Ημ/νία: 22/06/2016

Λιγότεροι από 2.000 οι μαύροι χοίροι στην Ελλάδα

Λιγότεροι από 2.000 οι μαύροι χοίροι στην Ελλάδα

Καμπανάκι κινδύνου κρούει η Πανελλήνια Ένωση Εκτροφέων αυτόχθονου μαύρου χοίρου με την επωνυμία "Ο Εύμαιος", για τη συνεχή μείωση στον αριθμό των εκτρεφόμενων ζώων τέτοιου είδους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του «Εύμαιου» δεν υπάρχουν περισσότερα από 2.000 ζώα αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, καθώς «ο μαύρος χοίρος αντικαταστάθηκε από ξένους χοίρους με στόχο των κτηνοτρόφων την εντατική εκτροφή».

Ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, «οι βελτιωμένες αυτές φυλές εισήλθαν κατά συρροή στην χώρα μας θεωρώντας τες πιο παραγωγικές. Κάπως έτσι παραγκωνίστηκε ο αυτόχθονας μαύρος χοίρος και περιορίστηκε δραματικά ο αριθμός τους», σημειώνουν από την Ένωση.

Αναλυτικά το σημείωμα της Ένωσης Εκτροφέων «Ο Εύμαιος»

Στις 15 Ιουνίου 2015 έγινε η πρώτη ιδρυτική συνέλευση των εκτροφέων αυτόχθονου χοίρου στα Γρεβενά. Ήταν από τις μεγαλύτερες σε πλήθος εκτροφέων συναντήσεις και πήρε σάρκα και οστά στις 16 Μαρτίου 2016 με την οριστικοποίηση του καταστατικού Πανελλήνια ένωση Εκτροφέων αυτόχθονου μαύρου χοίρου με την επωνυμία ''Ο ΕΥΜΑΙΟΣ'' που εδρεύει στην Καλαμπάκα Τρικάλων.

Ο ελληνικός μαύρος χοίρος έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα. Ναι, είναι ο χοίρος που γνωρίζουμε από την Οδύσσεια. Στην φάρμα του Οδυσσέα με χοιροβοσκό τον Εύμαιο (εξ ου και η ονομασία της Ένωσης). Πρόκειται για το ίδιο είδος που πήρε μαζί του ο Μέγας Αλέξανδρος στην εκστρατεία του στην Ασία. Οι Έλληνες μετέφεραν τον μαύρο χοίρο και στις αποικίες της Νότιας Ιταλίας και Σικελίας. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το πασίγνωστο prosciutto. Και ακόμα ένα πολύ γνωστό αλλαντικό, το ιβηρικό χαμόν (iberico jamon) προέρχεται από την σπάνια, πλέον, αυτή η φυλή.
Δεν είναι μόνο η ιστορία όμως που κάνει τον μαύρο χοίρο μας ξεχωριστό. Το κρέας του έχει ω3 και ω6 λιπαρά οξέα, από τα πιο υγιεινά ζωικά λίπη. Ακόμα, ο ελληνικός μαύρος χοίρος ζει σε περιοχές δύσβατες και για αυτό ακριβώς δεν έχει παχύ στρώμα λίπους όπως τα άλλα είδη χοίρων. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της φυλής είναι η ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες και η αντοχή του είδους στις ασθένειες. Με λίγα λόγια, ο μαύρος χοίρος μας δίνει ένα γευστικότατο χοιρινό κρέας χωρίς να είναι ένα συμβατικό χοιρινό κρέας.

Δυστυχώς όμως, όπως και πολλές άλλες αυτόχθονες φυλές ζώων στην Ελλάδα, έτσι και ο μαύρος χοίρος αντικαταστάθηκε από ξένους χοίρους με στόχο των κτηνοτρόφων την εντατική εκτροφή. Ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, οι βελτιωμένες αυτές φυλές εισήλθαν κατά συρροή στην χώρα μας θεωρώντας τες πιο παραγωγικές. Κάπως έτσι παραγκωνίστηκε ο αυτόχθονας μαύρος χοίρος και περιορίστηκε δραματικά ο αριθμός τους. Υπολογίζεται πως στην χώρα δεν υπάρχουν περισσότερα από 2,000 ζώα.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή του ΓΠΑ και Πρόεδρο της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρίας Γιώργο Ζέρβα οι εκτροφείς αυτοχθόνων φυλών πρέπει να βγουν πιο «επιθετικά» στην αγορά προβάλλοντας τις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματα των φυλών αυτών.

Σκοπός, λοιπόν, του ''ΕΥΜΑΙΟΥ'' είναι η προστασία και η ανάδειξη του ελληνικού αυτόχθονος μαύρου χοίρου και των προϊόντων του, καθώς και η γνωριμία και σύσφιξη των σχέσεων των εκτροφέων-μελών. Επίσης, η αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο.

Το κείμενο αυτό έχει ως στόχο να συστήσει στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό τον αυτόχθονα μαύρο χοίρο και την Ένωση κτηνοτρόφων που ασχολούνται απόκλειστικά με την εκτατική εκτροφή, την ανάδειξη και την προστασία του.
Share this:
Πηγή: