Ημ/νία: 29/03/2024

ΕΕ: Μειωμένες διαθέσιμες προμήθειες αυξάνουν τις τιμές του χοιρινού κρέατος

ΕΕ: Μειωμένες διαθέσιμες προμήθειες αυξάνουν τις τιμές του χοιρινού κρέατος

Οι ευρωπαϊκές τιμές των χοίρων έχουν σημειώσει σημαντικές κινήσεις τις πρώτες 11 εβδομάδες του έτους, σύμφωνα με ανάλυση της AHDB. Τις πρώτες 5 εβδομάδες (περίοδος που έληξε στις 04 Φεβρουαρίου) οι τιμές σημείωσαν απότομη πτώση, χάνοντας κατά μέσο όρο 12 p/kg, λόγω της εποχικά χαμηλής ζήτησης. Ωστόσο, τις τελευταίες 6 εβδομάδες (περίοδος που έληξε στις 17 Μαρτίου) οι τιμές ανέκαμψαν, κερδίζοντας 14 π.μ. σε μέσο όρο 185,63 π./κιλό. Όλες οι βασικές παραγωγικές χώρες κατέγραψαν ισχυρή ανάπτυξη τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της μείωσης των προμηθειών.

Η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτές τις αυξήσεις τιμών έχει αναφερθεί ως άνοδος της ζήτησης παράλληλα με τη συνεχιζόμενη μείωση της προσφοράς. Η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην ΕΕ ήταν ο χαμηλότερος όγκος που καταγράφηκε σε πάνω από μια δεκαετία το 2023, με 20,6 εκατομμύρια τόνους. Πρόκειται για μείωση 7% από έτος σε έτος και ακολουθεί πτώση 6% των όγκων το 2022. Αυτές οι μειώσεις οφείλονται σε μειωμένους αριθμούς σφαγής, οι οποίοι επίσης επανέρχονται κατά 7% από έτος σε έτος.

Οι προβλέψεις για το 2024 προβλέπουν περαιτέρω μείωση της παραγωγής χοιρινού κρέατος, με τη συρρίκνωση του μεγέθους του κοπαδιού που παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια να μην αναμένεται να ανακάμψει. Τον Δεκέμβριο του 2023 ο συνολικός πληθυσμός χοίρων στην ΕΕ των 27 ήταν 133,6 εκατομμύρια κεφάλια, ο μικρότερος καταγεγραμμένος πληθυσμός από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 2001. Συνδυάστε το με τους εισερχόμενους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραγωγής για την ΕΕ εμφανίζονται περιορισμένες, με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ετήσια μείωση περίπου 1% από τώρα έως το 2035.

Μια δύσκολη δυναμική του εμπορίου κατά τη διάρκεια το 2023 μπορεί επίσης να έπαιξε κάποιο ρόλο στη μείωση των προμηθειών χοιρινού κρέατος. Οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος (συμπεριλαμβανομένων των παραπροϊόντων) της ΕΕ παρουσίασαν σημαντική μείωση από έτος σε έτος, φθάνοντας στο χαμηλότερο καταγεγραμμένο όγκο τους από το 2014, στους 3,90 εκατομμύρια τόνους. Μεγάλο μέρος αυτής της μείωσης μπορεί να αποδοθεί σε απώλειες παραγωγής, αν και ορισμένα προϊόντα μπορεί να έχουν χάσει βασικούς προορισμούς λόγω του αυξημένου παγκόσμιου ανταγωνισμού. Ωστόσο, ο όγκος αυτός δεν θα ήταν αρκετός για να αντισταθμίσει τις αλλαγές στην παραγωγή και τις εισαγωγές.

Οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος στην ΕΕ (συμπεριλαμβανομένων των παραπροϊόντων) ανήλθαν συνολικά σε 146.800 τόνους το 2023, ο χαμηλότερος όγκος που καταγράφηκε σε πάνω από μια δεκαετία (εξαιρουμένου του 2021 λόγω της αρχικής εμπορικής τριβής για το Brexit). Παρά την πρόβλεψη της Κομισιόν της ΕΕ ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση θα μειωθεί κατά 5% το 2023, καθώς το αυξημένο κόστος ζωής επηρέασε τις καταναλωτικές δαπάνες, αυτή η μείωση του όγκου των διαθέσιμων προμηθειών θα έχει προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά, αυξάνοντας τις τιμές που καταβάλλονται.

Ο αντίκτυπος αυτής της μεταβαλλόμενης δυναμικής της αγοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το μειωμένο μερίδιο αγοράς στον όγκο των εισαγωγών στην ΕΕ. Ιστορικά, μεταξύ 80-85% των εισαγωγών χοιρινού κρέατος της ΕΕ προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο το 2023 βρισκόταν στο 71%. Αν και οι μειωμένες αποστολές από το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλονται κυρίως στη μείωση της εγχώριας προσφοράς, οι υψηλές τιμές δεν έχουν βοηθήσει τον ανταγωνισμό στην παγκόσμια αγορά. Εν τω μεταξύ, ο όγκος των εισαγωγών από την Ελβετία και τη Χιλή στην ΕΕ αυξήθηκε από έτος σε έτος αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς τους από 7% και 2% αντίστοιχα το 2022 σε 11% και 8% το 2023 αντίστοιχα.Photo by Markus Winkler on Unsplash
 
Share this:
Πηγή: