Ημ/νία: 29/07/2016

Κι αυτό το καλοκαίρι… αυξάνεται η τιμή του χοιρινο

Κι αυτό το καλοκαίρι… αυξάνεται η τιμή του χοιρινο

Κάθε καλοκαίρι τα ίδια… Αύξηση στην τιμή του χοιρινού κρέατος το τελευταίο δίμηνο – Φόβοι του Συνδέσμου Καταναλωτών για επιπλέον αύξηση λόγω της καθόδου των τουριστών – Κάλεσμα προς τους χοιροτρόφους να κρατήσουν σταθερή την τιμή – Αντιδράει ο Σύνδεσμος Χοιροτρόφων, δεν εναπόκειται σε εμάς – Δεμένα τα χέρια της Ένωσης Συνδέσμου Καταναλωτών, η οποία καλεί την κυβέρνηση να τοποθετηθεί

Η τιμή του χοιρινού, που προτιμάει και τιμάει ο Κύπριος καταναλωτής, πήρε την ανιούσα και αυτό τον καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κρεοπωλών Κώστα Λειβαδιώτη, ο οποίος μίλησε στη Cyprus Times, το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται κάθε καλοκαίρι λόγω και της καθόδου των τουριστών που συνεπάγεται με την αύξηση της ζήτησης του χοιρινού κρέατος.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρει ο κ. Λειβαδιώτης, οι χοιροτρόφοι καταφέρνουν να κερδίζουν περισσότερα ωστόσο δίνουν την ευκαιρία στο εισαγόμενο κρέας να κερδίσει μεγαλύτερη θέση στην κυπριακή αγορά.

Πριν από δύο μήνες, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών, η τιμή του χοιρινού ζωντανού βάρους για τον παραγωγό ήταν στο €1,20 ενώ σήμερα βρίσκεται στα €1,50, εξηγώντας ότι η τιμή αυτή όταν θα πωληθεί στον καταναλωτή διπλασιάζεται. Άρα, όπως εξήγησε, «αν συνεχιστεί η αυτή η αυξητική τάση, κάτι που αναμένουμε να συμβεί, οι επιπτώσεις πολύ σύντομα θα επηρεάσουν έντονα τον καταναλωτή αφού ενδέχεται για παράδειγμα να αυξηθεί και η τιμή που πωλείται μία πίτα σουβλάκι».

Αντιδράει ο Σύνδεσμος Χοιροτρόφων – «Θα έπρεπε να μας επικροτούν…»

Σε μία άτυπη διαμάχη φαίνεται να μπαίνουν Σύνδεσμος Κρεοπωλών και Σύνδεσμος Χοιροτρόφων με τον δεύτερο, μέσω του Προέδρου Γιώργο Νεοφύτου, να αρνείται τις ευθύνες που ρίχνουν στους χοιροτρόφους για το θέμα της αύξησης των τιμών.

Σύμφωνα με τους ίδιους τους χοιροτρόφους η αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι αυξηθήκαν οι τιμές των ζωοτροφών, της σόγιας αλλά και σε άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά του κρέατος παγκοσμίως.

«Θα έπρεπε να επικροτούν την προσπάθεια των χοιροτρόφων, οι οποίοι επιχειρούν να κρατήσουν το επάγγελμα τους προσφέροντας στον Κύπριο, φρέσκο εγχώριο χοιρινό κρέας», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου μιλώντας στη Cyprus Times.

Ακόμη και στα 1.50, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, δεν υπάρχουν υπερκέρδη παρά μόνο κάλυψη των κοστών των χοιροτρόφων οι οποίοι, όπως πρόσθεσε, τους τελευταίους 6 με 8 μήνες πωλούσαν το κρέας σε χαμηλές τιμές σε βάρος δηλαδή των ιδίων.

Το επάγγελμα των χοιροτρόφων, όπως είπε ο κ. Νεοφύτου, έχει ήδη χτυπηθεί κατά πολύ λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και του ρωσικού εμπράργκο με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχουν κλείσει πολλές φάρμες.

Κάλεσμα προς την κυβέρνηση από την Ένωση Καταναλωτών

Με δεμένα τα χέρια νιώθει ότι είναι η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής καλώντας , μέσω του Προέδρου της Λουκά Αριστοδήμου, το κράτος να κάνει τους ανάλογους ελέγχους.

Όπως ανέφερε ο κ. Αριστοδήμου στη Cyprus Times, το κράτος «πρέπει επιτέλους να δημιουργήσει το σωστό ανταγωνιστικό πλαίσιο και να κάνει τους ανάλογους ελέγχους για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για πλασματικές αυξήσεις».

Σε μία τέτοια περίπτωση, όπως πρόσθεσε, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα καθώς κάποιοι έχουν την τάση να δημιουργούν τα επονομαζόμενα καρτέλ και να αισχροκερδούν σε βάρος του καταναλωτή.

Η αύξηση στην τιμή του χοιρινού κρέατος, συμπλήρωσε ο κ. Αριστοδήμου, θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις για τον καταναλωτή καθώς θα υπάρξει συνεπακόλουθη αύξηση στην τιμή που αγοράζει την κυπριακή παραδοσιακή πίτα με το σουβλάκι.

Πέραν αυτού, όπως μας ανέφερε, «είναι ορατό το ενδεχόμενο οι εστιάτορες, ξενοδόχοι κτλ. να χρησιμοποιούν κατεψυγμένο κρέας το οποίο θα φθάνει στο πιάτο των καταναλωτών και εκεί ξεκινάει ένας άλλος κύκλος με το θέμα της ποιότητας του κρέατος κι όχι μόνον».

Στο μεταξύ ο κ. Αριστοδήμου καλεί το κράτος να προωθήσει τη δημιουργία μίας Ανεξάρτητης Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων ώστε να υπάρχει ο ανάλογος και αντικειμενικός έλεγχος τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο εν έτει 2016 η Κύπρος είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει έναν τέτοιο θεσμό.
Share this:
Πηγή: