Ημ/νία: 03/03/2021

Πιθανή εμφάνιση ΑΠΧ στη Μαλαισία

Πιθανή εμφάνιση ΑΠΧ στη Μαλαισία

Το Τμήμα Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Sabah (DVS)  στη Μαλαισία έχει δηλώσει πιθανό ξέσπασμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) στο Pitas μετά την ανακάλυψη του ιού σε χοίρους στην περιοχή, σύμφωνα με τους Malaymail και The Straits Times.

Η επιδημία θα σηματοδοτούσε τα πρώτα αναφερόμενα κρούσματα της νόσου, η οποία είναι θανατηφόρα για τους χοίρους, αλλά ακίνδυνη για τον άνθρωπο, στη Μαλαισία.

Στις 23 Φεβρουαρίου, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Τζέφρι Κίτινγκαν, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Γεωργίας και Αλιείας, δήλωσε ότι οι χοίροι στην περιοχή Pitas θα θανατωθούν υπό κρατική νομοθεσία για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση. Υπολογίζονται ότι πρόκειται για περισσότερους από 2.000 χοίρους.

«Οι αρχικές δοκιμές έδειξαν ότι οκτώ από τα 13 δείγματα που συλλέχθηκαν από τους χοίρους στο Pitas βγήκαν θετικά στην ΑΠΧ», δήλωσε ο κ. Kitingan, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών που αναζητούν τη νόσο στην αλληλουχία DNA θα ήταν διαθέσιμα σε μια μέρα ή δύο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους The Straits Times, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χειριστών Τουρισμού Ζωής Kinabatangan (KiTA), Alexander Yee, δήλωσε την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου: «Ένα από τα καταλύματά μας έχει κοινοποιήσει φωτογραφίες σφαγίων αγριόχοιρου που βρέθηκαν εντός του συγκροτήματος. Το Τμήμα Άγριας Ζωής έχει ειδοποιηθεί, ενώ περιμένουμε τα αποτελέσματα των δοκιμών, ζητάμε από τα Κτηνιατρικά και Άγρια Ζωντανά Τμήματα να ειδοποιήσουν το κοινό για την πιθανότητα εμφάνισης εστίας ΑΠΧ. Πρέπει να εκπαιδεύσουν και να συμβουλέψουν το κοινό για προληπτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αποφευχθεί η εξάπλωσή του ».
 
Share this:
Πηγή: