Ημ/νία: 04/09/2020

Η EFSA ξεκινά εκστρατεία «Σταματήστε την ΑΠΧ» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

 Η EFSA ξεκινά εκστρατεία «Σταματήστε την ΑΠΧ» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Η EFSA ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση και τη διακοπή της εξάπλωσης της ΑΠΧ στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
 
Η εκστρατεία απευθύνεται σε χώρες που το 2019 η EFSA χαρακτήρισε ως «περιοχές ανησυχίας» λόγω της εγγύτητάς τους με χώρες όπου είναι παρούσα η ΑΠΧ. Πρόκειται για τις  Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ελλάδα, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία.
 
Η εκστρατεία θα συμπληρώσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων διεθνών οργανισμών να εργαστούν για την εξάλειψη της νόσου στην Ευρώπη.
 
Τι είναι η αφρικανική πανώλη των χοίρων;
 
Η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF) είναι μια ιογενής ασθένεια που προσβάλλει τους οικόσιτους χοίρους και τον αγριόχοιρο. Ο ιός είναι ακίνδυνος για τον άνθρωπο, αλλά έχει προκαλέσει σημαντική οικονομική αναστάτωση σε πολλές χώρες. Προς το παρόν δεν υπάρχουν εμβόλια για την ΑΠΧ, επομένως η επιδημία μπορεί να απαιτήσει τη σφαγή μεγάλου αριθμού χοίρων που εκτρέφονται σε φάρμες στις πληγείσες περιοχές.
 
Στόχοι και κοινό
 
Η εκστρατεία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και κατανόηση της ΑΠΧ και στις εννέα χώρες. Απευθύνεται σε ομάδες ανθρώπων και ατόμων που έρχονται σε επαφή με οικόσιτους χοίρους και αγριόχοιρους, όπως οι χοιροτρόφοι και οι κυνηγοί. Η EFSA θα συνεργαστεί επίσης με κτηνιατρικούς οργανισμούς, ενώσεις κυνηγών, ομάδες αγροτών, τελωνειακούς υπαλλήλους, αστυνομία συνόρων, τοπικές κυβερνήσεις, τουριστικούς πράκτορες και ταξιδιώτες.
 
Εντοπισμός, αποτροπή, αναφορά
 
Επειδή μια επιδημία ΑΠΧ μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις, η ανίχνευση, η πρόληψη και η αναφορά είναι απαραίτητες για να περιοριστεί αυτή η ασθένεια. Αυτές είναι οι βασικές λέξεις της καμπάνιας μας.
 
Θα μοιραστούμε ενημερωτικά δελτία, γραφήματα, έτοιμες προς χρήση δημοσιεύσεις κοινωνικών μέσων και άλλο υλικό. Μάθετε περισσότερα για το ASF στον ιστότοπο της καμπάνιας:

https://www.efsa.europa.eu/en/StopASF#/gr/
Share this:
Πηγή: