Ημ/νία: 10/06/2015

Χοιρ. μονάδα υπαίθριας εκτροφής

Χοιρ. μονάδα υπαίθριας εκτροφής

Τα 13+1 σημεία προσοχής

Τα σημεία προσοχής αν θέλετε να ιδρύσετε μία χοιροτροφική μονάδα υπαίθριας εκτροφής είναι τα παρακάτω:



Εξασφαλίστε την διάθεση του προϊόντος. Έχουμε ζήτηση κυρίως τις γιορτές των Χριστουγέννων, οπότε απολαμβάνει και μεγαλύτερης τιμής σε σχέση με το χοιρινό της σταβλισμένης χοιροτροφίας, ενώ τις άλλες εποχές υπάρχει δυσκολία διάθεσης

Εξασφαλίστε την χρήση βοσκής
. Σε περίπτωση εγκατάστασης σε θαμνώδεις ή δασικές εκτάσεις τα ζώα πρέπει να είναι τόσα που να μη καταπονείται το έδαφος και η φυσική χλωρίδα.

Προτιμήστε εδάφη εγκατάστασης με μικρή κλίση και καλή στράγγιση.
Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι υπάρχει εγκύκλιος των δασικών υπηρεσιών, ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία αδέσποτων ζώων για την αποφυγή της γενετικής διάβρωσης του αγριόχοιρου.

Εξασφαλίστε πόσιμο νερό για τις ανάγκες των ζώων.

Εξασφαλίστε οδική πρόσβαση

Αναζητήστε το κατάλληλο ζωικό κεφάλαιο.

Προτιμήστε τις ελαφρές κατασκευές.
Στις περιφράξεις μην χρησιμοποιείτε αγκαθωτό σύρμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ηλεκτρικό φράκτη.
Εάν στον σχεδιασμό συμπεριληφθούν και μόνιμα κτίρια τότε θα χρειασθεί έκδοση οικοδομικής άδειας
Το κόστος επένδυσης κυμαίνεται ενδεικτικά μεταξύ 400-2.200 ευρώ ανά θέση χοιρομητέρας.

Εξετάστε το ενδεχόμενο ένταξης της επένδυσης σε σχέδιο βελτίωσης ή τον αναπτυξιακό νόμο
Δεν είναι εύκολο να προσεγγίσουμε στοιχεία εισοδήματος μιας εκμετάλλευσης υπαίθριας εκτροφής χοίρων γενικά, λόγω των πολύ μεγάλων διαφοροποιήσεων από μονάδα σε μονάδα σε κτίρια και εξοπλισμό, δαπάνες για ζωοτροφές κ.λ.π. και των εσόδων (απόδοση σε κρέας Χ τιμή).

Γενικά είναι μια μορφή εκτροφής που χρησιμοποιείται σαν συμπληρωματική δραστηριότητα μιας γεωργικής εκμετάλλευσης και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, όπου συντρέχουν οι κατάλληλες συνθήκες.
Και στην περίπτωση της υπαίθριας εκτροφής χοίρων είναι ωφέλιμο πριν κάποιος πάρει την απόφαση να ιδρύσει μια μονάδα, να επισκεφτεί 1-2 μονάδες και τον τοπικό γεωπόνο ή το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής της Δ/νσης Αγροτικής Αν/ξης, όπου θα έχει πιο συγκεκριμένες πληροφορίες και οδηγίες για την ίδρυση και τον σχεδιασμό της μονάδας.
Share this:
Πηγή: