Ημ/νία: 24/05/2024

Κατανόηση της ειλεΐτιδας στους χοίρους

Κατανόηση της ειλεΐτιδας στους χοίρους

Πόσο συχνή είναι, ποιος είναι ο οικονομικός αντίκτυπος και ποια τα συμπτώματα;

Η Ειλεΐτιδα ή Υπερπλαστική Εντεροπάθεια αποτελεί σημαντική ανησυχία στην παραγωγή χοίρων, παρουσιάζοντας προκλήσεις για την υγεία των ζώων και οικονομικές επιπτώσεις για τους παραγωγούς. Αυτή η ασθένεια, που προκαλείται από το βακτήριο Lawsonia intracellularis, επηρεάζει τους χοίρους σε όλο τον κόσμο και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη κατά τους ζεστούς καιρούς μήνες, όταν η πρόσληψη τροφής μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις.

ΤΙ πρέπει να γνωρίζετε για την Ειλεΐτιδα:

Πόσο κοινό είναι και τι κοστίζει;
Η Ειλεΐτιδα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα στην παραγωγή χοίρων, με πάνω από το 70% των εκμεταλλεύσεων των ΗΠΑ να ανιχνεύουν την ασθένεια. Οι οικονομικές επιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρές. Μπορεί να μειώσει το μέσο ημερήσιο κέρδος και την αποδοτικότητα των ζωοτροφών κατά 3-5%, και οι παραγωγοί μπορεί να δουν τα ποσοστά θνησιμότητας να αυξάνονται κατά 1-3%. Η υποκλινική ειλεΐτιδα, όπου τα συμπτώματα είναι λιγότερο εμφανή, κοστίζει περίπου 5 $ ανά χοίρο, ενώ οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να υπερβούν τα 10 $ ανά χοίρο (Holtkamp, 2019).

Αιτία και συμπτώματα
Η ασθένεια προκαλείται από το βακτήριο Lawsonia intracellularis, το οποίο επηρεάζει την εντερική επένδυση των χοίρων. Η ειλεΐτιδα μπορεί να εκδηλωθεί με δύο μορφές: οξεία και υποκλινική. Η σοβαρή ή οξεία ειλεΐτιδα προκαλεί σκούρα καφέ έως κοκκινωπά, χαλαρά κόπρανα. Οι χοίροι με αυτή τη μορφή μπορούν να χάσουν γρήγορα την κατάσταση του σώματος, να φαίνονται χλωμοί και μπορεί να πεθάνουν ξαφνικά. Οι υποκλινικές περιπτώσεις παρουσιάζονται ως γκρίζα έως καφέ χαλαρά κόπρανα, διάσπαρτα σε όλο τον αχυρώνα, με χοίρους να παρουσιάζουν σημάδια απώλειας βάρους και ωχρότητας, παρόμοια με έλκη στομάχου.

Για να καταλάβετε εάν οι χοίροι σας έχουν ειλεΐτιδα, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποκλείσετε άλλες παθήσεις, όπως αιματηρές κρούσεις. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαγνωστικά εργαλεία όπως δοκιμές PCR σε επιχρίσματα κοπράνων και δείγματα ιστών για να επιβεβαιώσετε εάν υπάρχει Lawsonia intracellularis.

Πρόληψη και διαχείριση
Η πρόληψη της ειλεΐτιδας περιλαμβάνει διάφορες βασικές στρατηγικές:

Παραγωγή all in/out: Αυτή η μέθοδος βοηθά στη δημιουργία ενός διαλείμματος ασθένειας μεταξύ ομάδων χοίρων, αποτρέποντας τη συνεχή συσσώρευση βακτηρίων και ιών.

Καθαρισμός και απολύμανση: Ο σχολαστικός καθαρισμός, η απολύμανση και το στέγνωμα των εγκαταστάσεων μεταξύ ομάδων περιορίζουν τη συσσώρευση και τη μεταφορά βακτηρίων.

Εμβολιασμός: Εμβόλια από του στόματος και ενδομυϊκά, βοηθούν στη δημιουργία ανοσίας στους χοίρους, μειώνοντας τον αντίκτυπο της νόσου εάν εκτεθούν.

Θα πρέπει να εφαρμόζονται αποτελεσματικές πρακτικές πρόληψης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά κυρίως από τον Φεβρουάριο για να καλύπτονται οι χοίροι που διατίθενται στην αγορά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επιλογές θεραπείας
Όταν η πρόληψη δεν είναι αρκετή, οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τόσο από του στόματος όσο και ενέσιμα αντιβιοτικά.

Αυτές οι θεραπείες βοηθούν στη διαχείριση των εστιών, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όπως απαιτείται για να αποφευχθεί η υπερβολική εξάρτηση από τα αντιβιοτικά.

H ειλεΐτιδα αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία των χοίρων και την κερδοφορία των εκμεταλλεύσεων. Η κατανόηση του πόσο συχνή είναι, ο οικονομικός αντίκτυπος και τα συμπτώματα μπορoύν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα αυτήν την ασθένεια. Οι αποτελεσματικές πρακτικές πρόληψης, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού και των αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας, όχι μόνο διατηρούν τους χοίρους σας πιο υγιείς αλλά ενισχύουν και τα κέρδη σας περιορίζοντας την ανάγκη για αντιβιοτικά.

Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας ανά πάσα στιγμή για να συζητήσετε στρατηγικές για τη λειτουργία σας.
Photo by Marek Piwnicki on Unsplash
  
Share this:
Πηγή: