Ημ/νία: 10/11/2022

Γερμανία: Εντοπίστηκε ΑΠΧ σε αγριογούρουνο στην περιοχή Oberspreewald-Lausitz

Γερμανία: Εντοπίστηκε ΑΠΧ σε αγριογούρουνο στην περιοχή Oberspreewald-Lausitz

Αφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ) εντοπίστηκε σε αγριόχοιρους για πρώτη φορά στην περιοχή Oberspreewald-Lausitz. Το μέρος βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τις συνοικίες Spree-Neisse και Saxony, όπου υπάρχουν ήδη κρούσματα. Το εθνικό εργαστήριο αναφοράς στο Ινστιτούτο Friedrich Loeffler επιβεβαίωσε την επίσημη υποψία την περασμένη Παρασκευή. Πρόκειται για μια χοιρομητέρα που πυροβολήθηκε βόρεια του Neupetershain.

Η περιφέρεια Oberspreewald-Lausitz έχει ξεκινήσει τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου. Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε μια πρώτη έρευνα προσανατολισμένη στον κίνδυνο για πεσμένα θηράματα. Προκειμένου να προσδιοριστεί η ακριβής έκταση της εστίας, διεξάγεται επίσης μεγάλης κλίμακας έρευνα για πεσμένα θηράματα γύρω από το σημείο βολής. Επιπλέον, έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή κινητού φράχτη αγριόχοιρων.

Η επικεφαλής της κρατικής ομάδας διαχείρισης κρίσεων για την καταπολέμηση της ΑΠΧ, Υπουργός Προστασίας των Καταναλωτών Anna Heyer-Stuffer: "Δυστυχώς, αναμένονται πισωγυρίσματα ανά πάσα στιγμή κατά την καταπολέμηση μιας ασθένειας άγριων ζώων. Λόγω της εγγύτητας στην επιδημία, η περιοχή ήταν ήδη σε εγρήγορση και αντέδρασε γρήγορα. Ευχαριστώ ειλικρινά για αυτό. Δύο χρόνια μετά το πρώτο ξέσπασμα ΑΠΧ στην πολιτεία του Βρανδεμβούργου, είμαστε σε καλό δρόμο, τα μέτρα ελέγχου έχουν αποτέλεσμα και οι πρώτες απαγορευμένες περιοχές έχουν οριοθετηθεί. Το μέλημα τώρα είναι να μην τεθούν σε κίνδυνο αυτές οι επιτυχίες. Ως εκ τούτου, απευθύνω έκκληση για άλλη μια φορά σε όλους τους πολίτες: συνεχίστε να κλείνετε τις πύλες στους φράχτες και να αναφέρετε αμέσως τις ζημιές στις τοπικές αρχές».

Σύμφωνα με τις τρέχουσες πληροφορίες από το Animal Disease Information System, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ΑΠΧ σε αγριόχοιρους στη Γερμανία είναι αυτή τη στιγμή 4.439.

Photo by Ed van duijn on Unsplash
Share this:
Πηγή: