Ημ/νία: 07/12/2016

Ομιλία προέδρου κ. Γιάννη Μπούρα στο Συνέδριο

Ομιλία προέδρου κ. Γιάννη Μπούρα στο Συνέδριο

«Να γνωριστούμε όλοι μας καλύτερα, να έρθουμε πιο κοντά. Όσο περισσότεροι, τόσο καλύτερα θα σκεφθούμε, τόσο καλύτερα θα αποφασίσουμε». Αυτό ήταν το μήνυμα που εξ αρχής θέλησε να εκφράσει ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας, Γιάννης Μπούρας, ανοίγοντας τις εργασίες του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χοιροτροφίας που οργάνωσε η Ομοσπονδία στην Καλαμπάκα το διήμερο 3-4 Δεκεμβρίου.
Ο σκοπός του Συνεδρίου, όπως τον διατύπωσε ο κ. Μπούρας, πολλαπλός. «Να κάνουμε μια αποτύπωση και μια ανασύνταξη του χώρου και της κατάστασης. Να δώσουμε ένα ερέθισμα σε πολλούς συναδέλφους να συμμετέχουν. Πρέπει επιπλέον να έχουμε μια καλύτερη ενημέρωση για θέματα που μας απασχολούν και συμβαίνουν και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και γενικότερα. Έχουν μεγάλη σημασία όλα αυτά, για να πάρουμε τις αποφάσεις μας ανάλογα. Στους σκοπούς αυτού του συνεδρίου συγκαταλέγεται επιπλέον και η ενημέρωσή μας για θέματα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, γιατί η αλήθεια είναι ότι ούτε τις τιμές των πρώτων υλών μπορούμε να επηρεάσουμε ούτε τις τιμές των χοιρινών. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα των εκμεταλλεύσεών μας. Πιστεύουμε τελικά ότι τέτοιες συγκεντρώσεις είναι ευκαιρία για να δώσουμε το στίγμα της Ομοσπονδίας, να συναποφασίσουμε ποια θέματα είναι τα κυριότερα, πώς θα τα διαχειριστούμε και θα τα προωθήσουμε».

Ενεργός ρόλος της Ομοσπονδίας

Περιγράφοντας μάλιστα τις σκέψεις του για την κίνηση και τις δράσεις της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας, ο πρόεδρός της ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ότι δεν λείπει μια κίνηση-ματ που θα λύσει τα προβλήματα, αλλά αντιθέτως χρειάζεται χρόνια και συνεχής προσπάθεια «για να επηρεάζουμε και (γιατί όχι) να συνδιαμορφώνουμε αποφάσεις». Έκανε μάλιστα λόγο για την ανάγκη η Ομοσπονδία να παίξει κεντρικό ρόλο στις αποφάσεις υπουργείων και φορέων, όπου άλλοι κλάδοι ασκούν ισχυρή επιρροή. Έφερε δε ως παράδειγμα την υπόθεση της ΚΥΑ που θα εναρμονίζει το θεσμικό πλαίσιο της χώρας προς τον ευρωπαϊκό Κανονισμό για την αναγραφή της χώρας προέλευσης στο κρέας. «Η ΚΥΑ που είναι έτοιμη εδώ και ενάμιση χρόνο και θα εναρμονίσει τη χώρα μας με τον κανονισμό της Ε.Ε. για τη χώρα προέλευσης –όπου μετά από πρόταση και της Ομοσπονδίας μας περιλαμβάνει και την ταμειακή μηχανή–, κολλάει συνεχώς. Εμείς έχουμε διαπιστώσει ότι η βούληση και από την προηγούμενη και από τη σημερινή κυβέρνηση υπάρχει, αλλά κολλάει σε πιέσεις συντεχνιών». Ένα επιπλέον παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο κ. Μπούρας ήταν οι αλλαγές που θα έρθουν σύντομα και οι οποίες αφορούν τον ευνουχισμό ή τη χρήση αντιβιοτικών. Στις περιπτώσεις αυτές, και πάλι η Ομοσπονδία θα πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο προκειμένου, σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, «να δώσουμε πρακτικά εύκολες λύσεις για την εφαρμογή τους αλλά και να προετοιμάσουμε το έδαφος ώστε να έρθουν ομαλά».

Πολλά και σοβαρά ζητήματα ενόψει

Περαιτέρω, καταγράφοντας τα θέματα που θεωρεί σοβαρότερα και δίνοντας το στίγμα των κινήσεων της Ομοσπονδίας, ο πρόεδρός της αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων κατέχουν ξεχωριστή θέση οι ελληνοποιήσεις κρεάτων και για τις οποίες ο κ. Μπούρας σημείωσε πως η αποτροπή τους συνδέεται με την εφαρμογή της αναγραφής της χώρας προέλευσης στην ταμειακή μηχανή. Και τα υπόλοιπα όμως θέματα στα οποία εν συνεχεία αναφέρθηκε, δεν υστερούν σε σπουδαιότητα. Επενδύσεις, κόκκινα δάνεια, περιβαλλοντικές άδειες, το 24% του ΦΠΑ στα ζώντα ζώα, η τεράστια επιβάρυνση από φορολόγηση και ασφαλιστικές εισφορές, η φθίνουσα εγχώρια παραγωγή. Ξεχωριστή αναφορά έκανε επίσης στην ποιοτική κατάταξη (για την οποία η Ομοσπονδία ζητά να ισχύσει καθολικά, σε όλη την ηπειρωτική χώρα, και στην Κρήτη, με εξαίρεση μόνο τα νησιά), στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος η οποία έχει δομηθεί με λάθος τρόπο, όπως άφησε να εννοηθεί, καθώς όπως είπε, «πρέπει να υπηρετεί το ελληνικό κρέας κι όχι να διαχειρίζεται το εισαγόμενο». Μιλώντας τέλος για το προϊόν της ελληνικής χοιροτροφικής παραγωγής, υπογράμμισε ότι η προώθησή του πρέπει να αντιμετωπιστεί συστηματικά και με σχέδιο, αφού: «Ο καταναλωτής προτιμά σε ποσοστό 90% τα ελληνικά προϊόντα. Θα πρέπει να τον ανταμείψουμε. Δεν μπορούμε μόνο να του λέμε να φάει ελληνικά απλώς επειδή είναι ελληνικά. Θα πρέπει να φτιάξουμε από κοινού με το υπουργείο ένα πιστοποιητικό γιατί πρέπει να ανταμείψουμε τον καταναλωτή και να του δώσουμε κι άλλα επιχειρήματα για να φάει ελληνικό χοιρινό. Όπως π.χ. ότι οι ελληνικοί χοίροι τρέφονται κατά 75% με δημητριακούς καρπούς. Να δώσουμε λοιπόν στο προϊόν την υπεραξία που του αξίζει».
Share this:
Πηγή: