Ημ/νία: 18/02/2022

ΑΠΧ Κίνα: Συμπεράσματα μετά από 4 χρόνια μόλυνσης

ΑΠΧ Κίνα: Συμπεράσματα μετά από 4 χρόνια μόλυνσης

Πολλά συμπεράσματα - μαθήματα μπορούν να αντληθούν από τα 4 χρόνια Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) στην Κίνα σχετικά με τους κινδύνους, τις οδούς μόλυνσης και την πρόληψη.

Τα μαθήματα συνθέτουν το βασικό μήνυμα μιας ολοκληρωμένης ανάλυσης των κρουσμάτων της ΑΠΧ με τις οποίες παλεύει η Κίνα από το 2018 και η οποία έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Viruses. Οι ερευνητές έχουν πια μια σαφή εικόνα για τον τρόπο πρόληψης και αντιμετώπισης του ιού.

Οι άνθρωποι ως κύριοι μεταδότες του ιού της ΑΠΧ

Οι ερευνητές, που συνδέονται με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Κίνας, το integrator DBN και την Κινεζική Ακαδημία Γεωργικών Επιστημών, επεσήμαναν τους ανθρώπους ως την κύρια πηγή εξάπλωσης του ιού ΑΠΧ. Στο 46% των διερευνηθέντων κινεζικών κρουσμάτων ΑΠΧ, ο ιός φαίνεται να εισήλθε σε μια εταιρεία μέσω προσωπικού ή μεταφοράς. Στο 42% των περιπτώσεων, η ζωοτροφή ήταν μολυσμένη. Στην Κίνα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται η τροφοδοσία με υπολείμματα τροφίμων.

Εργαστηριακή έρευνα έδειξε ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει για αρκετούς μήνες σε μολυσμένες ζωοτροφές ή έντομα όπως τα τσιμπούρια, ορισμένα είδη των οποίων μπορούν να μεταφέρουν τον ιό για 4 χρόνια. Στην περίπτωση της οδού μόλυνσης μέσω τροφής, υπάρχει επίσης αναφορά για εξάπλωση από αγριογούρουνο.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο καιρό ένας επιζών χοίρος μπορεί να φέρει τον ιό της ΑΠΧ, έγραψαν οι συγγραφείς. Αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει ότι οι χοίροι που έχουν αναρρώσει εξακολουθούν να εκπέμπουν τον ιό 6 μήνες μετά τη μόλυνση. Με αυτόν τον τρόπο, ένας μολυσμένος αγριόχοιρος θα μπορούσε θεωρητικά να μολύνει τις ζωοτροφές όταν διέσχιζε ένα χωράφι με σιτηρά.

Οι επιζώντες χοίροι μπορούν επίσης να προκαλέσουν επαναμόλυνση σε πληθυσμούς χοίρων μέσω της παροχής νέων ευπαθών χοίρων, πρόσθεσε η ερευνητική ομάδα. Η ομάδα έδειξε ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει στην κοπριά για τουλάχιστον 11 ημέρες. Μετά από ένα μήνα, βρέθηκε ακόμα στα πατώματα και στους τοίχους του στάβλου σε μια μολυσμένη φάρμα.

Πρόσληψη ΑΠΧ μέσω κατανάλωσης ζωοτροφών

Η τροφή φαίνεται να είναι μια σημαντική οδός μόλυνσης. Μικρές ποσότητες τροφής ή νερού μπορεί ήδη να είναι επαρκείς για να μολυνθεί ένας χοίρος, δήλωσαν οι συγγραφείς. Ένας μολυσμένος χοίρος φαίνεται να εκκρίνει τον ιό μέσω του σάλιου ήδη από τη 2η ημέρα μετά τη μόλυνση, η οποία είναι ταχύτερη από την αναφερόμενη περίοδο επώασης των 3 έως 19 ημερών. Οι ερευνητές έγραψαν ότι η απέκκριση μέσω του σάλιου είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο μια λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί τόσο γρήγορα μέσα από τα σύγχρονα χοιροστάσια, δηλαδή μέσω των συστημάτων διατροφής και πόσης.

Η αερογενής μετάδοση είναι μια λιγότερο πιθανή οδός δεδομένου ότι ο ιός έχει χρόνο ημιζωής 20 λεπτών στον αέρα. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός στον αέρα μειώνεται κατά το ήμισυ σε μολυσματικότητα κάθε 20 λεπτά και επομένως μπορεί να εξαπλωθεί μόνο σε μικρές αποστάσεις με αερολύματα μέσα σε ένα χοιροστάσιο.

Μια δεύτερη, πιο πιθανή και εύλογη οδός μετάδοσης είναι η θεραπεία άρρωστων γουρουνιών, πρόσθεσε η ομάδα. Σε πολλές φάρμες, σε πολλούς χοίρους χορηγούνται φάρμακα με την ίδια βελόνα ένεσης. Δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για μετάδοση μέσω μολυσμένου σπέρματος ή μέσω γάλακτος από τη χοιρομητέρα στο χοιρίδιο.

Ο εμβολιασμός για την ΑΠΧ πιο αποτελεσματικός, αλλά ακόμα αδύνατος

Ο εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης, αλλά παρ' όλες τις προσπάθειες σε διάφορες χώρες, μπορεί να χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρι να βγει στην αγορά ένα εμβόλιο που να λειτουργεί καλά, έγραψαν οι ερευνητές. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δοκιμαστεί αρκετοί αναστολείς ιών. Αυτοί αποδείχθηκαν αποτελεσματικοί σε εργαστηριακό επίπεδο, αλλά δεν είναι ακόμη εφαρμόσιμοι σε επίπεδο ζώων.

Γίνεται επίσης προσπάθεια εκτροφής χοίρου ανθεκτικού στην ΑΠΧ. Η έρευνα επικεντρώνεται στον αφρικανικό φακόχοιρο, ο οποίος αναπτύσσει ήπια συμπτώματα μετά τη μόλυνση και σπάνια πεθαίνει από τη νόσο.

Οι οικόσιτοι χοίροι φαίνεται επίσης να μπορούν να επιβιώσουν από μια μόλυνση. Αυτοί οι χοίροι διαφέρουν σε γενετικό επίπεδο από τους ενσταβλισμένους χοίρους που δεν επιβιώνουν μιας μόλυνσης. Η κινεζική ομάδα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα φυσικά ανθεκτικό γουρούνι με γενετική μηχανική. Επιπλέον, καταβάλλονται προσπάθειες για την επίτευξη ανθεκτικού χοίρου μέσω της αναπαραγωγής χρησιμοποιώντας φυσικά ανθεκτικούς χοίρους.

Αποτελεσματική η σχολαστική απολύμανση

Η ερευνητική ομάδα είπε ότι ο καθαρισμός και η απολύμανση είναι σημαντικές για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού της ΑΠΧ. Ωστόσο, η αντοχή του ιού είναι ένα πρόβλημα, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο η πολύ ενδελεχής απολύμανση είναι αποτελεσματική. Η θέρμανση των δωματίων στους 70°C για τουλάχιστον 20 λεπτά μπορεί να σκοτώσει τον ιό στα μέσα μεταφοράς, για παράδειγμα.

Για τον καθαρισμό και την απολύμανση δωματίων, είναι σημαντικά η σωστή σύσταση των διαλυμάτων και η εφαρμογή του ελάχιστου χρόνου απολύμανσης. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι ένα διάλυμα 0,3% φορμαλίνης ή 2,3% χλωρίου πρέπει να δράσει για τουλάχιστον 30 λεπτά για να είναι αποτελεσματικό. Η χρήση οργανικών οξέων συνιστάται για τον καθαρισμό και την απολύμανση των σωληνώσεων τροφοδοσίας και νερού στους στάβλους.

Βιοασφάλεια το κλειδί για τις εταιρείες

Για να αποφευχθεί η εισαγωγή του ιού, οι ερευνητές επιμένουν στην υψηλότερη δυνατή βιοασφάλεια εντός και γύρω από τις εταιρείες. Αυτό ξεκινά με τη δημιουργία μιας ζώνης 3 και 10 χιλιομέτρων γύρω από ένα μολυσμένο αγρόκτημα. Εκκαθάριση του αγροκτήματος, καθαρισμός και απολύμανση και ελάχιστη εκκένωση 40 ημερών.

Η ομάδα τόνισε ότι οι φάρμες πρέπει να εφαρμόζουν αυστηρή πολιτική βιοασφάλειας με ελάχιστους επισκέπτες στους στάβλους, ντους κατά την είσοδο και έξοδο από την εταιρεία, ρούχα της εταιρείας και ξεχωριστά ρούχα για κάθε στάβλο της εταιρείας. Επιπλέον, ένας καθαρός/βρώμικος δρόμος και ο υποχρεωτικός καθαρισμός και απολύμανση των φορτηγών συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εισόδου.
 
Share this:
Πηγή: