Ημ/νία: 07/09/2016

Oφέλη από την «έξυπνη» εκτροφή γουρουνιών

Oφέλη από την «έξυπνη» εκτροφή γουρουνιών

Οικονομίες κλίμακας για μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των εκμεταλλεύσεων τους προσφέρουν στους χοιροτρόφους τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία.

«Η έξυπνη εκτροφή γουρουνιών-Smart pig farming» μια εφαρμογή του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ICT) — θα προσφέρει στους πιεσμένους χοιροτρόφους έναν τρόπο να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και στο μέλλον.

“Προσέχουμε όλο και περισσότερα γουρούνια με όλο και λιγότερες ανθρωποώρες. Ο αντίκτυπος των κανονισμών που σχετίζονται με το περιβάλλον, την σωστή μεταχείριση των ζώων και την κλιματική αλλαγή, μαζί με τα ραγδαίως αυξανόμενα κόστη των ζωοτροφών αυξάνουν την ήδη μεγάλη πίεση στην όλη διαχείριση,” είπε ο Hugh Crabtree, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία ειδικών διαχείρισης της ενέργειας με βάση την ανάγνωση (Reading-based energy control specialist), στο 5ο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο Διαχείρισης της Υγείας των Χοίρων, στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Το συνέδριο συνδυάστηκε με την Επέτειο για τα 50 χρόνια της Βρετανικής Κτηνιατρικής Κοινωνίας Χοίρων.

“Κάνοντας τα βασικά σωστά, το οποίο είναι κάτι που υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιείται προς το παρόν, θα αποδώσει ένα πρωτοποριακό αποτέλεσμα. Μεγάλες βελτιώσεις θα γίνουν από εξειδικευμένους χειριστές που χρησιμοποιούν ισχυρά εργαλεία τεχνολογίας για να μεγιστοποιήσουν την αποδοτικότητα” προέβλεψε.

“Τα παρόντα πολυχρησιμοποιούμενα συστήματα εξαερισμού λειτουργούν πολύ καλά αν εφαρμοστούν σωστά, όμως πρέπει να σκεφτούμε το περιβάλλον με μια ευρύτερη έννοια η οποία περιλαμβάνει το νερό, τις ζωοτροφές, άλλα γουρούνια και ανθρώπους καθώς επίσης και την θερμοκρασία και τον εξαερισμό.”

Ο κος Crabtree επισήμανε πως η ακριβής μέτρηση εισροών όπως η τροφή, το νερό και η θερμοκρασία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ένας καλός δείκτης της καλοζωίας των γουρουνιών. Τα δεδομένα σε ‘αληθινό χρόνο’ θα δείξουν τι συμβαίνει πραγματικά και όταν συγκριθούν με τους μέσους όρους των παλιότερων δεδομένων, θα δείξουν τι θα έπρεπε να συμβεί, επιτρέποντας τον γρήγορο εντοπισμό των αποκλίσεων, βοηθώντας στην έγκαιρη παρέμβαση της διαχείρισης.

Η παρακολούθηση έχει αποδείξει πως υπάρχουν μεγάλα ενδεχόμενα κέρδη απλά και μόνο κάνοντας τη δουλειά που πρέπει να γίνει καλύτερα — περισσότερα πράγματα σωστά, την περισσότερη ώρα. “Είναι αυτό μια τόσο ριζική αλλαγή;” αναρωτήθηκε. “Θα ήταν κάτι πολύ ριζικό πράγματι αν το 90% των αγορών θα επιτύγχανε την απόδοση που αυτή τη στιγμή πετυχαίνεται από το 10% των κορυφαίων κοπαδιών. Η μέθοδος για να επιτευχθεί είναι η επένδυση στα εργαλεία τεχνολογίας και πληροφοριών γιατί το κόστος νέων εγκαταστάσεων είναι για όλους πολύ μεγάλο.”

Τόνισε το ευρύ φάσμα των εφαρμογών στα κοπάδια εμπεριέχοντας τα κορυφαία 10% των κοπαδιών για την επίτευξη ενός οριακού κέρδος χοίρου/τροφής £68.96 συγκριτικά με £54.94 κατά μέσο όρο.“

Συμβούλεψε για την μεγαλύτερη επένδυση στα εργαλεία τεχνογνωσίας, τα οποία ήδη έχουν δείξει ότι αποφέρουν οφέλη, ενδυναμωμένα με την εμπλοκή εξωτερικών υπηρεσιών από ειδικούς νέων προϊόντων.

Οι βελτιώσεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και σε ήδη υπάρχοντα αλλά και σε νέα αγροκτήματα. Η σημαντική μείωση της σπατάλης της ενέργειας καθώς επίσης και ο αυξημένος ρυθμός ανάπτυξης αναλογικά με την τροφή θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την επένδυση. 
Share this:
Πηγή: