Ημ/νία: 12/10/2016

Κώδικας Ορθής Επισήμανσης για Σύνθετες Ζωοτροφές

Κώδικας Ορθής Επισήμανσης για Σύνθετες Ζωοτροφές

Μετά από συμφωνία μεταξύ των αγροτικών συνεταιριστικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, Copa και Cogeca και της FEFAC, της Ένωσης των Παρασκευαστών Σύνθετων Ζωοτροφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναπτύχθηκε Κώδικας Ορθής Επισήμανσης για τις Σύνθετες Ζωοτροφές.




Η επίσημη δημοσίευση του Κώδικα χαιρετίστηκε από τις οργανώσεις αγροτών και βιομηχανιών ζωοτροφών.

Ο σκοπός της σύνταξης του κώδικα ήταν να εναρμονιστεί η σχετική νομολογία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και να ταξινομηθούν οι προδιαγραφές που περιλαμβάνονται στον Κανονισμό της ΕΕ για τη σήμανση των σύνθετων ζωοτροφών, καθώς και να δοθούν οι κατευθύνσεις, αφενός προς τους παρασκευαστές ζωοτροφών, σχετικά με το πώς πρέπει να παρασκευάζονται οι σύνθετες ζωοτροφές και αφετέρου προς τους κτηνοτρόφους, ώστε αυτοί να έχουν όλες τις πληροφορίες για να κάνουν τις σωστές επιλογές για τις ζωοτροφές που θα χρησιμοποιήσουν και να τις χρησιμοποιήσουν σωστά.

Ιστορικό

Το 2010 η ΕΕ νομοθετεί για την εμπορία και τη χρήση των ζωοτροφών (Regulation (EC) No 767/2009). Στον Κανονισμό αυτό συμπεριλαμβάνεται η παρότρυνση για την ανάπτυξη ενός κώδικα για την ορθή επισήμανση στις σύνθετες ζωοτροφές. Αυτό ακριβώς και έγινε.

Πεδίο εφαρμογής του Κώδικα

Ο Κώδικας καλύπτει τις ζωοτροφές μόνο για τα παραγωγικά ζώα (food-producing animals) και μόνο για τη σήμανση των ζωοτροφών. Στην εισαγωγή αναφέρεται, ότι όλες οι ζωοτροφές πρέπει να συμμορφώνονται με μια σειρά άλλων Κανονισμών όσον αφορά τα συστατικά και τον τρόπο παρασκευής, καθώς και για τα προσθετικά και τις βιολογικές ζωοτροφές. Ο Κώδικας δεν εφαρμόζεται στα υλικά των ζωοτροφών, ούτε στις ζωοτροφές για τα ζώα συντροφιάς, ούτε στα προμίγματα.

Ο Κώδικας εφαρμόζεται μόνο στη σήμανση - ετικετοποίηση, στο τι θα γράφεται στην ετικέτα δηλαδή. Συγκεκριμένα, στην ετικέτα πρέπει να αναγράφεται:

• το όνομα του προϊόντος
• ο τύπος της ζωοτροφής, π.χ. πλήρης ή όχι
• η επωνυμία της επιχείρησης
• ο αριθμός της παρτίδας
• η ποσότητα του προϊόντος
• η ημερομηνία λήξης
• ο κατάλογος των συστατικών, ιδιαίτερα αν πρόκειται για ΓΤΟ
• Τα προσθετικά που πιθανόν συμπεριλαμβάνονται

Οι απαιτήσεις για μια ζωοτροφή πρέπει να συντάσσονται λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ίδιας της σύνθετης ζωοτροφής, την παρουσία ενός ή περισσοτέρων ειδών ζωοτροφών, των προσθετικών, του τρόπου παρασκευής. Ο Κώδικας θέτει διάφορες υποχρεώσεις με τις οποίες αυτές οι απαιτήσεις – προδιαγραφές πρέπει να συμμορφώνονται. Τα Παραρτήματα του Κώδικα καλύπτουν τη διαχείριση και την υποστήριξη των προδιαγραφών, καθώς και το πώς συντάσσεται ένα αρχείο προδιαγραφών.

Άλλες πληροφορίες για τις ζωοτροφές μπορούν να δίνονται, αν ζητηθεί από τον αγοραστή και αυτό περιλαμβάνεται στον Κώδικα.

Όλες οι υποχρεωτικές πληροφορίες που δίνονται μέσω της επισήμανσης, πρέπει να δίνονται στην ολότητά τους σε προεξέχον σημείο της συσκευασίας ή του κοντέινερ, σε ετικέτα επικολλημένη ή επάνω στο συνοδευτικό έγγραφο (για ζωοτροφές που αποστέλλονται σε κιβώτια) με ευδιάκριτο, νόμιμο και ανεξίτηλο τρόπο, στην επίσημη γλώσσα του παρασκευαστή ή τουλάχιστον σε μια από τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους ή της περιοχής στην οποία τοποθετήθηκε στην αγορά.

Στον Κώδικα συμπεριλαμβάνονται, επίσης, οδηγίες για το σχήμα και το σχεδιασμό της ετικέτας και άλλες πληροφορίες.

Ο Κώδικας στο: http://www.fefac.eu/files/69688.pdf
Share this:
Πηγή: