Ημ/νία: 02/02/2024

Μείωση της διαστρωμάτωσης της θερμοκρασίας

Μείωση της διαστρωμάτωσης της θερμοκρασίας

Η διαστρωμάτωση του αέρα συμβαίνει όταν οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας σε διαφορετικά ύψη μέσα σε ένα κτίριο οδηγούν σε ανομοιόμορφη θέρμανση και πιθανή σπατάλη ενέργειας. Η μείωση της διαστρωμάτωσης του αέρα στα κτίρια ζώων και πουλερικών διατηρεί ένα άνετο περιβάλλον για τα ζώα, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη μείωση του κόστους θέρμανσης. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές για την αντιμετώπιση και τη μείωση της στρωματοποίησης του αέρα στα κτίρια παραγωγής:

1) Μονώστε το κέλυφος του κτιρίου. Σε πιο κρύο καιρό, οι τοίχοι με κακή μόνωση μπορεί να γίνουν πιο κρύοι από τον αέρα στο εσωτερικό. Ως αποτέλεσμα, ο αέρας που έρχεται σε επαφή με αυτά τα κρύα τοιχώματα ψύχεται. Αυτός ο ψυχρότερος αέρας τείνει να είναι πιο πυκνός και μπορεί να βυθιστεί στα χαμηλότερα μέρη του δωματίου. Βελτιώστε το R-Factor των κτιρίων με όψη κουρτινών με αφαιρούμενη μόνωση που τοποθετείται πίσω από τις κουρτίνες.

2) Σφραγίστε τυχόν διαρροές αέρα. Ο κρύος εξωτερικός αέρας που εισέρχεται στο κτίριο πέφτει απευθείας στο πάτωμα, δημιουργώντας μια ψυχρότερη ζώνη στο επίπεδο των ζώων. Ακόμη και οι πιο μικρές ρωγμές προστίθενται. Για παράδειγμα, μια ρωγμή 1/4" γύρω από μια εξωτερική πόρτα περιπάτου ισούται με 58 τετραγωνικές ίντσες, που ισοδυναμεί με άνοιγμα 7,5" x 7,5" στον τοίχο. Οι μεγάλοι καλοκαιρινοί ανεμιστήρες πιθανόν να δημιουργούν τις συνθήκες για ανεπιθύμητες διαρροές αέρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σφραγίστε παραθυρόφυλλα που διαρρέουν και τοποθετήστε καλύμματα ανεμιστήρα για να αποτρέψετε την είσοδο ανεπιθύμητου αέρα στο κτίριο. 

3) Εισαγωγές αέρα. Αφού σφραγίσετε το κτίριο, ελέγξτε την ταχύτητα εισερχόμενου αέρα από τις εισόδους εξαερισμού. Η διατήρηση της ταχύτητας αέρα μεταξύ 800 και 1.000 πόδια ανά λεπτό επιτρέπει στον κρύο εισερχόμενο αέρα να αναμιχθεί με τον θερμότερο αέρα του δωματίου πριν πέσει στο πάτωμα. Χρησιμοποιήστε έναν ανεμομετρητή χειρός για να μετρήσετε την ταχύτητα του αέρα. 

4) Ανεμιστήρες ανάδευσης. Οι ανεμιστήρες ανάδευσης κάνουν αποτελεσματική δουλειά για τη διάσπαση του στρωματοποιημένου αέρα μέσα σε ένα κτίριο. Η λειτουργία των ανεμιστήρων ανάδευσης σε ελάχιστη ταχύτητα δημιουργεί ένα απαλό μοτίβο κυκλοφορίας για την ανάμειξη των στρωμάτων αέρα. Η πίεση του θερμότερου αέρα στο πάτωμα μειώνει το κόστος θέρμανσης και δημιουργεί ένα πιο στεγνό δάπεδο. Γείρετε τους ανεμιστήρες προς την οροφή και παρακολουθήστε τη ροή του αέρα στο επίπεδο του δαπέδου, έχοντας επίγνωση ότι η κίνηση μεγαλύτερη από 50 fpm μπορεί να μοιάζει με ρεύμα για τα ζώα.

5) Συστήματα θέρμανσης με ακτινοβολία. Οι θερμαντήρες εξαναγκασμένου αέρα συμβάλλουν στη διαστρωμάτωση θερμότητας με την τοποθέτηση θερμότητας από την οροφή προς τα κάτω. Αντίθετα, οι συσκευές παραγωγής αερίου, οι λαμπτήρες θερμότητας, οι θερμαντήρες σωλήνων και τα χαλάκια θερμότητας βάζουν τη θερμότητά τους στο επίπεδο του δαπέδου. Με τη θέρμανση μόνο των απαραίτητων περιοχών, τα συστήματα θέρμανσης ζώνης μπορούν να είναι πιο ενεργειακά αποδοτικά από την ομοιόμορφη θέρμανση ολόκληρου του χώρου. Αυτή η στοχευμένη προσέγγιση μειώνει την κατανάλωση ενέργειας και το σχετικό κόστος.

Συνδυάζοντας αυτές τις στρατηγικές, οι παραγωγοί μπορούν να δημιουργήσουν ένα πιο άνετο και ενεργειακά αποδοτικό περιβάλλον για τα ζώα τους, ενώ μειώνουν το κόστος θέρμανσης που σχετίζεται με τη στρωματοποίηση του αέρα. Είναι σημαντικό να προσαρμόζονται αυτές οι λύσεις στις συγκεκριμένες ανάγκες και χαρακτηριστικά κάθε κτηνοτροφικής εγκατάστασης.

Photo by Jez Timms on Unsplash
  
 
Share this:
Πηγή: