Ημ/νία: 18/12/2013

Σίτιση χοίρων με αγριόχορτα;

Σίτιση χοίρων με αγριόχορτα;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις έχουν αποδυθεί σε μια μελέτη της θρεπτικής αξίας του Camelina sativa , το οποίο θεωρείται ζιζάνιο στη Βόρεια Αμερική, για χρήση στην διατροφή απογαλακτισμένων χοίρων.
Όταν έλαιο εκχυλίζεται από τους σπόρους camelina, χρησιμοποιώντας είτε εκχύλιση με διαλύτη ή άλεσμα με την χρήση μύλου, στην συνέχεια χρησιμοποιείται στην παραγωγή καυσίμων. Το απολιπανθέν γεύμα που παράγεται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και μπορεί να τροφοδοτηθεί σε ζώα. Αλλά υπάρχει πολύ λίγη γνώση σχετικά με τη θρεπτική αξία του camelina στη διατροφή χοίρων, λέει ο Hans Stein, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Illinois.
"Οι σπόροι Camelina έχουν αξιολογηθεί για χρήση σε δίαιτες πουλερικών και βοοειδών, αλλά δεν έχουν μελετηθεί στην διατροφή χοίρων», λέει. "Αυτή η έλλειψη γνώσης περιορίζει τη χρήση προϊόντων Camelina σε δίαιτες που τροφοδοτούνται σε χοίρους, έτσι θελήσαμε να καθορίσουμε την πεπτικότητα των αμινοξέων σε αυτά τα συστατικά."
Για να προσδιοριστούν οι τιμές της πεπτικότητας αμινοξέων, ο Stein και η ομάδα του τάιζαν σε αναπτυσσόμενους χοίρους δίαιτες που περιείχαν ένα από τα πέντε διαφορετικά προϊόντα καμελίνης. Δοκίμασαν σπόρους camelina από δύο διαφορετικές πηγές, καθώς και το απολιπανθέν γεύμα που προαναφέρθηκε, από τρεις διαφορετικές πηγές. Τα προϊόντα Camelina συγκρίθηκαν μεταξύ τους και με γεύμα ελαιοκράμβης.
Η πεπτικότητα ακατέργαστης πρωτεΐνης και αμινοξέων των δύο πηγών του απολιπανθούς προϊόντος δεν διέφερε από εκείνη του γεύματος ελαιοκράμβης, ενώ η τρίτη πηγή είχε χαμηλότερες τιμές πεπτικότητας. Οι τιμές πεπτικότητας και στις δύο πηγές των σπόρων camelina ήταν λιγότερες από ό,τι του γεύματος ελαιοκράμβης.
Ο Stein λέει ότι η διακύμανση στην πεπτικότητα μεταξύ των πηγών την απολιπανθείσας καμελίνης μπορεί να οφείλεται σε γενετικές διαφορές μεταξύ των σπόρων ή των διαφορών στις διαδικασίες εξαγωγής του ελαίου. "Ωστόσο, η πεπτικότητα αμινοξέων ήταν συγκρίσιμη με εκείνη του γεύματος ελαιοκράμβης, το οποίο υποδεικνύει ότι η απολιπανθείσα καμελίνη μπορεί να συμπεριληφθεί σε δίαιτες που τροφοδοτούνται σε χοίρους ," εξηγεί.
Οι απολιπανθείσες camelina που μελετήθηκαν ήταν ψυχρής έκθλιψης και περιέχουν υψηλότερα επίπεδα των αναστολέων τρυψίνης από το γεύμα ελαιοκράμβης. Η πεπτικότητα αμινοξέων σε προϊόντα καμελίνης ίσως να μπορούσε να βελτιωθεί από τη θερμική επεξεργασία, υπό την προϋπόθεση ότι η ζημία θερμότητας θα μπορούσε να αποφευχθεί.
Αυτά τα ευρήματα θα βοηθήσουν τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις ζωοτροφών να αξιολογήσουν το παραχθέν προϊόν camelina για ενδεχόμενη συμπερίληψη στη διατροφή των χοίρων.
Share this:
Πηγή: