Ημ/νία: 15/04/2024

Διαγνωστικές δοκιμές και ανάπτυξη εμβολίων για την ΑΠΧ

Διαγνωστικές δοκιμές και ανάπτυξη εμβολίων για την ΑΠΧ

Στο Βιετνάμ, ο ιός της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ιΑΠΧ) εντοπίστηκε αρχικά το 2019 και έκτοτε έχει γίνει ενδημικός. Αν και δύο εμβόλια ζωντανού εξασθενημένου ιΑΠΧ εγκρίθηκαν πρόσφατα στη χώρα, η χρήση τους παραμένει αυστηρά περιορισμένη. Κατά συνέπεια, ο έλεγχος της ΑΠΧ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της κίνησης, της καραντίνας και της καταναγκαστικής ερήμωσης των επηρεαζόμενων κοπαδιών, δήλωσε ο Hiep Vu από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Leman Swine το 2023.

Η ταχεία και αξιόπιστη ανίχνευση χοίρων που έχουν προσβληθεί από ιΑΠΧ είναι κρίσιμη για τον έλεγχο της νόσου. Επιπλέον, καταβάλλονται προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου κατά του ιού. Δύο δοκιμές διεξήχθησαν στο Βιετνάμ, η μία επικεντρώθηκε στην αξιολόγηση της απόδοσης δύο διαγνωστικών δοκιμών στην πλευρά του στάβλου και η άλλη διερεύνησε τους μηχανισμούς προστασίας που προκαλείται από το εμβόλιο, εξήγησε ο Vu.

Η δοκιμή 1 αξιολόγησε την απόδοση μιας PCR σε πραγματικό χρόνο στην πλευρά του στάβλου για την ανίχνευση ιικού γονιδιωματικού DNA, καθώς και την αξιολόγηση μιας δοκιμής πλευρικής ροής για την ανίχνευση ιικών αντιγόνων, είπε.

Δέκα οροαρνητικοί χοίροι ιΑΠΧ εμβολιάστηκαν με ένα λοιμογόνο στέλεχος ιΑΠΧ που κυκλοφορεί επί του παρόντος στο Βιετνάμ. Δείγματα αίματος συλλέγονταν από κάθε γουρούνι κάθε δεύτερη μέρα έως ότου φτάσουν σε τελικά σημεία (εντός 10 ημερών). Αυτά τα δείγματα δοκιμάστηκαν χρησιμοποιώντας τις δύο διαγνωστικές δοκιμές στην πλευρά του στάβλου αμέσως μετά τη συλλογή. Επιπλέον, τα δείγματα δοκιμάστηκαν χρησιμοποιώντας μια δοκιμή PCR αναφοράς σε πραγματικό χρόνο, σημείωσε ο Vu.

Η δοκιμή PCR με την πλευρά του στάβλου ανίχνευσε μολυσμένους χοίρους από 2 ημέρες μετά τη μόλυνση (dpi) και ανίχνευσε σταθερά μόλυνση μέχρι το τέλος της μελέτης (10 dpi). Αντίθετα, το τεστ αντιγόνου άρχισε να ανιχνεύει μόλυνση στα 3 dpi και δεν ανίχνευε πλέον μόλυνση στα 10 dpi, είπε.

Ο Vu κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στη μελέτη τη Δοκιμής 1, η δοκιμή PCR στην πλευρά του στάβλου επέδειξε μεγαλύτερη ευαισθησία και ανίχνευσε μολυσμένους χοίρους νωρίτερα και για μεγαλύτερη διάρκεια μετά τη μόλυνση από τη δοκιμή αντιγόνου.

Στη Δοκιμή 2, για να διαλευκανθούν οι μηχανισμοί προστασίας που προκαλείται από το εμβόλιο, 30 οροθετικοί χοίροι ιΑΠΧ χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, είπε ο Vu. Μια ομάδα έλαβε ένα πειραματικό εμβόλιο ζωντανού εξασθενημένου ιού (LAV), μια άλλη ομάδα έλαβε δύο δόσεις ενός πειραματικού εμβολίου νεκρού ιού (KV) και μια τρίτη ομάδα διατηρήθηκε ως μη εμβολιασμένος έλεγχος. Στις 42 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, όλοι οι χοίροι προκλήθηκαν με ένα εξαιρετικά λοιμογόνο στέλεχος ιΑΠΧ και παρακολουθήθηκαν για 21 ημέρες. Δείγματα ορού που συλλέχθηκαν 41 ημέρες μετά τον εμβολιασμό αναλύθηκαν για αντιδραστικότητα έναντι μιας ομάδας 29 ιικών δομικών πρωτεϊνών, πρόσθεσε.

Το εμβόλιο LAV προσέφερε 100% προστασία έναντι μιας θανατηφόρας πρόκλησης με το λοιμογόνο στέλεχος ιΑΠΧ, ενώ το εμβόλιο KV δεν παρείχε την ίδια προστασία. Οι χοίροι που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο LAV ανέπτυξαν ευρύτερη απόκριση αντισωμάτων ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα ιικών πρωτεϊνών από εκείνους που έλαβαν το εμβόλιο KV. Συγκεκριμένα, εντός της ομάδας που εμβολιάστηκε με LAV, παρατηρήθηκε αρνητική συσχέτιση μεταξύ της έντασης της αντιδραστικότητας αντισωμάτων έναντι συγκεκριμένων αντιγόνων ιΑΠΧ και των επιπέδων του ιικού DNA στο αίμα μετά από μια λοιμώδη πρόκληση ιΑΠΧ, είπε.

Παρατηρήθηκαν διαφορετικά προφίλ αντισωμάτων μεταξύ χοίρων που εμβολιάστηκαν με το LAV και εκείνων που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο KV. Οι ιικές πρωτεΐνες που αναγνωρίζονται αποκλειστικά από ορούς από την ομάδα LAV υπόσχονται ως πιθανοί δείκτες προστασίας που προκαλείται από το εμβόλιο, συμπέραναν ο Vu και οι Βιετναμέζοι ερευνητικοί συνεργάτες του.




Photo by National Cancer Institute on Unsplash
 
Share this:
Πηγή: