Ημ/νία: 08/07/2021

5 ομοιότητες μεταξύ ΑΠΧ και Covid-19

5 ομοιότητες μεταξύ ΑΠΧ και Covid-19

Η καταπολέμηση των ιών. Αυτό που αποτελούσε ανησυχία των παραγωγών χοίρων είναι τώρα ανησυχία ολόκληρου του ανθρώπινου πληθυσμού. Δεν θα ήταν δίκαιο να γενικεύσουμε όλους τους ιούς ή να συγκρίνουμε την κατάσταση γύρω από το Covid-19 με την αφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ). Ωστόσο, η ειδικός για την ευημερία και την παραγωγή χοίρων, Δρ Irene Camerlink, βρήκε 5 ομοιότητες.

Η εντατική εκτροφή χοίρων ήταν πάντα γνωστή για την υψηλή πίεση μόλυνσης λόγω της υψηλής πυκνότητας εκτροφής και της ευαισθησίας των χοίρων σε ασθένειες. Συνδυασμός που με άγχος από τις διαδικασίες διαχείρισης και το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζεται σοβαρά. Για αυτόν τον λόγο, έχουν αναπτυχθεί μέτρα βιοασφάλειας προς εφαρμογή από τους κτηνοτρόφους. 

Η βιομηχανία χοίρων έχει μακρόχρονη εμπειρία
Πώς σχετίζεται με την πανδημία Covid-19; Αντικαταστήστε τη λέξη «χοίρος» με τη λέξη «άνθρωπος» και τη λέξη «κτηνοτρόφος» με τη λέξη «κυβέρνηση» και υπάρχουν αρκετά μαθήματα και προς τις δύο κατευθύνσεις. Η βιομηχανία των χοίρων έχει μια μακρόχρονη εμπειρία στον αγώνα κατά των ασθενειών, αλλά μπορεί ακόμα να μάθει από τα μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια των εστιών ΑΠΧ και την πανδημία Covid-19, ενώ οι γιατροί μπορούν να μάθουν από τις πρακτικές στις εκμεταλλεύσεις.

1 Βιοασφάλεια
Ένα από τα πιο σημαντικά βασικά στοιχεία για τη διατήρηση της υγείας των χοίρων είναι η καλή βιοασφάλεια των αγροκτημάτων. Οι καθαρές και «βρώμικες» περιοχές χωρίζονται αυστηρά. Όταν αυτό εφαρμόζεται καλά και τηρείται, οι υγιείς χοίροι παραμένουν υγιείς, ενώ οι πιθανοί ιοί ή οι άρρωστοι χοίροι μπορούν να επηρεάσουν μόνο μια μικρή περιοχή της φάρμας. Η βιοασφάλεια στο Ειδικό Παθογόνο (SPF) και ορισμένες σύγχρονες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, συμπεριλαμβανομένου του ντους και της αλλαγής ρούχων μεταξύ μονάδων, συχνά υπερβαίνει τα νοσοκομειακά πρότυπα. Ο καλά μελετημένος σχεδιασμός βιοασφάλειας των χοιροτροφείων είναι κάτι από το οποίο μπορούν να μάθουν άλλοι τομείς.

2 Απόσταση
Ο συνωστισμός σημαίνει ταχύτερη εξάπλωση ιών. Το να αφήσουμε στους χοίρους περισσότερο χώρο (1,5m;) χωράει πολύ αμφισβήτηση. Όπως και οι άνθρωποι, είναι κοινωνικά όντα και ούτως ή άλλως θα επικοινωνούν μεταξύ τους. Περισσότερος χώρος για τους χοίρους θα ήταν μια πολύ καλή πρωτοβουλία για την υγεία και την ευημερία, αλλά όταν ο στόχος είναι η καταπολέμηση των ιών είναι πιο ασφαλές να επενδύσουμε στη βιοασφάλεια.

3 Καραντίνα και κοινωνική απομόνωση
Όταν έχετε νέους χοίρους που φτάνουν στο αγρόκτημα, είναι απαραίτητη η απομόνωση για να αποφευχθούν ασθένειες που εισέρχονται στην φάρμα. Για τους χοίρους σε καραντίνα, καθώς και τους χοίρους σε ένα χώρο ανάρρωσης, είναι σημαντικό να διατηρούνται μαζί με τουλάχιστον 2. Η κοινωνική απομόνωση είναι μια πολύ κακή εμπειρία για τους χοίρους και μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και μειωμένη ανοσία. Ο αρνητικός αντίκτυπος της κοινωνικής απομόνωσης πρέπει να υπολογίζεται τόσο στους χοίρους όσο και στους ανθρώπους.

4 Υγιεινή
Οι χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις δεν είναι οι καθαρότερες περιοχές, αλλά η έντονη σημασία που έχει το πλύσιμο των χεριών για τη μείωση της εξάπλωσης του Covid-19 ισχύει και για τις ασθένειες των χοίρων. Η αυστηρή υγιεινή μεταξύ των ζώων και των ομάδων (ειδικά των χοιριδίων) είναι απαραίτητη για τη μείωση της μετάδοσης ασθενειών.

5 Συνέπεια στην εφαρμογή μέτρων
Χρειάζεται μόνο μία έκθεση για να μολυνθεί κάποιος με Covid-19, και η μια και μοναδική οικογενειακή συγκέντρωση μπορεί να αναιρέσει όλες τις καλές προσπάθειες τήρησης των κανόνων ενάντια του Covid. Ομοίως, η βιοασφάλεια στις εκμεταλλεύσεις χοίρων πρέπει να διατηρείται με συνέπεια, ακόμα κι αν είναι ενοχλητικό ή εύκολο να το ξεχάσουμε. Μια μικρή ασυνέπεια μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες.

Η πανδημία Covid-19 και τα κρούσματα ΑΠΧ είναι μια υπενθύμιση του πόσο εύθραυστοι τομείς είναι και πόσο σημαντικό είναι να διατηρείτε την προσοχή όταν είστε υπεύθυνοι για την υγεία των άλλων γύρω σας, συμπεριλαμβανομένων των χοίρων.


Photo by Christopher Carson on Unsplash
 
Share this:
Πηγή: