Ημ/νία: 30/11/2018

Αφρικανική Πανώλη Χοίρων: Αργός Εκτροχιασμός ή Επικείμενο Τσουνάμι;

Αφρικανική Πανώλη Χοίρων: Αργός Εκτροχιασμός ή Επικείμενο Τσουνάμι;

του Dennis DiPietre, Οικονομολόγος, KnowledgeVentures, LLC, ΗΠΑ
Επειδή η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF) είναι ουσιαστικά άγνωστη στις σύγχρονες μεγάλες χώρες παραγωγής χοίρων, η αίσθηση του μυστηρίου που περιβάλλει τη νόσο οδηγεί σε δύο διαφορετικές αντιδράσεις. Η μία είναι ένα εξελισσόμενο συναίσθημα επικείμενου αναπόφευκτου χαμού, με μόνο ερώτημα το χρόνο που θα συμβεί; Η άλλη, η φαινομενική αίσθηση μη ευπάθειας έχει προκαλέσει ένα είδος εφησυχασμού ή σκεπτικισμού όπως το μάθημα μετά το Y2K, «δεν μπορείτε να με τρομάξετε πια με μεγάλες, αλλά απίθανες απειλές». Εμφανίζονται, ωστόσο, παρατηρήσεις εμπειρογνωμόνων που υποδηλώνουν ότι η παρουσία του ιού στην Κίνα και η διάδοσή της τώρα στην καρδιά της ΕΕ σημαίνει ότι μέσα σε ένα ή δύο χρόνια θα βρεθούμε προ παγκόσμιας πανδημίας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αν η ασθένεια ανακαλυφθεί σε μια μεγάλη χώρα παραγωγής/εξαγωγής χοιρινού κρέατος, όπως η Δανία, η Γερμανία, η Ισπανία ή οι Η.Π.Α., η θνησιμότητα που θα προκαλέσει θα είναι μόνο η αρχή των δεινών. Η διαταραχή των επιχειρήσεων και η απώλεια κέρδους από την παύση των εξαγωγών θα κυμανθούν από μεγάλες έως εντυπωσιακές. Σε αντίθεση με κάποιες ιογενείς ασθένειες που επηρεάζουν τους χοίρους, η ασθένεια αυτή δεν μεταδίδεται σαν επιδημική πυρκαγιά, που η έντονη βιο-ασφάλεια και η πρόληψη μπορούν να μετριάσουν σημαντικά. Ωστόσο, περιστασιακά μολύνει αγριόχοιρους / άγριους χοίρους που κινούνται στις σκιές και τα δάση. Τα έντομα πιθανώς παίζουν σημαντικότερο ρόλο όταν η μόλυνση είναι ήδη μέσα στο αγρόκτημα, ωστόσο, η μελέτη μερικών από τα μεγαλύτερα κρούσματα των τελευταίων 5 χρόνων στην ΕΕ, δεν μπορεί να επιδείξεθ με βεβαιότητα τον τρόπο με τον οποίο εισήλθε η ασθένεια στο κοπάδι.
Οι άνθρωποι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του ιού. Μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα προκαλούνται από απρόσεκτη απόθεση των απορριμμάτων τροφίμων, την κατανομή του μολυσμένου χοιρινού κρέατος και των προϊόντων του με συγγενείς σε απόσταση ή φίλους κλπ. και στις ελλιπείς τεχνικές βιο-ασφάλειας μεταξύ των εργαζομένων. Τα συστήματα παραγωγής της ΕΕ διαχειρίζονται το πλήρες φάσμα από εξαιρετικά σύγχρονα, βιο-ασφαλή συστήματα σε μικρές, παραδοσιακές χοιροτροφικές μονάδες. Σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, η ΕΕ διαθέτει περισσότερες μικρές και διαφορετικές οικογενειακές μονάδες που έχουν αντιστοίχως πιο ανεπαρκή βιο-ασφάλεια όσον αφορά την περίφραξη, το πλύσιμο φορτηγών κλπ. Η συνεχής ροή παραγωγής σε αυτές τις μονάδες μετριάζει την συχνή απολύμανση κτιρίων.
Ποτέ δεν θα ξεχάσω όταν πέρασα από τον τομέα της γεωργικής επιθεώρησης γυρνώντας πίσω στις ΗΠΑ από μια χώρα της Καραϊβικής και είδα έναν αναστατωμένο άνθρωπο ξένης προέλευσης με τη βαλίτσα του ανοιγμένη, αποκαλύπτοντας μεγάλα κομμάτια ωμού κρέατος πάνω στις πλαστικές σακούλες που το περιείχαν μέχρι που τον ανακάλυψαν. Είναι πολύ πιθανό ότι έφερνε κομμάτια κρέατος που δεν ήταν διαθέσιμα στις ΗΠΑ σε συγγενείς ή φίλους για να κάνουν ένα είδος μεγάλου, κοινού παραδοσιακού γεύματος. Μίλησα με έναν πράκτορα εκεί που μου είπε ότι συμβαίνει κάθε μέρα και πολλές φορές και είναι βέβαιοι ότι πιάνονται μόνο ένα μικρό κλάσμα των περιπτώσεων.
Τα αναπτυγμένα έθνη έχουν σχέδιο για τον περιορισμό και την ταχεία εξάλειψη των ανακαλυφθέντων πρώτων κρουσμάτων χοίρων, αλλά η θεραπεία είναι βίαιη σε τοπικό επίπεδο. Το σχέδιο περιλαμβάνει πλήρη αποδυνάμωση της μολυσμένης εκμετάλλευσης και κάθε χοίρου σε μια απόσταση χιλιομέτρων καθορισμένη από το κράτος (ανεξάρτητα από τα συμπτώματα). Τα πρωτόκολλα εξάλειψης μπορεί να περιλάβουν μεγαλύτερες αποστάσεις εάν γίνει σαφές ότι οι πρόσφατα μολυσμένοι χοίροι μεταφέρθηκαν σε άλλες περιοχές ή χώρες πριν από τη διάγνωση κλπ. Η ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των συνόρων των χωρών της Συμφωνίας Σένγκεν, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα κινδύνου με τον ίδιο τρόπο που η ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των πολιτειών των ΗΠΑ θα καθιστούσαν τον έλεγχο όλο και πιο δύσκολο μετά την ανάπτυξη μίας κρίσιμης λοίμωξης. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί πιο γρήγορα σε σενάρια όπου δεν μπορεί να εξακριβωθεί γρήγορα η αιτία ή το σημείο εισόδου για την πρώτη και τις επόμενες περιπτώσεις. Ορισμένες χώρες έχουν ήδη εγκρίνει συστήματα αποζημίωσης για το πότε και αν απαιτηθεί πλήρης αποδυνάμωση. Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν εμποδίζει το κίνητρο να επαγρυπνούμε ενάντια τόσο στις συνήθειες  βιο-ασφάλειας όσο και σε αυτές του κυνηγιού και της απόρριψης τροφίμων.
Η επιλογή του σωστού σφαγέα/ μεταποιητή είναι κλειδί για την επιτυχία υπό την απειλή των συμβάντων που περιγράφονται παραπάνω. Παρότι οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί οικονομικής και ζωικής υγείας θα αναλάβουν δράση για να διακόψουν τις εξαγωγές/εισαγωγές και τελικά θα τις επιτρέψουν ξανά όταν εξασφαλιστεί η ασφάλεια, ο έμπειρος σφαγέας/ μεταποιητής είναι εκείνος που θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με εγχώριους και ξένους αγοραστές/ πελάτες, και έχοντας στενή συνεργασία με τους βασικούς προμηθευτές του (χοιροτρόφους) θα είναι σε θέση να ανοίξουν τις αγορές αυτές ταχύτερα και με μεγαλύτερους όγκους, καθησυχάζοντας τους ανήσυχους ξένους αγοραστές για την ασφάλεια των προϊόντων, ταχύτερα από τους «πωλητές κρέατος» που δεν μπορούν να προσφέρουν το ίδιο επίπεδο αξιοπιστίας έχοντας μια διαφανή επικοινωνία και εταιρική σχέση με τους προμηθευτές τους.
Share this:
Πηγή: