Ημ/νία: 05/11/2015

Ετοιμάζουν πόρισμα για οζώδη έμπειροι Ευρωπαίοι

Ετοιμάζουν πόρισμα για οζώδη έμπειροι Ευρωπαίοι

Αυτοψία σε σταβλικές εγκαταστάσεις αγελαδοτροφικών εκμεταλλεύσεων της Ξάνθης που προσβλήθηκαν από τον ιό της οζώδους δερματίτιδας, για να ενημερωθούν για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ασθένησαν τα ζώα και για τα σημεία στα οποία έγινε η ταφή, μετά την θανάτωσή τους, πραγματοποίησαν, κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου, τα μέλη του τεχνικού κλιμακίου της ΕΕ, που επισκέπτεται αυτές τις ημέρες την Ελλάδα.

Επόμενος σταθμός της τετραμελούς ομάδας εμπειρογνωμόνων από τις Βρυξέλλες, μαζί με τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους από το ΥπΑΑΤ και εκείνους από το Εργαστήριο Αναφοράς του υπουργείου, που τους συνοδεύουν, θα είναι το πρωί της Πέμπτης 5 Νοεμβρίου στις Φέρες του Έβρου.

Εκεί, γύρω στις 9.30 – 10.00 π.μ., η αποστολή θα εισέλθει για επιτόπια ενημέρωση μέσα στο χώρο του Δέλτα του Έβρου, όπου έχουν εκδηλωθεί τα πιο πολλά κρούσματα, ενώ αμέσως μετά θα συγκληθεί σύσκεψη για το θέμα, στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες από όλες τις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ξεκληρίστηκε πάνω από 50% των βοοειδών του Νοτίου Έβρου

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής περιμένουν με αγωνία να δουν τι πρόκειται να συζητηθεί στη σύσκεψη και κυρίως τί θα γίνει εφεξής με την αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας, καθώς ειδικά στο Νότιο Έβρο, όπου εντοπίζεται η «καρδιά» του προβλήματος, η ασθένεια έχει ξεκληρίσει, μέχρι στιγμής, πάνω από το μισό πληθυσμό των βοοειδών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νοτίου Έβρου Κώστας Δουνάκης, «από τα περίπου 7.000 ζώα, που είχαμε στην περιοχή, έχουν θανατωθεί, λόγω προσβολής, πάνω από 4.000 βοοειδή». Συνολικά δε, στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι απώλειες ζώων ξεπερνούν τα 4.500 κεφάλια.

Η ζημιά που έχει προκληθεί στην τοπική κτηνοτροφική κοινότητα από τον ιό, όπως τονίζει ο έμπειρος κτηνοτρόφος, είναι τεράστια, αλλά το χειρότερο ίσως είναι ότι οι πληγέντες δεν βλέπουν να γίνεται κάτι σοβαρό από το υπουργείο, όσον αφορά στις αποζημιώσεις, για να υποβοηθηθεί η αντικατάσταση των ζώων που θανατώθηκαν.

«Ακούμε ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων η αποζημίωση που θα δοθεί θα είναι, κατά μέσο όρο, της τάξης των 700 ευρώ ανά ζώο, όταν για την αγορά μιας μοσχίδας μέχρι 24 μηνών, πρέπει κανείς να δαπανήσει πάνω από 1.800 – 2.000 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δουνάκης. Επικαλούμενος μάλιστα το γεγονός ότι στις εκτροφές των αιγοπροβάτων του Έβρου, που χτυπήθηκαν από την ευλογιά πριν δύο χρόνια, η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου έχει προχωρήσει μόλις στο 5%, προέβλεψε ότι «θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια για να ξαναστηθούν αυτά τα κοπάδια και να δούμε».

Επίσκεψη και σε εστίες στην Κεντρική Μακεδονία, που ανησυχεί

Ανησυχία, πάντως, επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών και στην Κεντρική Μακεδονία, αν και στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα τα κρούσματα της οζώδους περιορίζονται στη Χαλκιδική, με δύο επιβεβαιωμένες εστίες και στην Καβάλα, με ένα περιστατικό.

Όπως επισημάνθηκε από τοπικούς παράγοντες προς τους ευρωπαίους εμπειρογνώμονες, που επισκέφθηκαν την Τρίτη 3 Νοεμβρίου τη Θεσσαλονίκη και μετείχαν σε σύσκεψη, στο σχεδιασμό της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τη σύμφωνη γνώμη και του ΥπΑΑΤ, είναι να ορθώσει, μέσω εμβολιασμών, ένα «τείχος» αναχαίτισης της νόσου, που θα «αγκαλιάζει» τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς, ώστε να εκλείψει ο κίνδυνος επέκτασής της εντός των ορίων της περιφέρειας, αλλά και νότια αυτής. Το μέτρο αυτό κρίνεται μείζονος σημασίας, διότι στην Κεντρική Μακεδονία διαβιεί περίπου ο μισός πληθυσμός βοοειδών της χώρας και κυρίως εκτροφές γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας.

Ζητήθηκαν πληροφορίες για να συνταχθεί αναφορά

Λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια της επιτόπιας επίσκεψης, που έγινε στην εστία της νόσου στην Ιερισσό (σ. σ. στη μονάδα που είχε προσβληθεί στη Συκιά, δεν πρόλαβαν να πάνε), το κλιμάκιο ζήτησε πληροφορίες για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από την κτηνιατρική υπηρεσία του νομού και γενικότερα επιχείρησε να συγκεντρώσει στοιχεία γύρω από τον ιό για να συντάξει κάποια αναφορά, καθώς μέχρι την εμφάνιση των κρουσμάτων στη χώρα μας, η γνώση για την οζώδη στην ευρωπαϊκή ήπειρο περιοριζόταν σε θεωρητικό επίπεδο.

Εκ μέρους των ελληνικών υπηρεσιών θίχθηκαν θέματα σχετικά με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και κατά πόσο θα μπορεί σε περίπτωση κρούσματος να θανατώνεται μόνο το ζώο που νοσεί και όχι όλο το κοπάδι, για την ανάγκη να επικαιροποιηθεί ο ευρωπαϊκός κανονισμός για την οζώδη, διότι αναφέρεται στο 1992, για τους εμβολιασμούς, τα αυξημένα κόστη λειτουργίας των υπηρεσιών και την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού που αντιμετωπίζουν κλπ.
Share this:
Πηγή: