Ημ/νία: 29/01/2021

Ανακαλύφθηκαν νέα στελέχη ΑΠΧ στην Κίνα

Ανακαλύφθηκαν νέα στελέχη ΑΠΧ στην Κίνα

Παράνομα εμβόλια μπορεί να βρίσκονται πίσω από τη νέα μορφή της νόσου, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Σε χοιροτροφικές μονάδες στην Κίνα ανακαλύφθηκε μια νέα μορφή αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ), λιγότερο μεταδοτική από τον αρχικό ιό. Αν και τα στελέχη δεν σκοτώνουν τους χοίρους, προκαλούν μια χρόνια ασθένεια που μειώνει τον αριθμό των υγιών χοιριδίων που γεννιούνται, αναφέρει το Reuters, μετά από συνέντευξη που έδωσε ο Yan Zhichun, επιστημονικός διευθυντής της New Hope Lihue, o τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός της Κίνας

Περισσότεροι από 1.000 χοίροι έχουν μολυνθεί σε διάφορα αγροκτήματα της New Hope Liuhe, καθώς και ζώα που υποβάλλονται σε διαδικασίες πάχυνσης για λογαριασμό της εταιρείας. Τα νέα στελέχη δεν διαθέτουν ένα ή δύο βασικά γονίδια που υπάρχουν στον αρχικό ιό και δεν είναι θανατηφόρα για τα ζώα, επιβεβαίωσε ο Yan Zhichun. Ωστόσο, η παραγωγικότητα σε εκτροφεία μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά από αυτές τις νέες μορφές της νόσου. "Δεν ξέρω από πού προέρχονται, αλλά ανιχνεύσαμε κάποιες λοιμώξεις σε ήπιες μορφές που προκαλούνται από κάποιο είδος ιού με διαγραμμένα γονίδια", δήλωσε ο Yan, ο οποίος υποψιάζεται επίσης ότι τα παράνομα εμβόλια κατά της ΑΠΧ είναι πίσω από όλα αυτά.

Από τον Αύγουστο του 2018, η Κίνα έχει χάσει σχεδόν το 40% του εθνικού αποθέματος χοίρων λόγω της κρίσης ΑΠΧ. Δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο κατά της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, μια ασθένεια που δεν επηρεάζει τους ανθρώπους. Ωστόσο, πολλοί Κινέζοι αγρότες, που αγωνίζονται να προστατεύσουν τους χοίρους τους, έχουν στραφεί σε μη εξουσιοδοτημένα προϊόντα, σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου. Φοβούνται ότι τα παράνομα εμβόλια έχουν δημιουργήσει τυχαίες λοιμώξεις, οι οποίες τώρα εξαπλώνονται.

Τα νέα στελέχη μπορούν να πολλαπλασιαστούν παγκοσμίως μέσω μολυσμένου κρέατος, μολύνοντας τους χοίρους που τρέφονται με τα υπόλοιπα τρόφιμα. Ο ιός είναι γνωστό ότι επιβιώνει για μήνες σε ορισμένα προϊόντα χοίρων. Το 2020, το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων της Κίνας εξέδωσε τουλάχιστον τρεις προειδοποιήσεις κατά της χρήσης μη εξουσιοδοτημένων εμβολίων για την αφρικανική πανώλη των χοίρων, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές παρενέργειες και ότι οι παραγωγοί και οι χρήστες θα μπορούσαν να κατηγορηθούν ποινικά.

Τον Αύγουστο, το υπουργείο δήλωσε ότι θα ελέγξει χοίρους για διαφορετικά στελέχη του ιού στο πλαίσιο εθνικής έρευνας για την παράνομη χρήση εμβολίων. Οποιοδήποτε στέλεχος με διαγραμμένα γονίδια μπορεί να υποδηλώνει ότι έχει χρησιμοποιηθεί εμβόλιο, ανέφεραν αξιωματούχοι. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν δημοσιευτεί συμπεράσματα επί του θέματος.



Photo by Iva Rajović on Unsplash
 
Share this:
Πηγή: