Ημ/νία: 23/07/2014

Ε.Ε.: Επί τάπητος το κρέας και η ζωική παραγωγή

Ε.Ε.: Επί τάπητος το κρέας και η ζωική παραγωγή

Οι δασμολογικές ποσοστώσεις για εισαγωγές κρέατος, η υγεία των ζώων και η ασφάλεια των τροφίμων βρίσκονται στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της ιταλικής προεδρίας της Ε.Ε. που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου.

Το ιταλικό υπουργείο Γεωργίας έχει ήδη ανακοινώσει το µοντέλο εφαρµογής για το νέο καθεστώς ενισχύσεων της ΚΑΠ (2014-2020), σύμφωνα µε το οποίο η Ιταλία θα θεωρείται µία περιφέρεια για τα δικαιώµατα της ενιαίας ενίσχυσης.

Επίσης, προτίθεται να διαθέσει 426 εκατ. ευρώ από τον εθνικό της φάκελο για συνδεδεµένες ενισχύσεις στη ζωική παραγωγή (γάλα, κρέας), τα σιτηρά και τους πρωτεϊνούχους σπόρους.

Ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες κατά τη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της Ιταλίας θα είναι η ευθυγράμμιση με τη συνθήκη της Λισαβόνας των κανονισμών και των πράξεων που αναφέρονται στις δασμολογικές ποσοστώσεις για εισαγωγές κρέατος.

Η Ιταλική προεδρία θα θέσει επί τάπητος και το θέμα της υγείας των ζώων προτείνοντας την ενίσχυση του συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης για ορισμένες ασθένειες, όπως η γρίπη των πτηνών, ο καταρροϊκός πυρετός, και η ασθένεια του Δυτικού Νείλου.

Για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία ένα παγκόσμιο συνέδριο, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Παγκόσμια Οργάνωση για την Υγεία των Ζώων (OIE).

Η ιταλική Προεδρία προτίθεται να σημειώσει πρόοδο όσον αφορά στην επίτευξη συναίνεσης σχετικά με τη νομοθεσία της ΕΕ με την οποία θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ανησυχίες των καταναλωτών για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων.

Η νέα πρόταση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος του 2013 σχετικά με την κλωνοποίηση των ζώων και τα νέα τρόφιμα μπορεί να παρουσιάσει ένα νέο ξεκίνημα για την εξεύρεση μιας ισορροπημένης λύσης για την πρόληψη της εμπορίας τροφίμων από κλωνοποιημένα ζώα, αποφεύγοντας τα εμπόδια στην έρευνα και την καινοτομία.

Επίσης θα ενθαρρύνει την αναθεώρηση των κανονισμών για τα κτηνιατρικά φάρμακα, καθώς και για τη χρήση των φαρμακούχων ζωοτροφών στην θεραπεία των εκτρεφόμενων ζώων προκειμένου να επιτευχθεί μείωση της χρήσης αντιβιοτικών σε προϊόντα ζωικής προέλευσης.
Share this:
Πηγή: