Ημ/νία: 06/09/2024
Έρευνα: Η θέση του χοιρινού κρέατος στις βιώσιμες υγιεινές δίαιτες
Ο στόχος της έρευνας ήταν να εξεταστεί η βιωσιμότητα της πρωτεΐνης χοιρινού κρέατος σε σχέση με τη διατροφή, την οικονομική προσιτότητα, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη μελλοντική ζήτηση τροφίμων.
Επιστημονική Περίληψη
Ιστορικό:
Το χοιρινό είναι το πιο καταναλωτικό κρέας παγκοσμίως, παρέχοντας πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και αρκετά μικροθρεπτικά συστατικά προτεραιότητας. Για να χαρακτηριστούν βιώσιμα, τα τρόφιμα πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, οικονομικά προσιτά, φιλικά προς το περιβάλλον και κοινωνικά αποδεκτά.
Στόχος:
Το πλαίσιο βιωσιμότητας των τροφίμων έχει τέσσερις τομείς: διατροφή και υγεία, οικονομία, περιβάλλον και κοινωνία. Ο παρών στόχος είναι να αξιολογηθεί η θέση του χοιρινού κρέατος στο πλαίσιο βιωσιμότητας, δεδομένων των επερχόμενων Διατροφικών Κατευθυντήριων Γραμμών για τους Αμερικανούς 2025-30 και της έκθεσης EAT Lancet 2.0.
Σχεδιασμός:
Τα δεδομένα για τις παρούσες αναλύσεις προήλθαν από τη σύνθεση των θρεπτικών συστατικών και τις τιμές των τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ και από δημοσιευμένη βιβλιογραφία. Τα στοιχεία για τις παγκόσμιες τάσεις προέρχονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Αποτελέσματα:
Δεν είναι όλες οι πρωτεΐνες ίδιας ποιότητας. Οι πρωτεϊνούχες τροφές του USDA (κρέας, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά, αυγά, φασόλια και όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι) έχουν διαφορετικά προφίλ αμινοξέων, διαφορετικές τιμές ανά θερμίδα και διαφορετικά περιβαλλοντικά αποτυπώματα, μετρημένα ως προς τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Το USDA Thrifty Food Plan συνδύασε το βοδινό, το χοιρινό και το αρνί σε μια ενιαία κατηγορία κόκκινου κρέατος. Οι παρούσες αναλύσεις δείχνουν ότι οι κατηγορίες προϊόντων διαφέρουν ως προς το κόστος πρωτεΐνης και τον αντίκτυπο στο περιβάλλον. Οι αναλύσεις των ισολογισμών τροφίμων της FAOSTAT σε συνδυασμό με τα εισοδήματα των χωρών της Παγκόσμιας Τράπεζας έδειξαν ότι τα αυξανόμενα εισοδήματα στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δημιουργούν αυξανόμενη ζήτηση για χοιρινό και κοτόπουλο, για να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές φυτικές πρωτεΐνες.
Συμπεράσματα:
Οι παρούσες αναλύσεις διερευνούν τη θέση του χοιρινού κρέατος στις υγιεινές και βιώσιμες παγκόσμιες δίαιτες, δεδομένης της ανάγκης για πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και των σημερινών προτύπων παγκόσμιας ζήτησης τροφίμων. Αυτή η συνεχιζόμενη πρωτεϊνική μετάβαση προς την κατεύθυνση των ζωικών πρωτεϊνών μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη. είναι συνεπής με το νόμο του Bennett. Οι μελλοντικές αναλύσεις της θρεπτικής πυκνότητας των τροφίμων και του νομισματικού κόστους και του κόστους άνθρακα θα κάνουν καλό να διαχωρίσουν το χοιρινό από το βοδινό, το αρνί και το κοτόπουλο.