Ημ/νία: 15/11/2019

Πορεία της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων

Πορεία της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων θα εξαπλωθεί περαιτέρω σε όλη την Ασία και καμία χώρα δεν είναι άτρωτη. Αυτό το μήνυμα εκπέμπει η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (OIE), η Μονίκ Ελουά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters η Γενική Διευθύντρια του ΟΙΕ, «Αντιμετωπίζουμε πραγματικά μια παγκόσμια απειλή. Ο κίνδυνος υπάρχει για όλες τις χώρες, είτε είναι γεωγραφικά κοντινές είτε είναι γεωγραφικά απομακρυσμένες, επειδή υπάρχει πληθώρα πιθανών αιτιών μόλυνσης».

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων, η ασθένεια που πλήττει εδώ και πάνω από ένα έτος τον μεγαλύτερο παραγωγό χοιρινού στον κόσμο, προήλθε από την Αφρική πριν εξαπλωθεί στην Ευρώπη και την Ασία. Έχει βρεθεί σε 50 χώρες, και είχε ως αποτέλεσμα τη θανάτωση εκατοντάδων εκατομμυρίων χοίρων παγκοσμίως, ενώ ταυτόχρονα επέφερε μεγάλες αλλαγές στις παγκόσμιες αγορές κρέατος και ζωοτροφών.

Η ασθένεια εξαπλώθηκε γρήγορα σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως Βιετνάμ, Καμπότζη, Λάος, Κορέα, Φιλιππίνες, ενώ και άλλες χώρες ενδέχεται να πληγούν τους επόμενους μήνες. Ήδη, 12 ασιατικές χώρες έχουν προσβληθεί.

«Βραχυπρόθεσμα, δεν προχωρούμε προς μια βελτίωση, θα συνεχίσουμε να έχουμε κρούσματα στις χώρες που έχουν ήδη πληγεί. Οι γειτονικές τους χώρες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο και για κάποιους το μόνο ερώτημα είναι το πότε θα μολυνθούν», λέει η κ. Ελουά, που μιλώντας για την περίπτωση της Κίνας εξηγεί ναι μεν το Πεκίνο ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων, όμως «υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα σε αυτό που έχει αποφασιστεί στα χαρτιά και πώς μπορούμε να το εφαρμόσουμε στην πράξη, ειδικά σε χώρες που είναι πολύ μεγάλες κι έχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στην παραγωγή».

Για την Ευρώπη, πάντως, η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική, όπως λέει η Ελουά, καθώς οι εστίες της ασθένειας αφορούν κυρίως τους αγριόχοιρους. Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων έχει εντοπιστεί σε εκμεταλλεύσεις στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά η εξάπλωσή της ήταν περιορισμένη, κυρίως λόγω των αυστηρών μέτρων ασφάλειας που εφαρμόζονται σε ορισμένες χώρες, καταλήγει η Γενική Διευθύντρια του ΟΙΕ.

Στην Ελλάδα

Η αυστηροποίηση και εντατικοποίηση των μέτρων για την αποτροπή εισόδου της Αφρικανικής πανώλους των χοίρων στην Ελλάδα αποφασίστηκε στις αρχές Νοεμβρίου σε διϋπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, υπό την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή και με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εσωτερικών, κ. Θεόδωρου Λιβάνιου, των Γενικών Γραμματέων Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνου Αραβώση και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γεώργιου Στρατάκου και των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων.

Τα μέτρα εξειδικεύονται και τίθενται σε άμεση εφαρμογή, όπως ανακοινώνει το ΥΠΑΑΤ.

Στη σύσκεψη:

– επαναβεβαιώθηκε ότι τα μέχρι τώρα ληφθέντα ισχυρά προληπτικά μέτρα (πρόσληψη 46 κτηνιάτρων, ρύθμιση θήρας αγριόχοιρου, εντατικοποίηση ελέγχων στα οχήματα μεταφοράς χοίρων, επαναλειτουργία των υποδομών απολύμανσης οχημάτων στα σημεία εισόδου των περιοχών υψηλού κινδύνου) αποδείχθηκαν αποτελεσματικά καθώς δεν υπάρχει κρούσμα της Αφρικανικής πανώλους των χοίρων στην ελληνική επικράτεια,

– διαπιστώθηκε, όμως, η ανάγκη αυστηροποίησης και εντατικοποίησης των μέτρων, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, μετά τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στις νότιες περιοχές της Βουλγαρίας τις τελευταίες ημέρες.
Share this:
Πηγή: