Ημ/νία: 06/10/2023

Παραμείνετε συνεπείς στη δειγματοληψία μυκοτοξινών

Παραμείνετε συνεπείς στη δειγματοληψία μυκοτοξινών

Η συνέπεια στη δειγματοληψία θα βοηθήσει στον εντοπισμό των κινδύνων από τις μυκοτοξίνες και θα επιτρέψει τα κατάλληλα πρωτόκολλα στο αγρόκτημα για την αποφυγή απωλειών παραγωγής.

Παρακολουθήστε όλα τα συστατικά των ζωοτροφών για μυκοτοξίνες με συχνά και αντιπροσωπευτικά δείγματα κατά τη συγκομιδή και κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης. 

Είναι δύσκολο να εντοπιστεί ο κίνδυνος μυκοτοξινών εάν οι διαδικασίες δειγματοληψίας είναι ανεπαρκείς. Δύο διατροφολόγοι χοίρων της εταιρείας Cargill Animal Nutrition προσφέρουν συμβουλές για την αξιολόγηση των κινδύνων και τη διαμόρφωση σιτηρεσίων με βάση τα περισσότερα από 60.000 δείγματα που αναλύονται κάθε χρόνο στο κεντρικό εργαστήριο της εταιρείας στο Elk River, MN.

Οι μεγάλες 5 μυκοτοξίνες

Ενώ έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 400 μυκοτοξίνες, ορισμένες είναι πιο σημαντικές από άλλες για την παραγωγή χοιρινού κρέατος στις ΗΠΑ και τον Καναδά:

•    Δεοξυνιβαλενόλη, που μερικές φορές αναφέρεται ως εμετοξίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει μειωμένη πρόσληψη τροφής και εμετό

•    Η ζεαραλενόνη που μπορεί να προκαλέσει μειωμένα ποσοστά σύλληψης και άλλα αναπαραγωγικά προβλήματα

•    Φουμονισίνες, που μπορεί να προκαλέσουν πνευμονικό οίδημα και να οδηγήσουν σε αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις

•    Αφλατοξίνες, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα

•    T-2 τριχοθηκένια που μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη πρόσληψη τροφής

«Από τη στιγμή που τα ζώα αρχίζουν να δείχνουν σημάδια, είναι σαν να ψάχνεις μια βελόνα στα άχυρα», σημειώνει ο Wes Schweer, Ph.D., διατροφολόγος Χοίρων στο Cargill Animal Nutrition. «Η ζωοτροφή έχει ήδη καταναλωθεί και είναι δύσκολο να εντοπιστούν ως μοναδική αιτία οι μυκοτοξίνες».

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν οι απώλειες παραγωγής είναι ο εντοπισμός των συστατικών ζωοτροφών που απειλούν πριν αυτά ταΐστουν, λέει ο Schweer.

Μην προσπαθείτε να μαντέψετε τον κίνδυνο

Οι αγχωτικές συνθήκες καλλιέργειας και συγκομιδής μπορούν να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη μούχλας και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την παραγωγή μυκοτοξινών, όπως:

•    Δροσερά, υγρά περιβάλλοντα κατά την ανάπτυξη του στάχυ και την ωρίμανση των κόκκων

•    Συνθήκες ξηρασίας

•    Ζημιά από παγετό

•    Κακή επικονίαση

•    Παράσιτα

Επιπλέον, οι πρακτικές μη άροσης μπορεί να συμβάλλουν στην ικανότητα των σπορίων μούχλας να επιβιώνουν σε διαδοχικά έτη καλλιέργειας. Οι συνθήκες καλλιέργειας σε όλη τη ζώνη του καλαμποκιού φέτος μπορεί να έχουν θέσει το σκηνικό για την παραγωγή μυκοτοξινών, συμβουλεύει ο Chris Parks, Ph.D., διατροφολόγος Χοίρων στην Cargill Animal Nutrition.

«Η εμμετοξίνη και η ζεαραλενόνη συνήθως συνδέονται περισσότερο με τις υγρές και ψυχρές συνθήκες συγκομιδής. Αν και δεν έχουμε δει πάρα πολλά από αυτά, θα περιμέναμε να δούμε περισσότερη φουμονισίνη και αφλατοξίνη όπου είχαμε θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες ανάπτυξης. Η ουσία είναι: Μην προσπαθείτε να μαντέψετε τον κίνδυνο σας με βάση τις συνθήκες ανάπτυξης».

Δειγματίστε ορθά και συχνά

Το κλειδί για την κατανόηση του κινδύνου μυκοτοξίνης είναι η παρακολούθηση όλων των συστατικών των ζωοτροφών με συχνά και αντιπροσωπευτικά δείγματα κατά τη συγκομιδή και κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης.

«Οι περισσότεροι παραγωγοί κάνουν εξαιρετική δουλειά νωρίς στη συγκομιδή όταν δοκιμάζουν νέο καλαμπόκι», λέει ο Schweer. «Μόλις το καλαμπόκι μπει στον κάδο, χρειάζονται ακόμα δείγματα. Υπενθυμίζω στους παραγωγούς να παραμείνουν επιμελείς στις δοκιμές».

Συμβουλεύει επίσης τους παραγωγούς να πάρουν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα σύμφωνα με τις διαδικασίες του εγχειριδίου επιθεώρησης κόκκων του USDA. Τραβήξτε κόκκους από την αρχή, τη μέση και το τέλος του φορτηγού για ένα, σύνθετο δείγμα. Κατά τη δειγματοληψία από τον κάδο ή το σωρό, λάβετε δείγματα από διαφορετικές τοποθεσίες για να δημιουργήσετε μια σαφή εικόνα του συνολικού κινδύνου μυκοτοξίνης.

Ο Parks συμβουλεύει επίσης τους παραγωγούς να σκέφτονται πέρα από το καλαμπόκι κατά τη δειγματοληψία. Οι μυκοτοξίνες μπορούν να βρεθούν σε μια ποικιλία ζωοτροφών, συμπεριλαμβανομένων των σογιάλευρων, των αλεύρων αρτοποιίας και των αποξηραμένων σιτηρών απόσταξης (DDGs).

«Στην πραγματικότητα, η διαδικασία παραγωγής DDG μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει για τη συγκέντρωση μυκοτοξινών, εάν υπάρχουν», λέει ο Parks.

Οι μυκοτοξίνες εντοπίζονται, τώρα τι;

Εάν οι μυκοτοξίνες αναγνωριστούν ως κίνδυνος, το επόμενο βήμα είναι να αποφασίσετε τι να κάνετε. Ο Schweer συνιστά να συμβουλευτείτε τον διατροφολόγο σας. Ανάλογα με τον τύπο της μυκοτοξίνης, το συστατικό μπορεί να εκτραπεί σε ομάδες ζώων χαμηλότερου κινδύνου. Άλλες στρατηγικές μετριασμού είναι διαθέσιμες ανάλογα με τον τύπο και την ποσότητα της μυκοτοξίνης που προσδιορίζεται.

Η λήψη ενός γρήγορου αποτελέσματος μπορεί να βοηθήσει στη λήψη άμεσων αποφάσεων σίτισης. 

Ακόμη και το καλύτερο πρόγραμμα παρακολούθησης μυκοτοξινών δεν μπορεί να εγγυηθεί ζωοτροφές απαλλαγμένες από τοξίνες, αλλά οι βασικές αρχές διαχείρισης κινδύνου συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου και στη διατήρηση των κερδών.
Photo by Fi Jones on Unsplash
 
Share this:
Πηγή: