Ημ/νία: 20/04/2021

Οξείδιο του ψευδαργύρου (ΖnO) στη χοιροτροφία

Οξείδιο του ψευδαργύρου (ΖnO) στη χοιροτροφία

Παραθέτουμε άρθρο σχετικό με τη χρήση του ZnO στη χοιροτροφία και την επικείμενη απαγόρευσή του το 2022:

Συνοπτικά, το ΖnO χρησιμοποιείται εκτενώς για τη διαχείριση της διάρροιας του απογαλακτισμού διότι σε φαρμακευτικές δόσεις έχει αντιβακτηριδιακή δράση κατά της Escherichia coli F4 (K88), του κύριου αιτιολογικού παράγοντα της διάρροιας του απογαλακτισμού.
Επιπλέον, με διάφορους μηχανισμούς επιδρά θετικά στο γαστρεντερικό σωλήνα οδηγώντας σε αυξημένη πρόσληψη τροφής, διευκόλυνση της πέψης και σε καλύτερη ανάπτυξη των ζώων.
Ωστόσο, λόγω των επιπτώσεων στο περιβάλλον και της συμβολής στη δημιουργία ανθεκτικών στελεχών βακτηρίων σε αντιβιοτικά, η χρήση του σε φαρμακευτικές δόσεις θα απαγορευθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2022 κι έπειτα.
Δοκιμές με υποκατάστατα του οξειδίου του ψευδαργύρου (θειικός ψευδάργυρος, χλωριούχος ψευδάργυρος, οργανικές μορφές ψευδαργύρου κλπ), δεν έχουν δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Αντιθέτως, η διαχείριση της διατροφής (περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, οργανικά οξέα, αιθέρια έλαια, εκχυλίσματα πλούσια σε πολυφαινόλες κλπ) φαίνεται να είναι το κλειδί για τη διαχείριση του προβλήματος μετά την απαγόρευση της χρήσης του ΖnO σε φαρμακευτικές δόσεις.  

Πατήστε εδώ για να δείτε ολόκληρο το άρθρο.Photo by Christopher Carson 522540 on Unsplash
 
Share this:
Πηγή: