Ημ/νία: 08/10/2021

ΑΠΧ Πολωνία: Ρεκόρ μολυσμένων αγροκτημάτων μέσα στο 2021

ΑΠΧ Πολωνία: Ρεκόρ μολυσμένων  αγροκτημάτων μέσα στο 2021

Το έτος 2021 έθεσε ένα νέο ρεκόρ όσον αφορά τον αριθμό των αγροκτημάτων που μολύνθηκαν από τον ιό της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ). Τα στοιχεία της Πολωνικής Γενικής Κτηνιατρικής Επιθεώρησης δείχνουν ότι μόνο στις αρχές Οκτωβρίου 2021 είχαν μολυνθεί 110 αγροκτήματα.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε οριστεί το έτος 2020, όταν μολύνθηκαν 103 γεωργικές εκτάσεις. Δεν αναμένεται ο αριθμός των μολυσμένων αγροκτημάτων να αυξηθεί πολύ περισσότερο φέτος. Η πλειοψηφία των μολύνσεων των αγροκτημάτων λαμβάνει χώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η συγκομιδή απομακρύνεται από τη γη, η οποία θα μπορούσε να περιέχει σωματίδια ιού. Επίσης, τα αγριογούρουνα πλησιάζουν τα αγροκτήματα πιο πολύ το καλοκαίρι.

Η πλειοψηφία των μολυσμένων αγροκτημάτων το 2021 βρίσκονται στην Ανατολική Πολωνία. Η επαρχία Subcarpathia, στα νοτιοανατολικά της Πολωνίας, πήρε το μεγαλύτερο φορτίο. Οι μισές ακριβώς φετινές λοιμώξεις έλαβαν χώρα εκεί: 55.

Στη Δυτική Πολωνία μολύνθηκαν 29 κτηνοτροφικές μονάδες

Στο σύμπλεγμα της Δυτικής Πολωνίας, προς τα σύνορα με τη Γερμανία, το 2021 μολύνθηκαν 29 φάρμες. 3 από αυτές είχαν πάνω από 1.000 χοίρους. Με τα 12 μολυσμένα αγροκτήματα το 2020, ο απολογισμός των μολυσμένων αγροκτημάτων στη Δυτική Πολωνία είναι τώρα 41.
Το μεγαλύτερο αγρόκτημα που μολύνθηκε φέτος ήταν επίσης στη Δυτική Πολωνία, στην επαρχία Λούμπους, τον Μάρτιο. Ο πληθυσμός εκεί ήταν σχεδόν 16.000 χοίροι. 

Η ΑΠΧ υπάρχει στην Πολωνία από το 2014. Έχει μολύνει 450 ακριβώς αγροκτήματα μέχρι σήμερα. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εκμεταλλεύσεων ήταν σχετικά μικρές, σχεδόν 350 από αυτές είχαν λιγότερους από 100 χοίρους.

40 εκατομμύρια ευρώ για πολωνούς παραγωγούς χοίρων

Η πολωνική κυβέρνηση έδωσε πρόσφατα 40 εκατομμύρια ευρώ ως στήριξη στη βιομηχανία χοίρων. Σύμφωνα με τις αρχές του γερμανικού κράτους του Βρανδεμβούργου, η Πολωνία δεν κάνει αρκετά για να καταπολεμήσει τον ιό της ΑΠΧ στον πληθυσμό αγριόχοιρων. Επιπλέον, η Πολωνία δεν φαίνεται να επιθυμεί να χτίσει ένα φράχτη στα σύνορά της για να αποτρέψει τη μετακίνηση αγριογούρουνων στη Γερμανία.
 
Share this:
Πηγή: