Ημ/νία: 09/10/2024

Να γίνεται χρήση μάσκας για τη γρίπη ή όχι;

Να γίνεται χρήση μάσκας για τη γρίπη ή όχι;

Άρθρο της Montse Torremorell, DVM, Πρόεδρος Τμήματος, Καθηγητής, Τμήμα Κτηνιατρικής Πληθυσμιακής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο της Μινεσότα

Η αμφίδρομη μετάδοση του ιού της γρίπης Α μεταξύ των χοίρων και των ανθρώπων είναι μια διαρκής πρόκληση που αντιμετωπίζει η βιομηχανία των χοίρων και η δημόσια υγεία. Η πρόκληση προκύπτει από το απρόβλεπτο των λοιμώξεων της γρίπης των χοίρων να μετατραπούν σε ζωονόσους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να μετατραπούν σε ανθρώπινη πανδημία, όπως συνέβη το 2009 όταν εμφανίστηκε ο πανδημικός ιός της γρίπης H1N1.

Επίσης, η συχνή διάχυση των ιών της εποχικής γρίπης ανθρώπινης προέλευσης στους χοίρους είναι ο κύριος μοχλός για την ποικιλομορφία της γρίπης με αποτέλεσμα νέους ανασυνδυαστικούς ιούς που απειλούν την υγεία, την παραγωγικότητα και τη δημόσια υγεία των χοίρων. Από τη στιγμή που αυτοί οι «νέοι» ανασυνδυαστές βρεθούν σε χοίρους, έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ασθένεια όταν μεταδοθούν στους ανθρώπους. Παρά αυτούς τους γνωστούς κινδύνους, λίγα γίνονται στη διεπαφή χοίρου-ανθρώπου για την πρόληψη αυτών των λοιμώξεων μεταξύ των ειδών.

Συνιστάται η χρήση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων γαντιών μιας χρήσης, φόρμες, γυαλιά και μάσκες προσώπου για τον μετριασμό της έκθεσης στον ιό της γρίπης στους χοίρους. Συνιστώνται μάσκες προσώπου για μείωση της έκθεσης σε αεροζόλ. Ο ιός της γρίπης μπορεί να βρεθεί στον αέρα και να αποτεθεί στην αναπνευστική οδό του εργαζομένου.

Ωστόσο, τα επίπεδα χρήσης μέσων ατομικής προστασίας διαφέρουν μεταξύ των αγροκτημάτων και των δραστηριοτήτων, εν μέρει λόγω της έλλειψης άνεσης κατά τη χρήση τους, η οποία είναι ιδιαίτερα αισθητή για τις μάσκες προσώπου. Οι αναπνευστήρες N-95 θεωρούνται το πρότυπο για την πρόληψη της έκθεσης σε ιικά αερολύματα, καθώς το 95% των αιωρούμενων σωματιδίων δεσμεύονται στον αναπνευστήρα. Ωστόσο, η στενή τοποθέτηση των αναπνευστικών συσκευών στο πρόσωπο του χρήστη είναι απαραίτητη για την αφαίρεση σωματιδίων και όχι την παράκαμψη της σφράγισης. Δυστυχώς, οι αναπνευστήρες N-95 είναι δύσκολο να διατηρηθούν στη θέση τους όταν εκτελείτε ορισμένες δουλειές που συνηθίζονται στα αγροκτήματα και οι περιβαλλοντικές συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία κάνουν τη χρήση των αναπνευστικών συσκευών N-95 ιδιαίτερα άβολη.

Άλλες μάσκες, όπως μάσκες σκόνης και χειρουργικές μάσκες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε φάρμες. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένες διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους στην προστασία των εργαζομένων από τη γρίπη στα αγροκτήματα.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το National Pork Board, συγκρίναμε τα επίπεδα του ιού της γρίπης στις ρινικές οδούς εργαζομένων που φορούσαν διαφορετικούς τύπους μάσκες προσώπου και συγκρίναμε τα αποτελέσματα με τη μη χρήση μάσκας. Αξιολογήσαμε αναπνευστήρες N-95, μάσκες σκόνης και χειρουργικές μάσκες και οι εργαζόμενοι τις φορούσαν όπως συνήθως κάνουν ως μέρος των καθημερινών τους εργασιών. Δόθηκαν  γενικές οδηγίες στους εργαζόμενους για το πώς να τις φορέσουν, αλλά δεν ελέγχθηκαν.

Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι η χρήση μάσκας μείωσε την ανίχνευση του ιού της γρίπης στους εργαζόμενους. Οι συμμετέχοντες που δεν φορούσαν μάσκες είχαν τις περισσότερες ανιχνεύσεις ιού γρίπης (24,27%), το οποίο ήταν σημαντικά υψηλότερο (p<0,01) από όλα τα ποσοστά ανίχνευσης και για τους τρεις τύπους μάσκας (10,98% χειρουργική μάσκα, 8:33% μάσκα σκόνης, 5,77% N -95 μάσκα). Ωστόσο, δεν υπήρχαν στατιστικές διαφορές στα ποσοστά ανίχνευσης του ιού της γρίπης μεταξύ των τριών τύπων μασκών (p>0,05). Μεταξύ των μασκών, οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι οι χειρουργικές μάσκες ήταν οι πιο άνετες στη χρήση.

Συνοπτικά, τα αποτελέσματά μας προσθέτουν στις ενδείξεις ότι η έκθεση στη γρίπη μέσω αεροζόλ είναι κοινή σε χοιροτροφεία και υποστηρίζει τη χρήση μάσκας προσώπου ως στρατηγική παρέμβασης για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού της γρίπης στη διεπαφή των εργαζομένων και των χοίρων. Η κατανόηση της μάσκας προσώπου που είναι πιο άνετη για τους χοίρους θα πρέπει να αυξήσει την πιθανότητα να τις φορέσουν. Τα συλλογικά αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό πιο αποτελεσματικών παρεμβάσεων για την πρόληψη της μετάδοσης της γρίπης στη διεπαφή ανθρώπου και ζώων.
 
Share this:
Πηγή: