Ημ/νία: 16/04/2021

Η στήριξη των χοίρων στην αριστερή πλευρά μπορεί να υποδηλώνει έλκη στομάχου

Η στήριξη των χοίρων στην αριστερή πλευρά μπορεί να υποδηλώνει έλκη στομάχου

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Ινστιτούτου Agri-Food and Biosciences (AFBI) και του Queens University Belfast (QUB), η προτίμηση των χοίρων που επιλέγουν να ξαπλώνουν στην αριστερή πλευρά τους, θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη έλκους στομάχου. 

Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι οι χοίροι με έλκη στομάχου ήταν λιγότερο επιρρεπείς σε βλαβερές συμπεριφορές, όπως το δάγκωμα της ουράς.

Κατά την έρευνα μια ομάδα ερευνητών από το AFBI και το QUB αναγνώρισαν χοίρους με και χωρίς έλκη στομάχου κατά τη σφαγή και στη συνέχεια συνέκριναν τη συμπεριφορά τους χρησιμοποιώντας εγγραφές βίντεο που έγιναν δύο εβδομάδες πριν από τη σφαγή.

Η ξεκάθαρη διαφορά στη συμπεριφορά μεταξύ των χοίρων με και χωρίς έλκη ήταν η πλευρά στην οποία επέλεγαν να στηριχθούν. Οι χοίροι με έλκη στομάχου, ακόμη και εκείνοι με ήπια, βρίσκονται στη δεξιά τους πλευρά πολύ λιγότερο από τους χοίρους χωρίς έλκη (κατά μέσο όρο 12% του χρόνου, σε σύγκριση με το 25% του χρόνου σε χοίρους χωρίς έλκη).
Αυτό το αποτέλεσμα έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη σκωτσέζικη έρευνα που ανέφερε ότι οι χοίροι με έλκη αποφεύγουν να βρίσκονται στην αριστερή πλευρά τους.

Αν και δεν είναι βέβαιοι για τον λόγο που προκαλεί αυτή την απόκλιση, οι AAFBI και QUB θεωρούσαν ότι η προτίμησή τους για στήριξη στην αριστερή πλευρά μπορεί να είναι η αιτία - και όχι το αποτέλεσμα - των ελκών, καθώς αυτά μπορούν να αναπτυχθούν μέσα σε λίγες μέρες.

Η στήριξη στην αριστερή πλευρά πιστεύεται ότι αυξάνει την επαφή μεταξύ των υγρών του στομάχου και της περιοχής που είναι πιο ευαίσθητη σε έλκος και μόλις σχηματιστούν επτά έλκη, οι χοίροι μπορεί να αποφεύγουν να ξαπλώσουν στην αριστερή τους πλευρά εάν η περαιτέρω επαφή μεταξύ του έλκους και των υγρών του στομάχου προκαλεί πόνο.

Οι χοίροι της ομάδας AFBI / QUB παρατηρήθηκαν καθώς σχηματίζονταν έλκη, ενώ οι χοίροι της σκωτσέζικης ομάδας παρατηρήθηκαν αφού είχαν αναπτυχθεί. Για να έχει μια καλύτερη ιδέα για το έλκος κατά τη στιγμή των παρατηρήσεων, η ομάδα αξιολογεί τώρα πιθανούς βιοδείκτες του έλκους στα κόπρανα των χοίρων, κάτι που θα επέτρεπε την αξιολόγηση του έλκους σε ζώντες χοίρους σε μελλοντική έρευνα.

Η ερευνητική ομάδα AFBI / QUB παρατήρησε επίσης ότι οι χοίροι με έλκη στομάχου εμφάνισαν λιγότερο επιβλαβείς κοινωνικές συμπεριφορές από εκείνους χωρίς έλκη, δαγκώνοντας την ουρά μόνο το ένα τρίτο όσο οι χοίροι χωρίς έλκη, και το δάγκωμα του αυτιού κατά το ήμισυ λιγότερο.


Photo by Lauren McConachie on Unsplash
 
Share this:
Πηγή: