Ημ/νία: 04/06/2021

ΑΠΧ Πολωνία: 2η μολυσμένη μονάδα μέσα στο 2021

ΑΠΧ Πολωνία: 2η μολυσμένη μονάδα μέσα στο 2021

Δεύτερη μονάδα βρέθηκε μολυσμένη με ΑΠΧ στη Δυτική Πολωνία φέτος. Στην πολυπληθή σε χοίρους επαρχία της Μεγάλης Πολωνίας, εγκατάσταση με 3.000 χοίρους στις 26 Μαΐου, βρέθηκε θετική .
Το αγρόκτημα βρίσκεται στην περιοχή Miedzychód στη Μεγάλη Πολωνία, ανέφεραν οι αρχές της επαρχίας, σε απόσταση 110 χλμ. από τα σύνορα με τη Γερμανία. Προφανώς, οι χοίροι της φάρμας θα θανατωθούν και θα τεθούν σε εφαρμογή όλα τα μέτρα βιοασφάλειας.
Στο κοντινό περίγυρο, βρέθηκαν πρόσφατα 3 κρούσματα ΑΠΧ σε αγριόχοιρους. Αυτά τα κρούσματα ήταν μάλλον αξιοσημείωτα, επειδή δεν είχαν αναφερθεί κρούσματα στην επαρχία της Μεγάλης Πολωνίας από τον Σεπτέμβριο του 2020. Το σημείο βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά από άλλα γνωστά κρούσματα ΑΠΧ  αγριόχοιρων. Μια ομάδα ερευνά την περιοχή για να εντοπίσει εάν υπάρχουν περισσότερα ζώα με ΑΠΧ. Είναι εξοπλισμένη με drone για την παρακολούθηση δύσβατων περιοχών. 

2020: Συνολικά μολύνθηκαν 103 πολωνικές μονάδες με ΑΠΧ
Συνοπτικά, το 2020 μολύνθηκαν συνολικά 103 εγκαταστάσεις. Μερικές ήταν εμπορικές εγκαταστάσεις, αλλά η πλειονότητα ήταν οικογενειακά αγροκτήματα. Από το πρώτο κρούσμα ΑΠΧ σε αγριόχοιρο στην Πολωνία το 2014, έχουν μολυνθεί 342 εγκαταστάσεις, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων βρίσκεται στην Ανατολική Πολωνία. Μέχρι στιγμής, 14 εγκαταστάσεις έχουν μολυνθεί στη Δυτική Πολωνία. Εκεί ο ιός εμφανίστηκε σαν νέα εστία τον Νοέμβριο του 2019.
Είναι γνωστό ότι τα κρούσματα σε αγριόχοιρους είναι περισσότερα  το χειμώνα, ενώ μειώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό το μοτίβο μπορεί να φανεί και τώρα, παρόλο που οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν απέχουν πολύ από γνωστά μέρη.

Κρούσμα ΑΠΧ σε αγριόχοιρο στα δυτικά της επαρχίας της Μεγάλης Πολωνίας
Για παράδειγμα, μια άλλη περίπτωση θετικού αγριόχοιρου στην Μεγάλη Πολωνία εντοπίστηκε στις 14 Μαΐου κοντά στον οικισμό Brody, που βρίσκεται στα ανατολικά της επαρχίας της Μεγάλης Πολωνίας, περίπου 130 χιλιόμετρα ανατολικά από άλλες γνωστές περιπτώσεις μολυσμένων αγριογούρουνων. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η τοποθεσία είναι σχετικά κοντά (22km) σε 2 μολυσμένες μονάδες που αναφέρθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2020.

Μια άλλη περίπτωση που επεκτείνει τη συνολικά μολυσμένη ζώνη στη Δυτική Πολωνία είναι ο εντοπισμός αγριόχοιρου  θετικού σε ΑΠΧ κοντά στο Lubiechów Dolny, ένα χωριό στα γερμανικά σύνορα. Πρώτη φορά βρέθηκε κρούσμα βόρεια κατά μήκος των γερμανικών συνόρων. Είναι περισσότερο από 20 χιλιόμετρα πιο βόρεια από τις προηγούμενες περιπτώσεις.

Η ΑΠΧ κινείται βόρεια
Αυτό σημαίνει ότι ο ιός γίνεται αργά αλλά σταθερά πρόβλημα για 3ο γερμανικό κράτος που συνορεύει με την Πολωνία, το Mecklenburg-Vorpommern. Αυτή η πολιτεία έχει σχετικά μικρό μήκος συνόρων  με την Πολωνία (62,4 χλμ.) και ξεκίνησε αρκετά γρήγορα -τον Σεπτέμβριο του 2020 -  την ύψωση μόνιμου φράχτη για να περιορίσει την κίνηση των αγριόχοιρων. Ο φράκτης ήταν έτοιμος 2 μήνες αργότερα. Ο υπουργός Γεωργίας του κράτους, Δρ Till Backhaus, εξήγησε στον γεωργικό τίτλο της Γερμανίας Top Agrar: «Ο φράκτης είναι ένα σημαντικό στοιχείο της πρόληψης της ΑΠΧ, εκτός από διάφορα άλλα μέτρα σχετικά με την υγιεινή των ζώων, τα οποία έχουν διασφαλίσει ότι στο Mecklenburg-Vorpommern η ασθένεια δεν έχει εμφανιστεί ακόμα. Η απόφασή μας ήταν η σωστή. "

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Γερμανία πρέπει να εφησυχάζει. Επίσης, στη γερμανική πλευρά των συνόρων, εξακολουθούν να εντοπίζονται κρούσματα. Βόρεια και νότια της Φρανκφούρτης έχουν πλέον δημιουργηθεί ζώνες αναφοράς. Περιστασιακά, εντοπίζονται νέα  κρούσματα έξω από τις ζώνες (αλλά συχνά εντός λευκών ζωνών, οι οποίες αποτελούν μέρος της στρατηγικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ΑΠΧ) 
 
Share this:
Πηγή: