Ημ/νία: 27/10/2023

Η έκθεση της Rabobank δείχνει σταθερή αύξηση της παραγωγής και αδύναμη κατανάλωση

Η έκθεση της Rabobank δείχνει σταθερή αύξηση της παραγωγής και αδύναμη κατανάλωση

Η τελευταία τριμηνιαία έκθεση χοιρινού κρέατος της Rabobank αποκάλυψε κέρδη στην παραγωγή και ασθενέστερη κατανάλωση, πιέζοντας τις παγκόσμιες αγορές και το εμπόριο χοιρινού κρέατος.

Η αισιοδοξία του κλάδου έχει αυξηθεί λόγω του χαμηλότερου κόστους των ζωοτροφών, της καλύτερης υγείας των ζώων και της βελτιωμένης παραγωγικότητας.

Η πίεση από τις ασθένειες εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα σε ορισμένες περιοχές, αλλά η γενική υγεία του πληθυσμού έχει βελτιωθεί. Η Christine McCracken, ανώτερη αναλύτρια ζωικών πρωτεϊνών στη Rabobank, δήλωσε: «Η ανανεωμένη εστίαση στη μείωση του κόστους – δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων που έχουν ως αποτέλεσμα την εξάλειψη λιγότερο παραγωγικών εργασιών – συμβάλλει επίσης στην ανάκαμψη της παραγωγής ανά χοιρομητέρα. Αν και αυτή η βελτίωση είναι μια ευπρόσδεκτη τάση και μειώνει το κόστος, η πρόσθετη παραγωγή επιδεινώνει την περιφερειακή υπερπροσφορά και επιβαρύνει την αγορά».

Οι μειώσεις των κοπαδιών αναπαραγωγής στις περισσότερες γεωγραφικές περιοχές εκτός Ευρώπης και Νότιας Κορέας είναι αργές, παρά τη συνεχιζόμενη πίεση περιθωρίου και την περιορισμένη αισιοδοξία για γρήγορη ανάκαμψη στο παγκόσμιο εμπόριο.Τιμές ζωοτροφών

Οι τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας μειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2023, αφού μια καλή βορειοαμερικανική συγκομιδή βοήθησε στην ανοικοδόμηση των αποθεμάτων και προέκυψαν προσδοκίες για μια μεγάλη καλλιέργεια στη Νότια Αμερική. Οι αποδόσεις ελαιούχων σπόρων παραμένουν κάτω από τα προ-Covid επίπεδα και αφήνουν λίγα περιθώρια λάθους. Το κόστος τροφοδοσίας μειώνεται τώρα κατά 20% έως 30% από έτος σε έτος στις περισσότερες τοποθεσίες.

«Με την εμφάνιση ενός προτύπου El Niño, η εστίαση θα μετατοπιστεί στις πιθανές επιπτώσεις στην καλλιεργητική περίοδο της Νότιας Αμερικής», πρόσθεσε η κ. McCracken. «Και ενώ οι τιμές των σιτηρών και των σιτηρών αναμένεται να παραμείνουν χαμηλότερες, άλλα αυξανόμενα κόστη – συμπεριλαμβανομένης της εργασίας, της ασφάλισης και της χρηματοδότησης – παραμένουν υψηλά για τους περισσότερους παραγωγούς».

Κατανάλωση

Το χοιρινό παραμένει βασικό διατροφικό προϊόν και οι γενικές τάσεις κατανάλωσης παραμένουν σταθερές. Ωστόσο, οι τύποι πακέτων και τα κανάλια πωλήσεων συνεχίζουν να αλλάζουν.

Η κ. McCracked είπε: «Με τους καταναλωτές να είναι ακόμα προσεκτικοί, ιδιαίτερα υπό το φως της αυξανόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, αναμένουμε μια συνεχή εστίαση στη μείωση των δαπανών. Η κατανάλωση χοιρινού κρέατος θα πρέπει να επωφεληθεί από το υψηλό κόστος των ανταγωνιστικών πρωτεϊνών και από περισσότερους καταναλωτές που μαγειρεύουν στο σπίτι».

Τα πρόσφατα παγκόσμια γεγονότα προσθέτουν περαιτέρω αβεβαιότητα στις ενεργειακές και χρηματοπιστωτικές αγορές και θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους καταναλωτές μέχρι το τέλος του 2023 και στις αρχές του 2024, ακόμη και όταν το υποκείμενο οικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να ανακάμπτει. Η Rabobank αναφέρει ότι αναμένει σταθερή κατανάλωση το 2024 σε χαμηλότερες τιμές χοιρινού κρέατος και όφελος από ανταγωνιστικές πρωτεΐνες υψηλού κόστους.

Εισαγωγές

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ο έμπορος χοιρινού κρέατος επιβραδύνθηκε, σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς οι δαπανηρές εξαγωγές χοιρινού κρέατος στην ΕΕ και τα σχετικά υψηλά αποθέματα κατεψυγμένου χοιρινού κρέατος σε πολλές βασικές χώρες εισαγωγής επιβάρυναν τη ζήτηση. Οι παγκόσμιοι εισαγωγείς χοιρινού κρέατος παραμένουν επιφυλακτικοί δεδομένης της απογοητευτικής ζήτησης, της αστάθειας του νομίσματος και του αυξανόμενου γεωπολιτικού κινδύνου.

Η κ. McCracken κατέληξε: «Στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, αναμένουμε ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα παραμείνει αργό λόγω των μεγάλων αποθεμάτων, της σχετικά υψηλής εγχώριας παραγωγής και των χαμηλών τιμών χοιρινού κρέατος σε βασικές περιοχές εισαγωγής. Η αύξηση των τιμών του χοιρινού κρέατος στην ΕΕ μπορεί επίσης να περιορίσει τον όγκο των εξαγωγών».
 
Share this:
Πηγή: