Ημ/νία: 23/12/2020

‘Ερευνα δείχνει ότι οι χοίροι είναι ευαίσθητοι στο SARS-CoV-2

‘Ερευνα δείχνει ότι οι χοίροι είναι ευαίσθητοι στο SARS-CoV-2

Απαιτείται πρόσθετη αξιολόγηση για να προσδιοριστεί ο πιθανός ρόλος των κατοικίδιων ζώων στην πανδημία.

Καναδοί και Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χοίροι είναι ευαίσθητοι σε σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο coronavirus 2 (SARS-CoV-2), τον ιό που προκαλεί κοροναϊό. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι χοίροι δεν είναι επιρρεπείς σε λοίμωξη SARS-CoV-2, αλλά αυτές οι μελέτες δεν μέτρησαν την ορομετατροπή (παραγωγή αντισωμάτων), επεσήμαναν οι ερευνητές. Το Πανεπιστήμιο της Manitoba, ο Καναδικός Οργανισμός Επιθεώρησης Τροφίμων και το Iowa State University συνεργάστηκαν στην έρευνα.

Μεταξύ 16 πειραματικά εμβολιασμένων ζώων, πέντε (31,3%) εμφάνισαν κάποιο επίπεδο έκθεσης ή προκάλεσαν ανοσοαπόκριση στον ιό. Μόνο ένας χοίρος διατήρησε ζωντανό ιό, δύο άλλα ζώα είχαν ανιχνεύσιμο RNA μετρούμενο σε ρινική πλύση και άλλα δύο ανέπτυξαν αντισώματα.
Ένας άλλος χοίρος παρουσίασε ήπια, κλινικά συμπτώματα, όπως βήχα και κατάπτωση. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια των εννέα ημερών μεταξύ της παύσης των κλινικών συμπτωμάτων και της αξιολόγησης μετά τη σφαγή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο χοίρος διατήρησε τον ιό στον υπογνάθιο λεμφαδένα. Ωστόσο, ο ιός δεν ανιχνεύθηκε σε άλλα δείγματα από το ίδιο ζώο. Αρκετοί χοίροι παρουσίασαν ήπια οφθαλμικά και ρινικά εκκρίματα που εμφανίστηκαν κατά την άμεση περίοδο μετά τη μόλυνση. Σημειωτέον, μεταξύ πέντε ζώων με πιθανή μόλυνση, εντοπίστηκαν μόνο χαμηλά επίπεδα ιικού RNA. Δεν εντοπίστηκε ζωντανό ιογενές απόρριμμα.

«Αυτά τα δεδομένα υπογραμμίζουν την ανάγκη για πρόσθετη εκτίμηση των ζώων για τον προσδιορισμό του πιθανού ρόλου των κατοικίδιων ζώων στην πανδημία SARS-CoV-2», σημείωσαν οι ερευνητές.

Δεκαεννέα χοίροι ηλικίας 8 εβδομάδων (έξι ευνουχισμένα αρσενικά και 13 θηλυκά) εμβολιάστηκαν με ένα στοματικό διάλυμα που περιείχε τον ιό SARS-CoV-2 σε 10πλάσια μολυσματική δόση από ότι είχε χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες μελέτες.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν φυσικές εξετάσεις και συνέλεξαν δείγματα αίματος, ορθού, από του στόματος και ρινικά κατά τον χρόνο του εμβολιασμού και κάθε δεύτερη μέρα από την ημέρα 3 έως την ημέρα 15. Αξιολόγησαν δείγματα για ιικό RNA χρησιμοποιώντας αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης αντίστροφης μεταγραφής (RT-PCR) εξέταση και δοκιμασμένο ορό αίματος για εξουδετέρωση αντισωμάτων Η δειγματοληψία νεκροψιών και μετά τη σφαγή ξεκίνησε την 3η ημέρα μετά τον εμβολιασμό και συνεχίστηκε μέχρι την 29η ημέρα.

Την 10η ημέρα, δύο χοίροι προστέθηκαν στον ίδιο χώρο με εμβολιασμένους χοίρους για να χρησιμεύσουν ως έλεγχοι μετάδοσης σε δωμάτιο. Δεν εμφανίστηκε ιογενής λοίμωξη.

"Μέχρι σήμερα, δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα SARS-CoV-2 σε κατοικίδια ζώα από φυσική λοίμωξη. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης συνιστούν περαιτέρω έρευνες σχετικά με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν τα ζώα στη συντήρηση και τη διάδοση του SARS-CoV-2."

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε την πλήρη μελέτη.

Photo by Pascal Debrunner on Unsplash
Share this:
Πηγή: