Ημ/νία: 29/04/2021

ΑΠΧ Γερμανία: Εκκένωση φάρμας ελευθέρας βοσκής - κρούσμα στη Φρανκφούρτη / Όντερ

ΑΠΧ Γερμανία: Εκκένωση φάρμας ελευθέρας βοσκής  - κρούσμα στη Φρανκφούρτη / Όντερ

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ) θα οδηγήσει έμμεσα στην ερήμωση φάρμας βιολογικών χοίρων στη Γερμανία. Το αγρόκτημα βρίσκεται πολύ κοντά στα νέα κρούσματα - ευρήματα και όλα τα ζώα πρέπει να θανατωθούν.

Είναι μια από τις πρώτες γερμανικές εκμεταλλεύσεις που αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να θανατώσουν τους χοίρους λόγω της ΑΠΧ. Σε ρεπορτάζ του τοπικού καναλιού ειδήσεων RBB, ο παραγωγός χοίρων Michael Staar εξηγεί ότι το αγρόκτημά του με μια ειδική φυλή χοίρων θα πρέπει να εκκενωθεί πριν από τις 12 Μαρτίου, επειδή η τοποθεσία είναι ακριβώς δίπλα σε ζώνη υψηλού κινδύνου για την ΑΠΧ, στην οποία βρέθηκαν πολλά  κρούσματα σε αγριογούρουνα δίπλα στα σύνορα με την Πολωνία. Οι γερμανικές κτηνιατρικές αρχές στοχεύουν στην αποφυγή του κινδύνου μόλυνσης, καθώς τα πουλιά θα μπορούσαν να ρίξουν μολυσμένα κομμάτια σφαγίου στην περιοχή.

Στο αγρόκτημα Gut Hirschaue, κοντά στο Beeskow, στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, ο Staar διατηρεί γερμανικούς χοίρους Saddleback και περίπου 7 άτομα εξαρτώνται από τους χοίρους για τη διαβίωσή τους. Το ρεπορτάζ εξηγεί πώς η ελεύθερη εκτροφή χοίρων θα ήταν ένας ανυπολόγιστος κίνδυνος για τη συμβατική εκτροφή χοίρων, απειλώντας τις εξαγωγές.

Έχει κατατεθεί δικαστική υπόθεση κατά της ομοσπονδιακής απόφασης.

Επιπλέον, μια νέα περιφέρεια ανέφερε θετικό εύρημα ΑΠΧ: η 1η περίπτωση βρέθηκε στην περιφέρεια Φρανκφούρτης στην Oder, η οποία είναι παραμεθόρια πόλη δίπλα στα πολωνικά σύνορα. Σε αυτήν την περιοχή του Βρανδεμβούργου, ωστόσο, έχει στηθεί μόνιμος φράκτης παράλληλα με τον ποταμό των συνόρων της Oder. Το ζώο βρέθηκε μεταξύ της ακτής και του φράχτη.

Η Ursula Nonnemacher, υπουργός προστασίας του καταναλωτή του Βρανδεμβούργου, δήλωσε: «Πρώτα απ' όλα, χαίρομαι που ο προστατευτικός φράκτης λειτουργεί προφανώς, επειδή το ζώο βρέθηκε μπροστά από το φράχτη στην πλευρά του ποταμού Oder. Ωστόσο, το νέο εύρημα δείχνει επίσης πόσο ισχυρή εξακολουθεί να είναι η επιδημική πίεση από την Πολωνία. Ο πρωταρχικός στόχος είναι να καθοριστεί εάν η επιδημία περιορίζεται στην περιοχή ανατολικά του φράγματος για αγριογούρουνα."

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, η πόλη έχει συστήσει ομάδα κρίσης, η οποία θα εντείνει την αναζήτηση με σκύλους. Τα συνολικά κρούσματα αγριόχοιρου στη Γερμανία είναι τώρα 776, 719 στο κράτος του Βρανδεμβούργου και άλλα 57 στην πολιτεία της Σαξονίας.Photo by Suzanne Tucker on Unsplash
Share this:
Πηγή: