Ημ/νία: 12/12/2013

Βιολογική εκτροφή και επιρροή αριθμού χοιριδίων

Βιολογική εκτροφή και επιρροή αριθμού χοιριδίων

Η θνησιμότητα των χοιριδίων ήταν υψηλότερη σε φάρμες με μεγαλύτερο μέσο μέγεθος “αγέλης”, ειδικά όπου υπήρχε ένα ευρύ φάσμα των αριθμών γεννήσεων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από την ΕΕ , που εξέτασαν τα αρχεία παραγωγής ενός αριθμού από βιολογικές φάρμες χοίρων.
Η καλύτερη γνώση των απωλειών χοιριδίων γύρω από τη περίοδο της γέννησης και κατά τη διάρκεια της γαλουχίας, καθώς και ο ρόλος του μεγέθους του κοπαδιού και της στέγασης, θα πρέπει να βοηθήσουν στον εντοπισμό των κρίσιμων σημείων και ως εκ τούτου να βελτιωθεί η κατάσταση σε βιολογικές φάρμες χοίρων, σύμφωνα με την Armelle Prunier από το INRA στην Ρεν (Γαλλία).
Στο περιοδικό, Organic Agriculture, εξηγεί ότι, ξεκίνησαν ένα σχέδιο σε πέντε χώρες της ΕΕ για να συλλέγουν δεδομένα, μέτρα των ζώων και χαρακτηριστικά της στέγασης και παραγωγής.
Η εργασία αυτή παρουσιάζει τα αποτελέσματά τους σχετικά με τα χαρακτηριστικά της παραγωγής 82 κοπαδιών. Μεταξύ αυτών, 42 αγροκτήματα είχαν συμπεριληφθεί σε μια ανάλυση με βάση τα αρχεία παραγωγής. Με βάση το σύστημα στέγασης της χοιρομητέρας κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων μετά τον τοκετό, οι φάρμες κατατάχθηκαν ως « εσωτερικές » ( n = 49 ) ή « εξωτερικές » ( n = 33 ).
Για κάθε ομάδα, μια πολλαπλή ανάλυση αντιστοιχιών και επακόλουθη ιεραρχική κατάταξη διεξήχθησαν για να προσδιορίσουν συγκεκριμένες κατηγορίες φάρμας. Συνολικά, 30 μεταβλητές από τα ερωτηματολόγια και τα μετρούμενα χαρακτηριστικά χρησιμοποιήθηκαν μετά από δυαδικό μετασχηματισμό όταν ήταν απαραίτητο.
Προσδιορίστηκαν τρεις τύποι από εσωτερικές φάρμες και δύο τύποι από εξωτερικές.
Όσον αφορά το μέγεθος της γέννας (αριθμός χοιριδίων) κατά τη γέννηση και στον απογαλακτισμό, δεν υπήρχε σαφής διαφορά μεταξύ των τύπων των εσωτερικών και ενός από τους δυο τύπους εξωτερικών φαρμών. Ενώ ο δεύτερος τύπος των εξωτερικών φαρμών - που ήταν πιο εκτενής - είχε χαμηλότερες επιδόσεις .
Η Prunier και οι συν- συγγραφείς της, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε επιζήμια επίδραση του υψηλού αριθμού των νεογνών κατά τη γέννηση στη θνησιμότητα των χοιριδίων. Δηλαδή το μέγεθος της γέννας μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα αυτό.
Share this:
Πηγή: