Ημ/νία: 03/12/2021

Η βελτίωση της ευημερίας των χοίρων φέρνει μεγαλύτερα κέρδη

Η βελτίωση της ευημερίας των χοίρων φέρνει μεγαλύτερα κέρδη

Το 70% των καταναλωτών στη Γερμανία είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα για το κρέας προκειμένου να βελτιώσουν την ευημερία των ζώων και να βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους, καθώς και το περιβάλλον.

Σημαντική αύξηση της ζήτησης
Οι Edeka Südbayern, Vion και EZG Südbayern αυξάνουν την παραγωγή κατά 50%, ενώ οι αγρότες απολαμβάνουν μπόνους 40 ευρώ. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που παρουσίασε η Vion, το 70% των καταναλωτών στη Γερμανία είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα για το κρέας προκειμένου να βελτιώσουν την καλή διαβίωση των ζώων και να βοηθήσουν τους αγρότες καθώς και το περιβάλλον. «Από μεμονωμένα νοικοκυριά έως μεγάλες οικογένειες – ανεξάρτητα από το ποιος κάνει τις αγορές – οι άνθρωποι το εννοούν πραγματικά αυτές τις μέρες», λέει ο Franz Beringer, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Παραγωγών της Νότιας Βαυαρίας (Erzeugergemeinschaft Südbayern eG). «Όλο και περισσότεροι καταναλωτές στην περιοχή κρατούν τον λόγο τους».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μεγαλύτερη ένωση παραγωγών της Βαυαρίας ξεκίνησε ένα πρόγραμμα με άχυρο για χοίρους σε συνεργασία με την Edeka Südbayern και την παραγωγό κρέατος Vion το 2019. Από σνίτσελ μέχρι χοιρινό κότσι, τα προϊόντα που προκύπτουν αποκτούν όλο και περισσότερους οπαδούς. Ως αποτέλεσμα, οι 500 χοίροι του προγράμματος άχυρου, που επεξεργαζόταν μέχρι τώρα η Vion κάθε εβδομάδα στο σφαγείο της στο Landshut (πιστοποιημένο βιολογικό από την αρχή του έτους), δεν επαρκούν πλέον για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση των πελατών της Edeka Südbayern. Όσοι συμμετέχουν στην κλειστή αλυσίδα εφοδιασμού επιθυμούν να αυξήσουν τον αριθμό των ζώων που υποβάλλονται σε επεξεργασία κάθε εβδομάδα στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος σε 750.

Ως εκ τούτου, η στρατηγική «Building Balanced Chains» της Vion περιλαμβάνει τη διατήρηση μιας καλής ισορροπίας μεταξύ της προσφοράς των ζώων και της ζήτησης από την πλευρά των καταναλωτών», εξηγεί ο André Geven, Γενικός Διευθυντής της Vion στο Landshut. Γι' αυτό θέλει να αυξήσει σταδιακά τον αριθμό των συμμετεχόντων  στο πρόγραμμα από τον τρέχοντα αριθμό των 18. «Όσον αφορά τις εξελίξεις της αγοράς στη συμβατική χοιροτροφία», λέει ο Geven, «είναι σίγουρα ενδιαφέρον για τους αγρότες μας στην περιοχή να δουν τα συγκεκριμένα οφέλη αυτού του προγράμματος εκτροφής με άχυρο. Εκτός από το μόνιμο κατώτερο όριο τιμής του 1,45 ευρώ, υπάρχει και μπόνους τοπικό, άχυρου και φιλοζωικό 40 ευρώ. Αυτές οι συνθήκες βελτιώθηκαν περαιτέρω την 1η Νοεμβρίου».

Κλειστή τοπική αλυσίδα εφοδιασμού

Τα ζώα εκτρέφονται, σφάζονται και πωλούνται αποκλειστικά στη Νότια Βαυαρία. Η στρωμνή από άχυρο παρέχει στους χοίρους πρόσθετη άνεση και δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες προσαρμογής και διέγερσης, καθώς και ένα πολύ υγιεινό περιβάλλον στους στάβλους. Τα ζώα έχουν επίσης έως και 40 τοις εκατό περισσότερο χώρο από τους χοίρους σε συμβατικούς στάβλους και δεν λαμβάνουν καμία γενετικά τροποποιημένη τροφή. Οι στάβλοι, επομένως, πληρούν τις απαιτήσεις του ITW Animal Husbandry Level 3. 

Ακριβώς όπως ο αγρότης Christian Pongrats στο Altfraunhofen, για παράδειγμα. Ο νοτιοβαυαρός συμμετείχε στο πρόγραμμα διασφάλισης ποιότητας GQB για περισσότερα από 20 χρόνια και συμμετείχε στο πρόγραμμα εκτροφής αχύρου για την Edeka Südbayern από την αρχή. «Η ιδέα της παροχής ενός υγιούς περιβάλλοντος στάβλων με πρόσβαση σε καθαρό αέρα, αρκετό χώρο για κίνηση και άφθονη διέγερση, λειτουργεί επειδή λαμβάνει υπόψη την πρόσθετη προσπάθεια που απαιτείται από εμάς ως κτηνοτρόφους», εξηγεί. Συμβάσεις που διαρκούν δύο χρόνια και προσυμφωνημένα μπόνους, συμπεριλαμβανομένου ενός κατώτατου ορίου τιμής και εγγύησης αγοράς για τα ζώα, παρέχουν στους εμπλεκόμενους κτηνοτρόφους την ασφάλεια που χρειάζονται.

Και πώς ωφελούνται οι καταναλωτές; 

«Η συνειδητή καταβολή αυτής της πρόσθετης προσπάθειας και η χρήση κατάλληλων μεθόδων χοιροτροφίας σε φυσικό περιβάλλον, βελτιώνουν την ποιότητα του κρέατος, και αυτό είναι άμεσα αναγνωρίσιμο με τη βελτιωμένη γεύση του προϊόντος», λέει ο Pongrats εκ πείρας. «Τελικά, ο καταναλωτής μπορεί να απολαύσει ένα προϊόν που προέρχεται από την περιοχή, παράγεται με βιώσιμο τρόπο και είναι σαφώς κορυφαίας ποιότητας».
Photo by christopher-carson-522540-unsplash
Share this:
Πηγή: