Ημ/νία: 22/01/2014

Διέγερση και ωορρηξία σε θηλάζουσες χοιρομητέρες

Διέγερση και ωορρηξία σε θηλάζουσες χοιρομητέρες

Μια μελέτη του Kansas State University έδειξε ότι οι χοιρομητέρες θα μπορούσαν να παρουσιάσουν οίστρο όταν θηλάζουν μόνο 12 ώρες την ημέρα και με πρόσβαση σε αρσενικούς χοίρους.
Ένα σύνολο από 53 χοιρομητέρες χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων μιας στρατηγικής διέγερσης γαλουχικού οίστρου για την αναπαραγωγική επίδοση και το μέγεθος της γέννας, ανέφερε ο H.L. Frobose και οι συνεργάτες του.
Το μέγεθος της γέννας είχε εξισωθεί με 11.6 ± 1.2 χοίρους την 2η ημέρα μετά τον τοκετό. Την ημέρα 18 της γαλουχίας , οι χοιρομητέρες διατέθηκαν σε δύο ομάδες θηλασμού. Μια κανονική και σε μια εναλλακτική μέθοδο θηλασμού (ALT) . Οι ALT χοιρομητέρες τοποθετήθηκαν σε ζεύγη με ένα διαχωριστικό ενδιάμεσα τους ούτως ώστε να χοιρίδια να μπορούν να μετακινηθούν ανάμεσα στις δύο χοιρομητέρες όταν σηκωνόταν το εμπόδιο.
Την 18η ημέρα, όλοι εκτός από πέντε χοίρους (με το μικρότερο βάρος) από κάθε γέννα (ALT) είχαν απογαλακτιστεί. Οι πέντε χοίροι τοποθετήθηκαν με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να μπορούν να θηλάζουν όλη την ημέρα (σηκώνοντας το διαχωριστικό) αλλά οι χοιρομητέρες ALT θήλαζαν το μέγιστο 12 ώρες η κάθε μια.
Οι χοιρομητέρες ALT είχαν πρόσβαση σε αρσενικούς χοίρους για 15 λεπτά την ημέρα, σε ξεχωριστό μέρος από εκεί που ζούσαν με τα χοιρίδια. Οι χοιρομητέρες και από τις δύο ομάδες σταμάτησαν να θηλάζουν την 21η ημέρα (η κανονική ομάδα) και την 25η (η ALT ομάδα).
Το βάρος των χοιρομητέρων και οι αναπτυξιακές επιδόσεις των χοιριδίων κατά τη διάρκεια του θηλασμού ήταν παρόμοια μεταξύ των δύο ομάδων, αν και χοιρομητέρες ALT είχαν 16 τοις εκατό μεγαλύτερη συνολική πρόσληψη τροφής ( P < 0,01 ), λόγω του μεγάλου διαστήματος για τη γαλουχία.
Συνολικά 26 χοιρομητέρες ALT ( 93 τοις εκατό ) ανιχνεύτηκαν σε οίστρο και ζευγάρωσαν σε περίοδο θηλασμού.
Οι χοιρομητέρες ALT ήταν σε οίστρο νωρίτερα ( 23,0 έναντι 24,6 ημέρες ) σε σχέση με τις χοιρομητέρες της άλλης ομάδας ενώ το ποσοστό εγκυμοσύνης και η επακόλουθη αναπαραγωγική απόδοση ήταν παρόμοια και για τις δύο ομάδες.
Ο Frobose και οι συνεργάτες του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι χοιρομητέρες ALT είχαν τα ίδια αποτελέσματα με τις συμβατικές χοιρομητέρες.
Share this:
Πηγή: