Ημ/νία: 17/05/2024

Rabobank: Η παραγωγή χοιρινού κρέατος επιστρέφει στην κερδοφορία

Rabobank: Η παραγωγή χοιρινού κρέατος επιστρέφει στην κερδοφορία

Στις τριμηνιαίες προβλέψεις της, η Rabobank παρατήρησε μια «κεντρική μετατόπιση», καθώς ο αριθμός των κοπαδιών χοιρομητέρων φαίνεται να σταθεροποιείται μετά από μια φάση μειώσεων.

Η σταθεροποίηση είναι αποτέλεσμα καλύτερων από τις αναμενόμενες τάσεις κατανάλωσης σε συνδυασμό με μειωμένο κόστος παραγωγής στις περισσότερες περιοχές, έγραψε η Rabobank. «Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν σε μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τις τιμές των γουρουνιών και ενθαρρύνουν τους παραγωγούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ξαναφτιάξουν τα κοπάδια τους».

Ωστόσο, υπάρχει μια προειδοποίηση, γράφει η Rabobank: «Οι παραγωγοί σε περιοχές με συνεχείς προκλήσεις για την υγεία ή υψηλότερο ρυθμιστικό κόστος ενδέχεται να αντιμετωπίσουν βραδύτερο ρυθμό ανάκαμψης».

Επιβράδυνση στη συστολή της αγέλης
Σε μια δήλωση τύπου, η Christine McCracken, ανώτερη αναλύτρια της Rabobank - ζωικές πρωτεΐνες, δήλωσε: «Η βελτιωμένη ισορροπία προσφοράς-ζήτησης του κλάδου οδήγησε σε επιβράδυνση της συρρίκνωσης της αγέλης. Αν και δεν αναμένεται σημαντική ανάπτυξη στο κοπάδι αναπαραγωγής μέχρι τα τέλη του 2024 ή τις αρχές του 2025, οι βελτιώσεις της παραγωγικότητας συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής.»

Η τράπεζα επεσήμανε τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Κίνα που βλέπουν πιο υγιή κοπάδια, κάτι που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα γουρουνιών. Στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί, ωστόσο, παρόλο που η μείωση του κοπαδιού χοιρομητέρων έχει κάπως σταθεροποιηθεί, οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος τον 1ο μήνα μειώθηκαν κατά 10% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023.

Η τράπεζα έγραψε ότι «Οι διαρθρωτικές μειώσεις στην παραγωγή χοιρινού κρέατος στην ΕΕ και η μειωμένη ζήτηση εισαγωγών έχουν αφήσει μια σημαντική τρύπα στις παγκόσμιες εξαγωγικές αγορές που καλύπτεται γρήγορα από τα ανταγωνιστικά έθνη – κυρίως τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική».

Επιπλέον, η Rabobank ανέλυσε ότι τα υψηλότερα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών και ελαιούχων σπόρων είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλότερο κόστος ζωοτροφών για τους παραγωγούς. Μια ισχυρή καλλιέργεια της Νότιας Αμερικής έχει πιέσει περαιτέρω τις τιμές, παρέχοντας ανακούφιση από τον πληθωρισμό.

Λιανική πώληση χοιρινού κρέατος
Παρά τη μείωση της κατανάλωσης σε βασικές ασιατικές αγορές κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, το χοιρινό διατηρεί τη θέση του ως οικονομική επιλογή πρωτεΐνης για τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο McCracken: «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό υπό το πρίσμα της αύξησης των τιμών του βοείου κρέατος. Η τάση προς τα κατεψυγμένα προϊόντα και το σπιτικό μαγείρεμα αναμένεται να συνεχίσει να ενισχύει τις λιανικές πωλήσεις χοιρινού κρέατος, με προβλεπόμενη άνοδο στις πωλήσεις προστιθέμενης αξίας και επεξεργασμένου κρέατος καθώς οι ρυθμοί πληθωρισμού κορυφώνονται».

Για την Κίνα, η τράπεζα παρατήρησε απότομη μείωση των εισαγωγών χοιρινού κρέατος κατά 40% σε σύγκριση με τους δύο πρώτους μήνες του 2023. Η τράπεζα αποδίδει «τη σημαντική μείωση στις αδύναμες τοπικές αγορές και στα μεγάλα παγωμένα αποθέματα εισαγόμενου προϊόντος». Η τράπεζα αναμένει ότι οι εισαγωγές θα ανακάμψουν το 2ο τρίμηνο, ακόμη και αυτά τα επίπεδα μπορεί να παραμείνουν χαμηλότερα από το 2023.

Στις Φιλιππίνες, η Rabobank αναμένει ακόμη να παρατηρηθούν οι επιπτώσεις της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, καθώς οι τιμές των αγροκτημάτων αυξήθηκαν έντονα το 4ο τρίμηνο του 2023. Η τράπεζα αναφέρει ότι η κυβέρνηση των Φιλιππίνων αναμένει αύξηση της παραγωγής χοιρινού κρέατος κατά 3% το 2024.
 
Share this:
Πηγή: