Ημ/νία: 15/01/2021

Μάθημα COVID-19 για τις εκμεταλλεύσεις χοίρων: Αναγκαία η πιο αυστηρή βασική βιοασφάλεια

Μάθημα COVID-19 για τις εκμεταλλεύσεις χοίρων: Αναγκαία η πιο αυστηρή βασική βιοασφάλεια

Η επιδημία COVID-19 ενισχύει αυτό που οι κτηνίατροι και οι παραγωγοί χοιρινού κρέατος γνωρίζουν ήδη : τα πρωτόκολλα βιοασφάλειας ελέγχουν τη νόσο.

«Νομίζω ότι το COVID-19 έχει υπενθυμίσει  σε όλους τις βασικές πρακτικές βιοασφάλειας», δήλωσε ο Brad Schmitt, DVM, Four Star Veterinary Service. «Πρέπει να διατηρήσουμε αυτήν την ορμή στην καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και άλλων ιών όπως PRRS (σύνδρομο αναπαραγωγικής και αναπνευστικής χοίρου) και PED (επιδημία διάρροιας χοίρου)».

Ως υπενθύμιση, ο Schmitt προσφέρει προτάσεις για να βοηθήσει τους παραγωγούς να ενισχύσουν τη βιοασφάλεια στις μονάδες τους, από το προσωπικό και την κυκλοφορία οχημάτων έως τη βιοασφάλεια δωματίου.

Βιοασφάλεια στην εγκατάσταση
Η βιοασφάλεια απαιτεί όλα τα οχήματα που εισέρχονται στο αγρόκτημα να πλένονται και να καθαρίζονται. Αυτό περιλαμβάνει τον καθαρισμό και του εσωτερικού των οχημάτων. Μαντηλάκια που περιέχουν κιτρικό οξύ συνιστώνται για τον καθαρισμό των τιμονιών, των ραδιόφωνων, των καθισμάτων δέρματος και βινυλίου και άλλων περιοχών συχνής επαφής. Ένα προϊόν ψεκασμού με βάση τη φαινόλη έχει καλό αποτέλεσμα  στην απολύμανση άλλων εσωτερικών χώρων οχημάτων, συμπεριλαμβανομένου υφασμάτινων καθισμάτων.
«Μια πολύ καλή συνήθεια είναι να χρησιμοποιείτε το σπρέι αερολύματος για να φεκάζετε τις μπότες σας κατά την είσοδο και την έξοδο από οχήματα», δήλωσε ο Ryan Pusey, διαχειριστής λογαριασμού ζωικών πρωτεϊνών. «Το απολυμαντικό χεριών πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται κατά την είσοδο και την έξοδο από οχήματα. Ένα απολυμαντικό χεριών σε μορφή αφρού θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια περισσότερο και θα παρέχει καλύτερη κάλυψη από ένα απολυμαντικό σε μορφή τζελ. "

Όλα τα άτομα, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού που εισέρχονται στην εγκατάσταση, πρέπει, κατ’ ελάχιστο, να διασχίσουν μια ευδιάκριτη γραμμή βρώμικου-καθαρού, που υποδεικνύει το όριο της εγκατάστασης. Οτιδήποτε έξω από τη γραμμή είναι «βρώμικο» και θα μπορούσε να περιέχει πιθανούς παθογόνους παράγοντες.

Η απλούστερη ένδειξη μιας καθαρής-βρώμικης γραμμής είναι μια είσοδος με φυσικό φράγμα όπως ένας πάγκος. Οι άνθρωποι αφήνουν τα προσωπικά τους αντικείμενα και τα παπούτσια τους από τη μία πλευρά και εισερχονται στην άλλη πλευρά όπου φορούν καθαρές μπότες.

Κατά την είσοδο και την έξοδο από οποιαδήποτε εγκατάσταση, οι μπότες πρέπει να ψεκάζονται με το σπρέι αερολύματος και να χρησιμοποιείται απολυμαντικό χεριών σε μορφή αφρού.

Πολλές εγκαταστάσεις απαιτούν ντους όταν διασχίζουν την καθαρή βρώμικη γραμμή για να μπουν στον αχυρώνα. Όλα τα προσωπικά αντικείμενα φυλάσσονται  στον εξωτερικό χώρο του ντους δίπλα από την είσοδο. Παιρνόντας στην άλλη μεριά του ντους, υπάρχουν διαθέσιμα ρούχα και μπότες για την καθαρή πλευρά όπου στεγάζονται τα γουρούνια.

«Μόλις κατακτήσουμε τη βιοασφάλεια σε επίπεδο εγκατάστασης, τότε προχωράμε τη βιοασφάλεια σε επίπεδο δωματίου», δήλωσε ο Schmitt. «Ο στόχος εδώ είναι να μειωθεί η εξάπλωση των εντερικών παθογόνων μεταξύ των χοιριδίων».

Λουτρά μποτών
Τα λουτρά μποτών αποτρέπουν την μεταφορά παθογόνων από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Το λουτρό πρέπει να διατηρείται καθαρό και γεμάτο με απολυμαντικό.

"Έχετε υπόψη σας ότι η κοπριά πρέπει να απομακρύνεται από τις μπότες πριν χρησιμοποιήσετε το λουτρό για μπότες, επειδή δεν μπορείτε να απολυμάνετε αποτελεσματικά τις επιφάνειες όταν υπάρχει οργανική ύλη", δήλωσε ο Schmitt.
Υπάρχει προϊόν με βάση το ιώδιο για λουτρά μποτών που παραμένουν αποτελεσματικά ακόμα και με έως και 50% οργανική ύλη. Επίσης, είναι αποτελεσματικά και ορισμένα προϊόντα γλουταραλδεΰδης, σύμφωνα με τον Pusey.

Καθαρισμός θαλάμων και κελιών 
«Το κλειδί για τον καθαρισμό των κελιών είναι να χρησιμοποιήσετε αρχικά ένα καθαριστικό για να διαλύσετε την οργανική ύλη στην επιφάνεια», δήλωσε ο Pusey. "Οποιαδήποτε οργανική ύλη πρέπει να αφαιρεθεί πρώτα για να γίνει σωστή απολύμανση."

Αφού χρησιμοποιήσετε ένα καθαριστικό και καλό πλύσιμο κάτω από κελιά και τροφοδότες, απλώστε ένα καλό απολυμαντικό quat / glut (μείγμα τεταρτοταγούς αμμωνίου και γλουταραλδεΰδης), προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα βιοκτόνων. Χρησιμοποιήστε το σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας όσον αφορά τη συχνότητα και τους χρόνους εφαρμογής.

Ανάμεσα σε ομάδες χοίρων, μέσα στις γραμμές νερού μπορούν να αναπτυχθούν βιολφίλμ που φιλοξενούν ασθένειες και βακτήρια.  Ένα προϊόν υδροϋπεροξειδίου με υπεροξικό οξύ θα αφαλατώσει και θα καθαρίσει τους σωλήνες. Ένα σύστημα επεξεργασίας του νερού με διοξείδιο του χλωρίου μπορεί να διατηρήσει σταθερή καθαρότητα στις γραμμές νερού.

«Η αφαλάτωση είναι σημαντική καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά ιδιαίτερα σημαντική σε ζεστό και υγρό καιρό όταν η κοκκιδίωση αυξάνεται», πρόσθεσε.

Μετά τον καθαρισμό και την απολύμανση, αφήστε το δωμάτιο, τα κελιά και τους θαλάμους να στεγνώσουν πλήρως πριν από την επαντοποθέτηση των ζώων. Αυτό επιτρέπει την αποξήρανση τυχόν υπολειπόμενων βακτηρίων.

Πλύσιμο των χοίρων
"Εάν πρόκειται να κάνετε καθαρισμό και απολύμανση των θαλάμων γέννας, δεν υπάρχει νόημα να εισαγάγετε χοίρους σε βρώμικες χοιρομητέρες", δήλωσε ο Schmitt. «Η επαφή στόμα με δέρμα συμβαίνει αμέσως μετά τη γέννηση και το πλύσιμο των χοιρομητέρων μειώνει τη μεταφορά του E. coli και άλλων εντερικών παθογόνων σε νεογέννητους χοίρους.»

Τα προϊόντα με βάση το ιώδιο είναι φιλικά προς το δέρμα και μειώνουν τη μεταφορά παθογόνων σε χοίρους, μειώνοντας τη συχνότητα καθαρισμού.

Ελέγξτε τρωκτικά και έντομα
Ο έλεγχος των τρωκτικών και των εντόμων είναι κρίσιμος. «Τα τρωκτικά και τα έντομα που κατοικούν στους λάκκους κοπριάς μπορούν να λειτουργήσουν ως μηχανικοί φορείς και να μολύνουν ξανά τις χοιρομητέρες και τους χοίρους», δήλωσε ο Schmitt. «Μελέτες έχουν δείξει ότι το PED και το PRRS μπορούν και τα δύο να επιβιώσουν σε πολτό κοπριάς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι πρόβλημα επειδή τα τρωκτικά μπορούν να πηγαινοέρχονται από το κοίλωμα κοπριάς προς τις τροφοδοσίες και το ανάποδο. "

Ο έλεγχος των τρωκτικών ξεκινά με τρωκτικοκτόνα που χρησιμοποιούνται σε εναλλαγή διαφορετικών δραστικών συστατικών καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους. Ο Pusey συνιστά τη χρήση δύο τρωκτικοκτόνων με διαφορετικά δραστικά συστατικά που είναι αντιπηκτικά και ένα τρωκτικοκτόνο με ένα δραστικό συστατικό που είναι μη αντιπηκτικό. Αυτή η περιστροφή θα εμποδίσει τον πληθυσμό των τρωκτικών να δημιουργήσει αντίσταση στα προϊόντα.

«Για εποχιακή χρήση, κάντε προγραμματισμό με τον κτηνίατρό σας, επειδή ορισμένα προϊόντα είναι καλύτερα για ποντίκια έναντι αρουραίων και αντίστροφα», πρόσθεσε ο Schmitt.

Ο έλεγχος της κατσαρίδας και των εντόμων είναι επίσης σημαντικοί επειδή δρουν επίσης ως μηχανικοί φορείς νόσων. Εισάγουν ασθένειες σε μία εγκατάσταση  και την διαδίδουν.

Σε γεινκές γραμμές, οι στρατηγικές βιοασφάλειας διαφέρουν πολύ μεταξύ των εγκαταστάσεων ανάλογα με το στάδιο παραγωγής, την τοποθεσία και την ανοχή των κινδύνων. Για βοήθεια σχετικά με την ανάπτυξη ενός προγράμματος βιοασφάλειας, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.Photo by Suzanne Tucker on Unsplash
Share this:
Πηγή: