Ημ/νία: 29/07/2022

Αγορά κρέατος Ιούνιος 2022

Αγορά κρέατος Ιούνιος 2022

Η CEVA δημοσίευσε πληροφορίες για τις τελευταίες εξελίξεις, σχετικά με την αγορά του κρέατος, των σιτηρών και της ενέργειας για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ΗΠΑ, την Βραζιλία και την Κίνα για τον Ιούνιο 2022.

Οι παραγωγοί χοίρων σε όλο τον κόσμο είδαν αύξηση των τιμών τον Ιούνιο λόγω της μείωσης της προσφοράς χοίρων στη Βόρεια Αμερική, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα. Αυτή η κατάσταση της αγοράς είναι άνευ προηγουμένου: η παραγωγή των κύριων χοιροτροφικών περιοχών μειώνεται ταυτόχρονα.

Τον Ιούνιο, οι τιμές αποσταθεροποιήθηκαν για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και τον Ιούλιο πλησιάζουν τα υψηλότερα επίπεδά τους. Η μείωση της ευρωπαϊκής προσφοράς αρχίζει να επηρεάζει την αγορά και η ζήτηση αυξάνεται, τροφοδοτούμενη από την εποχική κατανάλωση ψημένων κρεάτων και την άφιξη τουριστών στη Νότια Ευρώπη. Ορισμένες χώρες δημοσίευσαν την εαρινή απογραφή του πληθυσμού χοίρων, δείχνοντας ότι η πτώση της προσφοράς θα διαρκέσει αρκετούς μήνες. Το συνολικό γερμανικό κοπάδι χοίρων μειώθηκε κατά 9,8% σε ετήσια βάση τον Μάιο του 2022 και η χώρα έχασε 1900 χοιροτροφικές μονάδες (-9,6% σε ετήσια βάση). Τα αποτελέσματα της απογραφής της Δανίας δείχνουν την ίδια τάση.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, χάρη στη βελτίωση της εγχώριας ζήτησης και στη μείωση της προσφοράς, οι τιμές των χοίρων άρχισαν να αυξάνονται ξανά τον Ιούνιο. Επιπλέον, το κοπάδι των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 1% από τον Ιούνιο του 2021 φτάνοντας τα 72,5 εκατομμύρια χοίρους.

Οι εξαγωγές της Βραζιλίας είναι ελαφρώς πιο αδύναμες από πέρυσι (-3,5% τους πρώτους 5 μήνες), αλλά η ζήτηση από χώρες της Νότιας Αμερικής και της Ασίας (εκτός από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ) βελτιώνεται. Οι αρχές της Βραζιλίας έλαβαν άδειες εξαγωγής χοιρινού κρέατος στον Καναδά για 5 μονάδες. Οι Βραζιλιάνοι εξαγωγείς θα ενισχύσουν έτσι την ανταγωνιστικότητά τους.

Στην Κίνα, οι τιμές του Ιουνίου έχουν αυξηθεί πάνω από το περσινό επίπεδο (σε CNY). Ο εφοδιασμός στη Βόρεια Κίνα φαίνεται να συρρικνώνεται, ενώ οι νότιες περιοχές έχουν πληγεί από έντονες βροχοπτώσεις, εμποδίζοντας τη μεταφορά των χοίρων. Σύμφωνα με Κινέζους αναλυτές, η ζήτηση παραμένει ανεπαρκής μέχρι στιγμής, ενώ το κοπάδι των χοιρομητέρων αναπαραγωγής αυξήθηκε κατά +0,4% σε ένα μήνα, φτάνοντας τα 41,92 εκατ. κεφάλια. Οι συνδυασμένες επιπτώσεις της αύξησης της πίεσης στην υγεία και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης για τους Κινέζους κτηνοτρόφους είχαν οδηγήσει σε μείωση των κοπαδιών από τον Ιούλιο του 2021. Ωστόσο, η πρόσφατη αύξηση των τιμών θα μπορούσε να τους ενθαρρύνει να ανανεώσουν τις φάρμες τους.

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες πατώντας εδώ.
Photo by Chris Liverani on Unsplash
Share this:
Πηγή: