για παράδειγμα, μια λοίμωξη από σαλμονέλα σε χοίρους έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη συμπεριφορά κατανάλωσης νερού καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου 4 εβδομάδων μετά τη μόλυνση. Τα κλινικά σημάδια που δείχνουν ότι οι χοίροι δεν λαμβάνουν αρκετό νερό ή επιλέγουν να μην πίνουν περιλαμβάνουν ξηρά κόπρανα, βυθισμένα μάτια και αφυδατωμένο δέρμα.

Τελικές παρατηρήσεις

Η συμπεριφορά και τα πρότυπα κατανάλωσης νερού αποτελούν πρώιμους δείκτες διακυβευμένης υγείας και ευημερίας. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν αυτό. Έτσι, πρέπει να ποσοτικοποιηθούν περισσότερες γνώσεις σχετικά με την κανονική συμπεριφορά κατανάλωσης νερού, λεπτομερής ανάλυση, πρόσθετες μεταβλητές κατανάλωσης και οι αμοιβαίες αλληλεπιδράσεις τους για τον εντοπισμό αλλαγών στη συμπεριφορά και τα πρότυπα και τις υποκείμενες αιτίες τους.
Photo by Stefanie Poepken on Unsplash
Share this:
Πηγή: