Ημ/νία: 11/11/2015

Ερχονται αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ

Ερχονται αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ

Αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάρκος Μπόλαρης απαντώντας την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λάρσσας του ΚΚΕ κ. Γιώργου Λαμπρούλη για τα προβλήματα που προκάλεσαν στη βαμβακοκαλλιέργεια και όχι μόνο οι έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Μ. Μπόλαρης παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι αιτήσεις των παραγωγών για αποζημιώσεις ανήλθαν στις 6.000, ωστόσο δεν προσδιόρισε το πότε ακριβώς θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Από την πλευρά του ο Λαρισαίος βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε να δοθούν κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις στους αγρότες για τις ζημιές που δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό, να αποζημιωθούν οι αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές στα αγροτικά μηχανήματα και οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές στα σπίτια τους, στα μαγαζιά, στα αυτοκίνητα αλλά και να δοθεί στους πληγέντες αγρότες της περιοχής άτοκο δάνειο με εγγύηση του Δημοσίου.

Αναλυτικά ανέφερε τα εξής: «Υπάρχει θέμα το οποίο αφορά στην αποζημίωση των πληγέντων –στις εγκαταστάσεις- λόγω θεομηνίας και θα πρέπει να αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ. Είναι ζημίες οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Εάν θέλετε την άποψή μου -και αυτή είναι η κυβερνητική βούληση- ο κανονισμός του ΕΛΓΑ επιδέχεται βελτιώσεις έτσι ώστε να είναι πιο σύγχρονος και να μπορεί να ανταποκρίνεται και πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, αξιοποιώντας τις συνδρομές που καταβάλλουν οι αγρότες, προκειμένου να επιστρέφονται στους δικαιούχους, στους πληγέντες όσο γίνεται πιο γρήγορα», επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Μ. Μπόλαρης και πρόσθεσε: «Είναι μια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, μια από τις προκλήσεις που έχει σε προτεραιότητα η κυβέρνηση. Θα τα δείτε καθώς θα εξελιχθούν τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενες μήνες αυτά τα ζητήματα».

Αναφερόμενος στις ζημιές που προκλήθηκαν από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε:
«Καταρχάς έχουν κατατεθεί περίπου 6.000 αιτήσεις από παραγωγούς. Η ζημιά, δηλαδή, είναι εκτεταμένη. Αυτές οι δηλώσεις αφορούν όχι μόνο το βαμβάκι, αλλά και τη μηδική, αφορούν και το καλαμπόκι, αφορούν και πάγιο κεφάλαιο, τις εγκαταστάσεις, αλλά και φυτικό κεφάλαιο, δηλαδή δενδρώδεις καλλιέργειες οι οποίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Όσον αφορά στις ζημιές στο πάγιο και στο φυτικό κεφάλαιο, οι επιτόπιες επισκέψεις και εκτιμήσεις από πλευράς των συνεργείων του ΕΛΓΑ έχουν ολοκληρωθεί. Αυτήν τη στιγμή είναι σε εξέλιξη οι εκτιμήσεις για τη ζημιά που έχουν υποστεί οι εκτεταμένες καλλιέργειες, δηλαδή βαμβάκι, μηδική, καλαμπόκι.
Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, θα ολοκληρωθούν αυτές οι εκτιμήσεις και θα υπάρξει ενδεχομένως η διαδικασία των ενστάσεων προκειμένου να οριστικοποιηθούν για να δοθούν οι αποζημιώσεις. Ελπίζουμε να γίνουν το συντομότερο. Ο ΕΛΓΑ θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες να καταβάλλει τις αποζημιώσεις για το 2015, ακολουθώντας μία χρονολογική σειρά.
Όσον αφορά τη συνδεδεμένη ενίσχυση, έχει σχέση με το ποσό της παραγωγής και υπάρχει το κατώτατο όριο των 140 κιλών ανά στρέμμα. Αυτό δεν μπορεί να εκτιμηθεί σήμερα και γι’ αυτόν τον λόγο πάγια, κάθε χρόνο γίνεται η συνεργασία του ΕΛΓΑ με τον ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να δούμε το ύψος της κατατεθείσης ποσότητας. Εάν η συνεργασία ΟΠΕΚΕΠΕ – ΕΛΓΑ αποδείξει ότι στα συγκεκριμένα χωράφια υπάρχει μείωση της παραγωγής η οποία οφείλεται σε θεομηνία, τότε το ζήτημα λύνεται γιατί υπολογίζεται αντιστοίχως η πτώση της παραγωγής, ούτως ώστε να μη ζημιωθούν οι παραγωγοί, αλλά να υπάρξει η καταβολή και της συνδεδεμένης».

Την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, που όπως υπενθύμισε είναι αίτημα των παραγωγών εδώ και χρόνια, ζήτησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Λαμπρούλης στην ομιλία του.

«Πρέπει να πάρουμε υπ’ όψιν μας -και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις θα έπρεπε να το κάνουν αυτό- τις κλιματολογικές αλλαγές και τις νέες συνθήκες που εξελίσσονται και στη χώρα μας με βάση την αλλαγή του κλίματος και τις συνέπειες, βεβαίως, που έχουν αυτές οι κλιματολογικές αλλαγές στην αγροτική παραγωγή», προέτρεψε ο Λαρισαίος βουλευτής του ΚΚΕ και υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Να υπάρξει απόφαση ώστε να μην κινδυνέψει κανένας παραγωγός που δεν θα συμπληρώσει το πλαφόν στο βαμβάκι, να χάσει τη συνδεδεμένη. Άλλωστε, δεν ευθύνονται οι ίδιοι οι αγρότες. Θα πρέπει, λοιπόν, να δοθεί ουσιαστική αποζημίωση στους αγρότες των οποίων η σοδειά -βαμβάκι, σιτάρι κλπ.- η οποία ήταν αποθηκευμένη, παρασύρθηκε και καταστράφηκε από τα νερά της βροχής. Εμείς λέμε να δοθεί κατ’ εξαίρεση αποζημίωση με κοινή υπουργική απόφαση, καθώς, δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που ούτως ή άλλως δεν καλύπτει –και το γνωρίζουμε όλοι αυτό- τις ζημιές από τους φυσικούς κινδύνους.
Να αποζημιωθούν οι αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές στα τρακτέρ, στα αγροτικά μηχανήματα, οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές στα σπίτια τους, στα μαγαζιά, στα αυτοκίνητα. Επίσης, θα πρέπει να παγώσουν οι τόκοι –το κεφάλαιο δηλαδή- στα δάνεια των αγροτών που έχουν πληγεί από τις βροχοπτώσεις.
Παράλληλα, σε όποιους έχουν ανάγκη, στους πληγέντες αγρότες της περιοχής, να χορηγηθεί άτοκο δάνειο με εγγύηση του Δημοσίου, ώστε να καλύψουν την αποκατάσταση των απωλειών. Ενδεχομένως, όμως, να χρειαστεί και μια έκτακτη επιχορήγηση -γιατί υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις - προκειμένου να καλύψουν βασικές ανάγκες. Διότι, απαιτείται να πληρώνουν τους φόρους, τον ΕΝΦΙΑ και όλα αυτά τέλος πάντων που πληρώνει στην πλειοψηφία του ο ελληνικός λαός».
Share this:
Πηγή: