Ημ/νία: 08/11/2017

Διάρροια μετά από απογαλακτισμό στα χοιρίδια: προληπτικές πρακτικές

Διάρροια μετά από απογαλακτισμό στα χοιρίδια: προληπτικές πρακτικές

Κατάλογος πρακτικών μέτρων που εφαρμόζονται στην καθημερινή μας εργασία με καλά αποτελέσματα. Τα μέτρα αυτά πρέπει να θεωρούνται συνολικά και ποτέ ατομικά.
Εισαγωγή
Τα βακτηρίδια Escherichia coli βρίσκονται στο λεπτό έντερο των χοιριδίων, τόσο στα άρρωστα όσο και στα υγιή, όπου πολλαπλασιάζονται μεταξύ 3 και 10 ημερών μετά τον απογαλακτισμό, προκαλώντας πεπτικά προβλήματα ποικίλης έντασης και διάρκειας ανάλογα με τους πολλαπλούς συναφείς παράγοντες. Η διατροφή των χοιριδίων κατά το θηλασμό και τις ημέρες μετά τον απογαλακτισμό είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου που προκαλούν τη διάδοση και, ως εκ τούτου, ένας από τους κύριους στόχους των μέτρων πρόληψης και ελέγχου. Ακόμα περισσότερο σε αυτή τη στιγμή και ηλικία, όπου πρέπει να κάνουμε υπεύθυνη και ασφαλή χρήση αντιβιοτικών, ενώ ταυτόχρονα θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να σταματήσουμε τη συμπερίληψη της κολιστίνης και του οξειδίου του ψευδαργύρου στη ζωοτροφή.
Σε αυτές τις ημέρες μετά τον απογαλακτισμό, η εντερική διέλευση είναι πιο αργή και υπάρχει μια γαστρική στάση, η οποία δίνει στην πεπτική χλωρίδα την ευκαιρία να πολλαπλασιαστεί και να επιτεθεί στον πεπτικό βλεννογόνο. Οι λανθασμένες συνθήκες περιβάλλοντος και χειρισμού τροποποιούν επίσης τον εντερικό χρόνο διέλευσης.
Υπάρχει μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ του πεπτικού ανοσοποιητικού συστήματος ( που παράγει τα 2/3 των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος σε αυτό το στάδιο) και την ανάπτυξη ορισμένων πεπτικών παθήσεων. Με τον ίδιο τρόπο, η ισορροπία της πεπτικής χλωρίδας καθορίζει μια καλύτερη ανοσοαπόκριση. Η εντερική χλωρίδα καθιερώνεται 48 ώρες μετά τη γέννηση των χοιριδίων και εξελίσσεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού, με αποτέλεσμα σημαντικές αλλαγές την πρώτη εβδομάδα μετά τον απογαλακτισμό. Η μεταβολή του πεπτικού οικοσυστήματος σαπροφύτων θα αποτελέσει τη βάση των πεπτικών διαταραχών.
Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι πολλά από τα προβλήματα που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα των χοιριδίων, τις εβδομάδες μετά τον απογαλακτισμό, έχουν την προέλευσή τους σε αιτίες που δεν σχετίζονται με το Ε. Coli και οι οποίες αναφέρονται παρακάτω (πίνακας 1) και αυτές πρέπει να θεωρούνται σε παγκόσμιο επίπεδο :

 
Βακτήρια Ιοί Παράσιτα Τροφή Άλλα
E. coli
C. perfringens
L. intracellularis
Brachyspira sp
Salmonella sp
Ροταϊός
Coronavirus
SRRPv
PCV2
Cryptosporidia
Ascaris suum
Trichuris suis
Πρωτεΐνη
Λίπος
Άμυλο
Fibre
Βιταμίνες
Mεταλλικά Sτοιχεία
Μυκοτοξίνες
Ιονική Ισορροπία
(Na-Cl-K-Ca/P)
Υγιεινή
Ξεκούραση
Περιβάλλον
Density
Αντιβιωτικά
Πόσιμο νερό

 Πίνακας 1. Συνολική προσέγγιση της διάρροιας μετά την απογαλακτισμό στα χοιρίδια.

Προληπτικές πρακτικές
Ο στόχος αυτής της σύντομης εργασίας είναι να αναθεωρήσει τι μπορεί να γίνει για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διάρροιας μετά το απογαλακτισμό. Θα αναφερθούμε στα πρακτικά μέτρα που εφαρμόζουμε στην καθημερινή μας εργασία με καλά αποτελέσματα. Τα μέτρα αυτά, που απαριθμούνται κατωτέρω, πρέπει να θεωρηθούν συνολικά και ποτέ ατομικά:
• Σχετικά με τη χοιρομητέρα:
o Επαρκής καμπύλη σίτισης κατά τη διάρκεια της κύησης ώστε να ελαχιστοποιηθεί  αριθμός των χοιριδίων χαμηλού βάρους και να επιτευχθεί καλή ανάπτυξη του εμβρυϊκού πεπτικού συστήματος.
o Μεγιστοποίηση της κατανάλωσης ζωοτροφών σε θηλάζουσες χοιρομητέρες ώστε να βελτιωθεί η παραγωγή γάλακτος και κατά συνέπεια το βάρος των χοιριδίων κατά τον απογαλακτισμό.
o Ελαχιστοποιήστε τη χρήση αντιβιοτικών από το στόμα και χρησιμοποιήστε προβιοτικά κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού για να έχετε μια ισορροπημένη μικροχλωρίδα που η χοιρομητέρα θα μεταδώσει επίσης στα χοιρίδια της.
• Αυστηρό All-In-All-Out σε παχυντήρια και σε εκτροφεία. Πλύσιμο με ζεστό νερό και απορρυπαντικό, χρήση απολυμαντικών που περιστρέφονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και ελάχιστο χρόνο διακοπής, χωρίς ζώα στο δωμάτιο (5 ημέρες) και προηγούμενο στέγνωμα.
• Περιβαλλοντικές συνθήκες στο εύρος άνεσης των χοιριδίων (το κρύο είναι η πρώτη αιτία διάρροιας). Οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν την κατανάλωση κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες, αυξάνοντας τον κίνδυνο διάρροιας λόγω της έλλειψης θρεπτικών ουσιών για την κάλυψη των αναγκών συντήρησης και θερμορύθμισης.
• Πόσιμο νερό: κρίσιμο σημείο για την πρόληψη της διάρροιας. Η υψηλή ποιότητα, τόσο μικροβιολογική όσο και φυσικοχημική, είναι απαραίτητη. Επίσης, η θερμοκρασία του νερού. Η μείωση της κατανάλωσης θα οδηγήσει σε χαμηλότερη κατανάλωση ζωοτροφών. Σωστή ροή και πίεση νερού.
• Επαρκής αριθμός και είδη (πιάτα, χοάνες) των σημείων τροφοδοσίας (τροφοδότες και πότες). Είναι σημαντικό να υπάρχει επαρκής διαχείριση ζωοτροφών όσον αφορά την ηλικία / βάρος, τις ποσότητες / το χρόνο και την παρουσίαση (ποιότητα γεύματος / σβώλου), επιπλέον του μεγέθους των σωματιδίων.
• Σεβαστείτε την πυκνότητα (αριθμός χοιριδίων ανά παρτίδα και ανά τετραγωνικό μέτρο). Το κοκκώδες στοματικό είναι η πιο συνηθισμένη οδός μετάδοσης για μολυσματικούς παράγοντες GI.
• Χρήση ειδικών εμβολίων κατά των E. coli (κροσσών και τοξικοειδών επιλογής) ή / και Clostridium spp.
• Πρωτεΐνη ζωοτροφών: Η παρακολούθηση του επιπέδου της - αποφεύγοντας τόσο τις υπερβολές όσο και τις ελλείψεις - και την ποιότητά της - πρέπει να έχει υψηλή βιολογική αξία / πεπτικότητα (πλάσμα, ψάρι, αυγό ...) και κατάλληλη ισορροπία των εύπεπτων αμινοξέων.
• Διαιτητικές ίνες: Επαρκές επίπεδο που μειώνει την παραγωγή διαμινών στο κόλον κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού των πρωτεϊνών.
• Υδατάνθρακες υψηλής αφομοιώσεως: Ένας συνδυασμός κατάλληλα εξωθημένων δημητριακών, δεδομένου ότι η υδρόλυση των σακχάρων από την Α-αμυλάση δεν είναι πάντα πλήρης. Τα ανθεκτικά σάκχαρα που εισέρχονται στο τυφλό έντερο και στο κόλον υποβαθμίζονται από τη χλωρίδα σε πηγές ενέργειας (πτητικά λιπαρά οξέα) που επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων παραγόντων.
• Ποιότητα λίπους: χαμηλό οξειδωτικό επίπεδο και υψηλή πεπτικότητα.
• Εξωγενή πεπτικά ένζυμα (άλφα γαλακτοσιδάση, αμυλάση, γλυκανάσες, πεπτιδάση, ξυλανάσες). Η ανταπόκριση της πεπτικής χλωρίδας στην προσθήκη ενζύμων εξαρτάται εν μέρει από την κατάσταση της αρχικής χλωρίδας των χοιριδίων σε σχέση με την αφομοιωσιμότητα των ζωοτροφών, ιδιαίτερα τη δυνατότητα πέψης των βασικών θρεπτικών συστατικών των ζωοτροφών.
• Δίαιτα που έχουν συνταχθεί με χαμηλή αποθηκευτική δυνατότητα, λαμβάνοντας κυρίως υπόψη τα επίπεδα ασβεστίου (σωστή πέψιμη αναλογία ασβεστίου / φωσφόρου) και ισορροπία ηλεκτρολυτών (προσοχή στα επίπεδα νατρίου, χλωρίου και καλίου) στην τελική τροφή. Η χρήση ορυκτών σε οργανική μορφή επιτρέπει τη μείωση των επιπέδων τέφρας.
• Συμπερίληψη οργανικών οξέων και αιθέριων ελαίων που μειώνουν τις μικροβιακές ζυμώσεις, ευνοώντας τον πολλαπλασιασμό της σαπροφυτικής χλωρίδας και βοηθώντας στην ρύθμιση του τελικού PΗ.
• Η χρήση πρεβιοτικών (MOS, ινουλίνης, ολιγοφρουκτόζης) που ενισχύουν την εκλεκτική ανάπτυξη των bifidobacteria στο λεπτό έντερο και μειώνει τη συγκέντρωση των κολοβακτηρίων κοπράνων βελτιώνει επίσης τη βασική ανοσία του βλεννογόνου, η οποία είναι τόσο σημαντική μεταξύ της 3ης και 6ης εβδομάδας της ζωής.
• Όσον αφορά την ενσωμάτωση ορισμένων προβιοτικών, αιθέριων ελαίων, νουκλεοτιδίων, συζευγμένου λινολεϊκού οξέος, φυτοβιοτικών κλπ., Για να καταστεί αποδοτική η ενσωμάτωσή τους, όταν χρειάζεται, πρέπει να μελετηθεί λεπτομερώς, καθώς και οι πρακτικές συνθήκες χρήσης σε κάθε σύστημα παραγωγής μας.
Share this:
Πηγή: