Ημ/νία: 28/09/2023

Παγκόσμια ανασκόπηση του εμπορίου χοιρινού κρέατος από τη Rabobank

Παγκόσμια ανασκόπηση του εμπορίου χοιρινού κρέατος από τη Rabobank

Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός στις εξαγωγές οδήγησε την Ευρώπη σε αδύναμη θέση

Η τελευταία έκθεση της Rabobank για το παγκόσμιο εμπόριο χοιρινού κρέατος έδειξε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των εξαγωγέων έχει κλιμακωθεί και είναι πιθανό να συνεχίσει να το κάνει.

Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε αποδυνάμωση της θέσης της Ευρώπης στην αγορά, ενώ η Βραζιλία και οι ΗΠΑ αναμένεται να επωφεληθούν. Παράλληλα, θα αυξηθούν οι απαιτήσεις για την καλή διαβίωση και τη βιωσιμότητα των ζώων και οι χώρες που εφαρμόζουν αποτελεσματικά μέτρα για την υγεία των ζώων θα επιτύχουν. Η παγκόσμια κατανάλωση χοιρινού κρέατος φαίνεται ότι θα αυξηθεί μέχρι το 2030.

Προκλήσεις λόγω ασθενειών

Η Rabobank αναφέρει ότι η παγκόσμια εικόνα εξακολουθεί να δείχνει την πίεση των ασθενειών που επηρεάζουν το εμπόριο, αν και οι εμπορικές πολιτικές και οι προσπάθειες μετριασμού θα μπορούσαν να επιβραδύνουν το αποτέλεσμα. Με τα εμβόλια και τις δοκιμές γονιδιακής επεξεργασίας να βρίσκονται σε εξέλιξη, ορισμένοι παραγωγοί θα μπορούσαν σύντομα να δουν αποτελέσματα. Η Eva Gocsik, ανώτερη αναλύτρια ζωικών πρωτεϊνών στη Rabobank, δήλωσε: «Η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ) συνεχίζει να επηρεάζει τις χώρες εισαγωγής στην Ασία άμεσα και τους ευρωπαίους εξαγωγείς έμμεσα μέσω εμπορικών περιορισμών, αναδιαμορφώνοντας τα παγκόσμια εμπορικά πρότυπα».

Προκλήσεις ανά χώρα

Η Βραζιλία έχει δει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα να αυξάνεται λόγω της αποδοτικότητας του κόστους μέσω των αλλαγών στο κόστος αγορών, εργασίας και παραγωγής χοίρων. Η κ. Gocsik είπε: «Η Βραζιλία έχει επωφεληθεί από τις πρόσφατες εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές ως προς αυτό και αναδεικνύεται σε αξιόλογο παίκτη. Παρά την αύξηση του κόστους παραγωγής, η Βραζιλία διατηρεί το πλεονέκτημα κόστους παραγωγής της σε σχέση με τους ευρωπαίους εξαγωγείς. Η Βραζιλία έχει εξασφαλίσει το 24% των κινεζικών εισαγωγών χοιρινού κρέατος, καθιστώντας την τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή της Κίνας.

Η αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου (ΕΕ-27+ΗΒ) αναμένει να δει το 2023 μείωση της παραγωγής κατά 8% σε σύγκριση με το 2022. Η αύξηση του κόστους παραγωγής καθώς και το κόστος που σχετίζεται με την αύξηση των προτύπων βιωσιμότητας και ευημερίας θεωρείται ότι είναι η αιτία.

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς συνεχίζουν να είναι εξαγωγείς χοιρινού κρέατος χαμηλού κόστους, με πρόσβαση σε προσιτές ζωοτροφές και βασικές αγορές. Οι πρωτοβουλίες αειφορίας μπορεί να αυξήσουν την αξία του κρέατος, αλλά οι εξαγωγές θα παραμείνουν στο επίκεντρο του παγκόσμιου εμπορίου, ιδιαίτερα εντός του μπλοκ της Βόρειας Αμερικής.

Η Κίνα έχει δει την παραγωγή χοιρινού κρέατος να επιστρέφει στα επίπεδα προ ΑΠΧ το 2022 και οι ετήσιες εισαγωγές χοιρινού κρέατος αναμένεται να φθάσουν περίπου 2,5-3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες, παραμένουν κρίσιμοι εισαγωγείς, παρά την αυξανόμενη αυτάρκειά τους. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός μεταξύ των εξαγωγέων αναμένεται να αυξηθεί καθώς η αγορά μικραίνει.

Αυξανόμενη κατανάλωση χοιρινού κρέατος

«Παρά τις διαταραχές, η παγκόσμια κατανάλωση χοιρινού κρέατος πρόκειται να αυξηθεί έως το 2030, με προβλεπόμενο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 0,7% από το 2022 έως το 2030», είπε η κ. Gocsik. Η χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων και η περαιτέρω ανάκαμψη από την ΑΠΧ στη Νοτιοανατολική Ασία και την Ασία αναμένεται να υποστηρίξουν την ανάκαμψη της κατανάλωσης το 2024. Επιπλέον, η αύξηση του πληθυσμού και η οικονομική ανάπτυξη θα οδηγήσουν την αύξηση της κατανάλωσης μακροπρόθεσμα σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως το Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Βραζιλία, Μεξικό και Κίνα. Η συνεχιζόμενη μείωση της κατανάλωσης στην Ευρώπη θα αντισταθμιστεί από την ανάπτυξη σε άλλα μέρη του κόσμου.
 
Share this:
Πηγή: