Ημ/νία: 04/07/2019

Χοίρειο Κρέας: Όλη η αλήθεια για την κατάσταση σε Ευρώπη και Κίνα

Χοίρειο Κρέας: Όλη η αλήθεια για την κατάσταση σε Ευρώπη και Κίνα

Το πολύκροτο θέμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων αναλύει έρευνα των Copa και Cogega. Η έρευνα αυτή καταγράφει την αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών για την Ευρώπη, την αύξηση των τιμών και την εξέλιξη της ασθένειας σε Ευρώπη και Κίνα.

Όσον αφορά την παραγωγή χοιρινού της ΕΕ, σημειώθηκε αύξηση το 2018 (+2%), ενώ οι τιμές, παρά τη σχετική σταθερότητα που υπήρχε, στην αρχή του έτους εμφάνισαν μια ελαφρά υποχώρηση, ενώ από τα τέλη Μαρτίου ξεκίνησε μια επιταχυνόμενη αύξηση από 135 ευρώ/100 κιλά στα 160 ευρώ/100 κιλά. Η μεταβολή αυτή αποδόθηκε στην αυξημένη ζήτηση της Κίνας, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα χοίρειου κρέατος από την ΕΕ. Χαρακτηριστικά, τον Ιανουάριο του 2019, οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Κίνα σημείωσαν αύξηση κατά 14,5% (140.000 τόνους), αρκετά υψηλότερα από τη δεύτερη Ιαπωνία (+7,7% ή 41.000 τόνους).

Η κατάσταση στην ΕΕ

Αυτήν τη στιγμή, η μάχη με την ασθένεια μαίνεται σε Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Ουγγαρία και στις χώρες της Βαλτικής. Από την 1η Ιανουαρίου έως σήμερα έχουν καταγραφεί 83 κρούσματα σε οικόσιτους χοίρους και 2.196 σε άγριους.

Η κατάσταση στην Κίνα

Από τη στιγμή που η κινεζική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την έξαρση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, σε μια επαρχία της τον περασμένο Αύγουστο, έχουν αναφερθεί συνολικά 118 εστίες σε 28 επαρχίες, με αποτέλεσμα να σφαχτούν 1 εκατ. χοίροι σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την εξάπλωση. Μερικά από τα μέτρα που καθιέρωσε η κυβέρνηση προέβλεπαν επιδημικές ζώνες 3 χλμ. και νεκρές ζώνες 10 χλμ. γύρω από τις περιοχές που εντοπίστηκαν κρούσματα, ενώ ακόμη καθιέρωσαν αυστηρούς ελέγχους στις μετακινήσεις ζώων. Επίσης, οι αγοροπωλησίες ζώων απαγορεύτηκαν, ενώ από τον Μάρτιο έχουν επιβληθεί πολύ αυστηρά μέτρα ελέγχου στα σφαγεία της χώρας.

Στη συνέχεια, επιδημιολογικές μελέτες που διεξήχθησαν σε 68 εστίες, αποκάλυψαν τις κύριες αιτίες αυτής της εξάπλωσης. Πιο συγκεκριμένα, το 46% αποδόθηκε σε κακές συνθήκες υγιεινής, το 34% στη διατροφή και ένα 19% στις μεταφορές. Μετά από νέες αξιολογήσεις, στις 23 Μαρτίου, άρθηκαν κάποιες επιδημικές ζώνες, καθώς δεν υπήρξαν νέα κρούσματα για έξι εβδομάδες. Η κατάσταση πλέον φαίνεται να εξομαλύνεται, καθώς μετά και τις 5 Απριλίου άρθηκαν ακόμη 107 επιδημικές ζώνες.
Share this:
Πηγή: