Ημ/νία: 21/07/2023

Επιτυχείς προκαταρκτικές δοκιμές του εμβολίου ΑΠΧ στη Ρωσία

Επιτυχείς προκαταρκτικές δοκιμές του εμβολίου ΑΠΧ στη Ρωσία

Το πρώτο εμβόλιο κατά της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) πέρασε τις προκαταρκτικές δοκιμές σε εμπορικά ζώα στη Ρωσία. Παρά την αρχική επιτυχία, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο για μαζική χρήση.

Το Ρωσικό Ομοσπονδιακό Ερευνητικό Κέντρο Ιολογίας και Μικροβιολογίας ανέπτυξε το στέλεχος του εμβολίου. Ο Denis Kolbasov, επικεφαλής του κέντρου, είπε στο Veterinary and Life ότι κατά τη διάρκεια των δοκιμών, τα ανοσοποιημένα ζώα μολύνθηκαν με ΑΠΧ αλλά, αντί να πεθάνουν, υπέφεραν από την ασθένεια σε ήπια μορφή.

«Οι δυσκολίες περαιτέρω γενετικής επεξεργασίας και διόρθωσης των πιο σημαντικών ιδιοτήτων των παραλλαγών που λαμβάνονται δεν επιτρέπουν ακόμη τη χρήση τους ως μέρος ενός εμβολίου», δήωσε ο Aleksey Igolkin, επικεφαλής του εργαστηρίου αναφοράς ΑΠΧ του Ομοσπονδιακού κρατικού δημοσιονομικού ιδρύματος ARRIAH

Περιορισμένη αισιοδοξία

Το Ρωσικό Ομοσπονδιακό Κέντρο για την Υγεία των Ζώων, ένα άλλο κρατικό ίδρυμα που ασχολείται με την ανάπτυξη εμβολίου κατά της ΑΠΧ, προειδοποίησε ότι τα βήματα που ακολουθούν τις αρχικές δοκιμές πεδίου θα είναι πολύ απαιτητικά. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ισχυρίστηκαν ότι τα στελέχη που ελήφθησαν θα πρέπει να περάσουν από γενετική επεξεργασία.

Ο Kolbasov συμφώνησε ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή. Οι επιστήμονες διεξήγαγαν ένα πείραμα σε ένα απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον, το οποίο έχει περιορισμένη χωρητικότητα. Από την άλλη πλευρά, ο Kolbasov δήλωσε ότι οι επιστήμονες έχουν ήδη πραγματοποιήσει αρκετές δοκιμές. Το στέλεχος του εμβολίου αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό, καθώς όλα τα ζώα επέζησαν από τη μόλυνση.

«Η απόκτηση στελεχών του ιού που προστατεύουν από τη λοίμωξη ελέγχου είναι αναμφίβολα ένα θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε στο Veterinary and Life ο Aleksey Igolkin, επικεφαλής του εργαστηρίου αναφοράς ΑΠΧ του Ομοσπονδιακού κρατικού προϋπολογισμού του ιδρύματος ARRIAH. «Αποτελέσματα αυτού του είδους έχουν ληφθεί σε πολλά ρωσικά εργαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του ARRIAH. Αλλά οι δυσκολίες περαιτέρω γενετικής επεξεργασίας και διόρθωσης των πιο σημαντικών ιδιοτήτων όπως η αντιγονικότητα, η μολυσματικότητα, η ανοσογονικότητα των παραλλαγών που λαμβάνονται δεν επιτρέπουν ακόμη τη χρήση τους ως μέρος ενός εμβολίου».

Δεκαετίες έρευνας

Ο Igolkin είπε επίσης ότι η ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της ΑΠΧ παραμένει ένα ζωτικό πρόβλημα για τη βιομηχανία χοίρων, επειδή η ασθένεια επιβάλλει πρόσθετους φραγμούς τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές εμπόριο. Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να σχεδιάσουν ένα εμβόλιο από τον περασμένο αιώνα, αλλά η ΑΠΧ φαινόταν να είναι σκληρή. «Η χρήση παραδοσιακών προσεγγίσεων για την ανάπτυξη ενός εμβολίου ΑΠΧ στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα δεν ήταν επιτυχής: ένας αδρανοποιημένος ιός δεν παρέχει προστασία και η χρήση ζωντανών εξασθενημένων παραλλαγών αποδείχθηκε ανασφαλής λόγω του υψηλού κινδύνου επιστροφής στις αρχικές ιδιότητες αυτού του ιού», ισχυρίστηκε ο Igolkin.

Ως αποτέλεσμα, οι επιστήμονες επικεντρώνονται τώρα στη δημιουργία ενός εμβολίου που βασίζεται σε έναν τροποποιημένο ιό ΑΠΧ ή εμβόλιο υπομονάδας χρησιμοποιώντας ελεγχόμενη γενετική επεξεργασία.Photo by National Cancer Institute on Unsplash

 
Share this:
Πηγή: